Podivné chování pracovního počítače

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petra2800 10. 6. 2024 00:48

Ráda bych se obrátila na zdejší odborníky. Mám pracovní počítač a ten mám doma.

Ve středu ráno jsem zapla PC a šla sem si udělat kávu. Přišla jsem, ale PC se zapnul a vypnul zapnul a vypnul. Takhle pořád dokolečka. Na smáčknutí tlačítka power nereagoval. Tak jsem ho musela vypnout ze zásuvky.

PC sem zapla po 10 minutách, ale stejné chování a permanentně se zapnul na 1 vteřinu a okamžitě vypnul.

Tak přijel přítel a ten mi oznámil po rychlém zhodnocení, že mi odešel můj 750W zdroj, co dodává PC proud.
Přítel mi vybral tenhle zdroj:
Obrázek

Přítel zapojil nový zdroj, ale úplně stejné chování jako předtím :grr: PC se zapnul, vypnul, zapnul, vypnul a takhle pořád dokolečka. Přitel vytáhl placatou baterku, ale to nepomohlo. Prej asi odešla deska.

Tak se na to zavolal elektrikář/elektronik a ten nám řekl, že deska je v pořádku i procesor, ale proč to nejde to nám neřekl :-D

Nakonec přijel opravdovej odborník a ten zjistil, že jakmile se odpojí napájení na procesor nějaký 8PIN tak to prý funguje...nakonec nám bylo řečeno, že deska trpí "studeným spojem" tak vzal desku a něco tam dělal "nějakým přístrojem" něco jako "fen" a zahřál nějaké "pájené" spoje...a ejhle po tomhle deska i procesor okamžitě nastartovala. Ten pak bleskurychle odešel a za opravu si ani nic nechtěl vzít... :hm

Otázka na odborníky. Jak dlouho takovej PC/DESKA mohou fungovat? Proč se tohle stalo?

Jo a starej zdroj je tedy plně funkční :-D

PC:

I9-9900K
FERA 5
ASUS STRIX Z390
32GB RAM
SEASONIC 650W
2TB SSD KC 3000
RTX 2080Ti
2x8TB HDD
BlasterZ+R1855BD
MSI 27"
Windows 11
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 6. 2024 02:41

Jakékoliv odhady životnosti po zmíněné opravě jsou už jen věštěním z koule. Osobně bych už takovému PC nevěřil s pracovními daty a za šetření na nové komponenty jej dále používal jen pro nekritickou konzumaci medií.
V zásadě se problém mohl projevit vadou již z výroby, nekvalitní směsí pájky, špatnou montáží desky či zatížením socketu těžkým chladičem. A také kombinací všeho dohromady.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 10. 6. 2024 07:15

Jenom návod:
"..Na zmáčknutí tlačítka power nereagoval. Tak jsem ho musela vypnout ze zásuvky.."
Není třeba ze zásuvky, ale podržet zamáčknuté to tlačítko Power na nějakou dobu (+- 5 vteřin)
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 6. 2024 09:05

Fera není těžký chladič. Ale 390 ASUSy chcípaly jak na běžícím pásu už v zásuvce, takže při 5 až 6 letech stáří opravdu nejde o nic neobvyklého. (BTW dokonce i dobový ASRock se drží lépe a to tenkrát stál půlku.)

Tazatele čeká nová deska, procesor, paměti (dnes už DDR5). A pokud nenechal AMD kit od Fery, tak i nový chladič. 2080Ti zatím zůstane, tu vyměníte až příští léto za 5070. Život jde dál.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Petra2800 10. 6. 2024 16:18

Emile moc Vám děkuji i Vašemu kolegoj. Zburcovala jsem přítele aby OKAMŽITĚ sehnal desku. Tak sehnal tohle: Obrázek
Obrázek

Ten PC vážně potřebuji a pokud by "kleknul" byl by to problém.

Dala jsem za to 1700,- Kč Pán to prý nakonec prodal i s procesorem. Když to řeknu hodně blbě "dojedu" nějak s tímhle a pokud to klekne úplně tak přejdu na tuhle desku i procesor.

Já osobně jsem si nikdy nestěžovala na výkon toho procesoru...je škoda, že Intel mění ty desky jako na běžícím pásu a přitom třeba takové AMD 4 (nebo jak se tomu říká) je na tom celkem dobře a ty desky se nemusí tolik měnit...tím myslím, že když má někdo AM4 sestavu tak to vydrží...Intel mi přijde v tomhle jiný, že skončí nějaká generace...ale nepočítá s lidma, co mají ty starší procesory a podle přítele je celkem opruz sehnat Z390 desky za slušnou cenu....přitom dle mého (z pohledu ženské) ta i9-9900K podává výborný výkon a třeba já jsem s výkonem spokojená...ta sestava jak je teď mi vyhovuje!

Já tomu avšak tolik nerozumím,.. ale pokud to definitivně klekne tak přítel to vymění.
Snad ty paměti budou fungovat v té desce od Ashrocku...to jsou pořád problémy.

Děkuji všem a snad jsem udělala dobře...přechod na nějakou 5070 a nové paměti bude celkem psycho po fin. stránce. Myslím, že jsem udělala dobře. :oops: :oops: :oops:
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 20. 6. 2024 19:25

Dobrý den,

ráno jsem zapla PC a ten se zapnul, vypnul, zapnul vypnul a pořád dokolečka. ANO ZASE! :hm Potřebovala jsem pracovat. Nakonec se na to opět přijel podívat odborník a ten mi seriózně a na rovinu řekl, že to dokáže znovu opravit, ale deska má natolik špatné vodivé...něco spoje, že jeho "oprava" bude mít dočasný účinek... NELZE ji prej něco opravit dlouhodobě. Nerozumím tomu úplně.

Nakonec mi PC postavil na základní desce od firmy Ashrock a vše funguje. Vlastně sama nechápu, že jsem ani nemusela windows aktivovat ani ovladače a vše najelo...

Zeptám se. Má taková deska nějakou hodnotu vůbec? Ráda bych ji dala na bazoš jako nefunkční za 200,- Kč...(třeba jako sběratelský kus) ona prý opravit jde, ale je to dočasné a není morální takto "opravenou desku" prý dávat na bazoš...má to cenu 200,- Kč? Pokud ne tak ji dám příteloj...ať si s tím dělá co chce.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod polda 20. 6. 2024 21:24

Až se vám to stane příště,zkuste nejdřív vyměnit tu placatou baterku na základní desce.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 6. 2024 21:40

Pokud jsou vadné spoje, což po zavedené bezolovnaté pájky není zřídkavý jev, pak baterie potíže neřeší.

Petra2800 píše:...dávat na bazoš

Pokud závadu popíšete, nevidím na prodeji problém.
Emil Pastelka
Junior