Diagnostika HW v PC.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod c40vip 5. 10. 2013 14:46

Dobrý den.
Pořídil jsem si nový notebook a tak skříňové PC používali děti na hraní a časem se dost zpomalil. Mám k němu instalační CD s Win XP Home a tak jsem to celé od základu nově nainstaloval na zformátovaný disk – dá se říci podle návodu odborníků. Vše proběhlo ke spokojenosti, zavedl jsem ovladače, Správce zařízení nevykazuje žádné problémy ale PC stále pracuje velice pomalu. Chtěl bych se optat zda existuje a je možné doporučit použítí nějakého prográmku k diagnostice PC který by mne nasměroval k místu kde by se mohl nacházet problém nebo k HW který by vykazoval chybu, opotřebení nebo i potřebu výměny.
Děkuji za informaci.
c40vip
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 10. 2013 15:04

Bohužel programek ktery by ukazoval opotřebeni HW jaksi taksi ne,blbost už z principu.HW je opotřebovanej okamžikem kdy ho poprve použiju - stejně tak jako auto je ojete v okamžiku kdy s nim poprve člověk vyjede.Logy atd - windows samy o sobě,pokud nedostačujicí rozšiřujici možnosti opět z dilny MS.Potom nastroje ktere supluji v nejlepšim připadě variantu jedna a variantu dvě,v horšim maji desetinu možnosti,v nejhoršim jsou naprd ale maji nadherny graficky vystupy,milion možnosti kde kliknout a zpomaluji jako bonus o dalšich x procent.
To že programek ukazuje kolik natočil disk atd nepočitam mezi programky ukazujici opotřebení - info je totiž k ničemu vzhledem k problemu - počitač se vleče jako smrad a neukazuje jestli natočeni X ma vztah k stavu OK nebo stavu KO z hlediska HW.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 5. 10. 2013 19:22

Prostě pokud je to pomalé tak většinou nedostačuje RAM a nebo nestíhá HDD.

Takže koukni na HDD zda nemá vadné sektory a zda náhodou nehází chyby, jinak s tím asi nic moc neuděláš....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 10. 2013 20:50

Zkus nam napsat konfiguraci HW a co na nem delas.
V zive pameti mam to, ze jsem XP rozjizdel v pohode na 256MB RAM v roce 2002 tusim, pricemz v roce 2007 na dvojnasobne taktovanem P4 a 1GB RAM to byla traga. Proste SP2 neco pridal, SP3 neco pridal, web je mnohem narocnejsi nez drive...
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod c40vip 9. 10. 2013 15:26

To PC je - myslím - dobré k vyhození, ale je mi líto se na něm ještě něco nenaučit.
V podstatě: Po zevedení za krátkou chvíli ve Spr.úkolu syst. vidím že procesor je stabilně na 100% a to se nezmění. Takže jsem se chtěl dopídit zda se dá nějak zjistit zda CPU je >KO<.
c40vip
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 10. 2013 15:36

Když se ptal odborníků:
nezapomněl jsi vyčistit systémový HDD na počátku instalace OS?
Opravdu jsi instaloval do čistého disku?
c40vip píše: Takže jsem se chtěl dopídit zda se dá nějak zjistit zda CPU je >KO<.

Není, jinak by PC vůbec nenastartoval.
c40vip píše: Spr.úkolu syst. vidím že procesor je stabilně na 100% a to se nezmění.

Jaký proces?
Nějaké chybové hlášky v systémovém logu?

Btw:
Neodpověděl jsi na zásadní dotaz:
karlos00x píše:Zkus nam napsat konfiguraci HW a co na nem delas.

Zřejmě sis nepřečetl FAQ:
viewtopic.php?f=956&t=1095450
Milan
Milanr1
Pokročilý