Svítí červeně ikonka CPU, PC nenaběhne

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod SmokeyCZ 26. 6. 2024 07:21

Dobrý den, v březnu jsem na alza.cz kupoval součástky na nový PC, který jsem si sám sestavoval. Po vyčištění prachových filtrů u PC počítač nechce naběhnout - svítí červeně led CPU a PC nenaběhne ani do biosu. Při posunu bedny to chvíli vypadalo, že PC naběhne, ale po vrácení na původní místo problém znovu nastal a přetrvává. Zkoušel jsem odpojit a připojit kabely, jestli třeba některý není povolený, ale nepomohlo to...

Nějaký nápad, jak zjistit kde je příčina? Případně nevíte, jestli alza.cz příjme PC na diagnostiku (za finance), i když jsem jej nekupoval jako celek, ale součástky?

Přikládám info o aktuálním setupu:
soucastky.png
soucastky.png (32.82 ) Zobrazeno 1429 krát
SmokeyCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2024 08:03

Úskalí samostavby. Placenou diagnostiku Ti udělá téměř kdokoliv.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod SmokeyCZ 26. 6. 2024 08:30

A nemáš nějaké doporučení na někoho v okolí Brna?
SmokeyCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2024 09:01

Brno sice příští týden pojedu i já sám za svými zákazníky, ale vybavení na diagnostiku s sebou mít nebudu, chce to vzít na dílnu, rozebrat a vyzkoušet každou komponentu zvlášť.

Kolik si řekne Alza netuším, ale na 99% to od Tebe jen vezmou a pošlou to PPLkem na centrální servis. Montáže a servis už Alza afaik outsourcuje. Při dopravě samozřejmě je nenulové riziko dalšího poškození, tím zvláště u dopravy přepravní společností jako PPL.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 26. 6. 2024 10:16

Neodpojoval si při to čištění nějaké kabely a nezapoměl je dát zase zpátky?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SmokeyCZ 26. 6. 2024 10:51

r34ktor píše:Neodpojoval si při to čištění nějaké kabely a nezapoměl je dát zase zpátky?

Bohužel ne...Každopádně něco podobného se mi stalo již na začátku, po namontování do bedny, ale jelikož pak problém v budoucnu nenastal a 3 měsíce počítač fungoval bez problému, tak jsem to neřešil...
SmokeyCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 26. 6. 2024 11:07

Pak můžeš zkusit klasiku - přesadit komponenty (vyndat/zandat), přejít a dotlačit kabely + resetovat BIOS.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 26. 6. 2024 11:44

Z okoli Brna je Python.p, ale zrovna ted tu uz par dni nebyl
memberlist.php?mode=viewprofile&u=124176
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 26. 6. 2024 15:18

Píšeš, že v březnu jsi nakoupil komponenty, sestavil a také nainstaloval?
PC tedy běžel necelé 3 měsíce a teprve až poté, cos vyčistil prachové filtry, už nenaběhl?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod SmokeyCZ 26. 6. 2024 16:17

Denkez píše:Píšeš, že v březnu jsi nakoupil komponenty, sestavil a také nainstaloval?
PC tedy běžel necelé 3 měsíce a teprve až poté, cos vyčistil prachové filtry, už nenaběhl?

Ano, přesně tak.
SmokeyCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 26. 6. 2024 16:44

A ventilátory se roztočí? Tj. zdroj dává napětí?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod SmokeyCZ 26. 6. 2024 17:31

Ano, jak klasické ventilátory, tak ventilátor u grafiky a chladič CPU se točí... víceméně se to tváří tak jako, že vše naběhne, ale nic..Zkoušel jsem vyndat a zandat komponenty, vypojit a znovu napojit kabely + resetovat BIOS a nic nepomohlo...
SmokeyCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 26. 6. 2024 17:48

No, já bych v tom případě vše z MB vyndal (grafiku, disky) a vše odpojil kromě CPU, RAM a zdroje. Pak bych překontroloval docvanutí RAM a správné usazení CPU. Pokud ani v této konfiguraci nenaběhne BIOS, chyba se zúží na MB, CPU a RAM. To ještě dáš.
Pokud si dál troufneš na detekci chybné komponenty, budeš potřebovat jiný (100% dobrý) CPU a RAM.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod 12341234 27. 6. 2024 05:32

SmokeyCZ píše:... počítač nechce naběhnout - svítí červeně led CPU a PC nenaběhne ani do biosu. ...

Ja bych se zameril na to, zjistit, co to znamena, kdyz sviti cervene LED CPU. Jestli to je signalizace chyby, tak bych se v prve rade zameril na kontrolu usazeni CPU v patici.
12341234
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pytlík 27. 6. 2024 07:49

A nepohnul jsi s chladičem na procesoru?
A mimochodem: Pro kterého čerta jsi měl po třech měsících touhu čistit prachové filtry?
Pytlík
Pokročilý

Další stránka