PC po vypnutí nelze zapnout

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod JiriH29 25. 2. 2023 20:45

Zdravím, doma jsme postavili PC již druhý PC, a nyní jsme narazili na problém.
PC má problém se zapínáním - po vypnutí a zapnutí zdroje lze PC zapnout (né ale vždy, někdy je potřeba ho vypojit vícekrát).
Když se podaří ho zapnout, tak běhá normálně - restartování také funguje. Zkoušel jsem i otáčet piny na power tlačítko, ale funguje na "obě strany" - dokázal se zapnout v každé poloze.

Někde na fóru jsem četl, že by to mohlo být deskou - je potřeba něco speciálně zapojit, ale nikde jsem již nic podobného nenašel.

Sestava:

ASUS A520M-PLUS WIFI
Ryzen 5 5600G
Ram HyperX Fury 2x 8Gb

Děkuji za rady
JiriH29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 25. 2. 2023 20:53

Uveď KOMPLETNÍ sestavu (ne jenom to, co si ty myslíš, že je relevantní) a pak se můžem dále o něčem bavit.

+ Přesunuto.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod meda2016 25. 2. 2023 21:11

...a taky srozumitelně uveď, co je vypnutí/zapnutí zdroje PC - jestli mechanickým vypínačem vzadu na zdroji nebo vypnutí pouze v systému (jakém, Win11???) nebo impulsem tlačítka na bedně.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod JiriH29 25. 2. 2023 23:41

Doplňuji tedy položky:
Zdroj: SilverStone Strider Essential 80Plus ST50F-ES230 500W
Bedna: EVOLVEO T3

+ to co jsem psal
ASUS A520M-PLUS WIFI
Ryzen 5 5600G
Ram: HyperX Fury 3200MHz 2x 8Gb

Vypnutí PC jsem zkoušel oběma způsoby - tedy i tlačítkem a i ve Windows 11 Pro (problém byl i než se nainstaloval Windows, takže myslím, že tím by to být nemělo).

Poté nejde zapnout a tak musím vypnout napájení na zdroji a chvíli počkat a to třeba i 3x aby došlo k zapnutí PC přes tlačítko (jinak mačkám tlačítko na zapnutí a nic se neděje).

Aktuálně jsem to vyřešil tak, že počítač dám do režimu spánku a poté ho mohu probudit klasicky tlačítkem
JiriH29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 2. 2023 00:49

Co znamená problém se zapnutím? Pokud vidíte na ventilátory (chladič CPU) - točí se po zapnutí? Nebo po stisku tlačítka napájení zůstanou v klidu?
Pokud se točí a PC zdánlivě vypadá, že nic nedělá, nechte ho tak několik minut. Pokud ani po 10 nedojde ke změně, napište.

V ideálním případě odpojte vše, co jste do desky zapojil - kromě napájecího tlačítka přední USB a audio. Už jsem se setkal s tím, že panel na bedně byl poškozen a zkratoval USB.
Jakou verzi BIOSu máte? Poslední, nepočítám-li betu, je verze 2811 z 12. 1. 2023.

A ještě - pro jistotu - do základní desky vedou ze zdroje 2 kabely, jeden velký široký (místo vedle RAM) a jeden menší (místo vlevo nahoře) a je na něm nápis CPU.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod atti.hombre 26. 2. 2023 05:50

Zatiaľ každý takýto prejav s ktorým som sa stretol mal na svedomí zdroj. Stačí skúsiť iný ( kvalitný ) ...
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Junior

Odeslat příspěvekod JiriH29 26. 2. 2023 21:00

Po zapnutí se vůbec nic nestane - nezapnou se ventilátory ani chlazeni CPU.
Jiný zdroj jsem zkoušel, ale problém zůstal stejný, musí se zezadu vypnout zdroj a znovu zapnout aby se po stlačení tlačítka PC zapnul.
Aktuálně netuším jaký tam je BIOS (PC nemám u sebe), ale o víkendu bych se k němu měl dostat, takže se zkusím podivat na verzi BIOSu a případně aktualizovat, Poté tedy zkusím odpojit ventilátory a nechat pouze napájení desky a CPU.
A pak ještě vyzkouším jestli není vadný ten panel na bedně - zkusím připojit jinou bednu.
Pak dám tedy vědět. Děkuji zatím za rady
JiriH29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 26. 2. 2023 21:24

Je zajímavé, že Ryzen 5 5600G ani Ryzen 7 5700G nejsou uvedeny u této desky mezi podporovanými procesory.

Každopádně zkus nahrát poslední betu 3001 a uvidíš (sám ji už nějaký čas používám na svém Asusu B550 a nenarazil jsem na problémy). Deska má FlashBack, takže lze bez problémů udělat v případě potřeby downgrade.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JiriH29 27. 2. 2023 19:59

Děkuji za radu, vyzkouším a uvidím.
JiriH29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JiriH29 2. 3. 2023 22:50

Problém již vyřešen. Z výroby byl na bedně povyšroubovaný kolík na základní desku (byl nejspíš přes závit, tudíž se tvářil jako dotažený). Základní deska, který se pokládá na tento kolík a šroubuje se do něj byla tedy v jiné poloze než by měla být a tlačítko vzadu na základní desce bylo stále stisknuté. Poté co byl kolíček správně našroubován a deska tedy správně usazena již vše fungovalo.
JiriH29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 3. 2023 16:39

Haha, před lety jsem při upgrade zapomněl jeden takový "kolík" pod deskou a chovalo se to podobně. Jak byly komponenty v bedně, nešlo to zapnout, vytažené na stůl fungovaly bez problému. Všiml jsem si toho až při třetím vytažení všeho ven :) Permanentní zkrat.
Emil Pastelka
Junior