Přehřívání notebooku PACKARD BELL Easynote TSX66-HR-683CZ

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Dejfox 14. 1. 2012 10:50

Zkus ho asi reklamovat :P (Já sem věděl, proč si nekupovat PackardBell, měl sem nedávno netbook a i přesto, že měl Intel Atom 1,3 GHz a RAM 4GB, tak byl pomalej jak slon na WC, abych to napsal slušně)
Dejfox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tommikcz 14. 1. 2012 11:00

Jako první pomoc bych určitě doporučil profoukat stlačeným vzduchem a vysát, člověka to obvykle moc nestojí ;-) . Já osobně teda už přes dva roky vysávám větrák aniž bych ho nějak zajišťoval a je v pohodě. Pokud to nepomůže, a jestli máš ještě notebook v záruce, poslal bych ho na reklamaci, než se s tim nějak dál babrat. Pokud záruka není, zkusil bych undervolting procesoru a úplně nakonec nanést novou pastu. Preventivně bych do budoucna taky koupil nějakou chladící podložku ;-).
No a když nic z toho nepomůže, tak holt někde ing. z packardbellu udělali chybu... To by nepomohla ani ta reklamace. :hm
tommikcz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jimmbo205 14. 1. 2012 11:46

Já sem měl u prvního ntb stejnej problém po cca stejný době.. Naprosto zanesenej pasiv u chladiče prachem, takže prakticky nefungoval.. Po pročištění šla teplota v klidu dolů o 25st. a při zátěži pak byla teplota nižší než před čištěním v klidu...

A co se týče těch "žvejkaček" místo pasty.. To je to nejhorší co prakticky existuje. Hlavně po určitý době to prakticky ztrácí ty vlastnosti, kvůli kterým se to používá. Takže doporučuju koupit kvalitní pastu (NT-H1) a přepastovat.. Protože i u stolního kompu kvalitní pasta dokáže udělat klidně i 10st. rozdílu v zátěži...
jimmbo205
Junior

Odeslat příspěvekod C3luar 14. 1. 2012 11:52

Toto skôr podľa popisu vyzerá na HW problém ... teda typujem jednoznačne chyba niekde v chladiacom okruhu, pasta, chladič a pod. To sekanie hry je spôsobené pravdepodobne práve podtaktovaním GPU/CPU na základe obmedzenia tep.poistky. pre vysoké teploty.

Pochybujem že pomôže v takom prípade vyčistenie od prachu, ak teda sa NB neprevádzkoval v extrémne prašnom prostredí.

Riešenie je určite servis, zákazník má právo aby jeho produkt fungoval tak ako má tak nevidím dôvod špekulovať :!:
---------------------------------------------------------------
NB:
>Toshiba Satellite P50B (new 2014)
>Toshiba Satellite A-300 (6 years and still run ...)
>Toshiba Tecra A8 (sweet dreams)
Mob: NOKIA Lumia 625
Auto: Ford Fiesta (MK6)
C3luar
Junior

Odeslat příspěvekod d0nut 14. 1. 2012 12:22

Tohle bude trošku mimo ale hodí se to, pokud někdo hraje hry nebo renderuje video.
Ve Win7:
Klikněte na baterku, klikněte na další možnosti napájení, změnit nastavení schématu, řízení spotřeby procesoru, maximální stav procesoru, a nastavte ze 100% na 70%
(70% je jen ukázka, dejte si tam kolik chccete, hlavně nedávejte méně jak 2%, jinak vám systém spadne!!)

Doufám že jsem poradil ;)
S pozdravem d0nut
d0nut
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod firefoxik 14. 1. 2012 12:37

Jak rikate, vysat je prvni co udelat, ale mel sem pod rukama par kousku, kde nepomohl vysavac ani stlacenej vzduch, tak po rozebrani nezbytnych casti jsem z chladice stahnul takovej krasnej filcovej koberecek co se tam vytvoril; a byl klid...

-- 14. 1. 2012 11:41 --

d0nut píše:Tohle bude trošku mimo ale hodí se to, pokud někdo hraje hry nebo renderuje video.
Ve Win7:
Klikněte na baterku, klikněte na další možnosti napájení, změnit nastavení schématu, řízení spotřeby procesoru, maximální stav procesoru, a nastavte ze 100% na 70%
(70% je jen ukázka, dejte si tam kolik chccete, hlavně nedávejte méně jak 2%, jinak vám systém spadne!!)

Doufám že jsem poradil ;)
S pozdravem d0nut

Pokud nekdo hraje hry, tak dosta casto taktuje CPU, pokud nekdo renderuje video, tak cas jsou penize; takze snizovani maximalni vyteznosti CPU je tak na dve veci; jedine - lepsi cooler, anebo nedelat takove cinnosti na laptopu, ktery na to neni primarne urcen (nemluvim o specialkach na hry, ty jsou trochu robustneji konstruovany)
AMD PhenomII X4/6GB RAM/640GB+1TB+2TB HDD/GF 650Ti 1GB
firefoxik
Junior

Odeslat příspěvekod eXp10it 14. 1. 2012 13:01

můj univerzální postup pokud si jenom trochu zručný zní:
do youtube dej hledat dissasembling + název notebooku
do ruky vem http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
rozeber noťas podle návodu z youtube a nejlíp vyndej i ventilátor, vysát, případně přepastovat jak tady píšou lidi nahoře a pak máš klid. Pokud používáš noťas bez podložky tak počítej že tuhle akci s čištěním musíš opakovat co půl roku.

pokud nejsi zručný, tak šup s ním do autorizáku. Tam ale riskuješ to co se mi už mnohokrát stalo... přetáhnuté šroubky, strhané závit, rozlámané konektory, atd atd. Poslední možnost je reklamace přímo u prodejce, ale to je opravdu až to poslední, to ti ho rozbijou ještě po cestě do autorizáku, čas opravy se ještě prodlouží a zpravidla se ani nedozvíš co s tím bylo a jak to bylo opravené (z cizího krev neteče)
eXp10it
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Genstiade 14. 1. 2012 13:21

libor1614 píše:Dobrý den mám notebook kupovaný v září 2011.jedná se o notebook PACKARD BELL Easynote TSX66-HR-683CZ s parametry:
Geafická karta- NVIDIA GeForce GT540 2GB VRAM,Integrovaná grafika HD Intel -2 grafiky
Procesor:Intel Core i5-2410M
Operacni pamet-4GB
HDD-1000GB
A problém je v tom že se přehřívá,při normálním používání např.internet,word.. je teplota procesoru 45-60 stupnu nekdy i 70 stupnu .A při hraní her např. Pes 2012 se teplota zvysi na 90-95 stupnu a hra se zacne asi po 5ti minutách sekat a nedá se hrát.Chtěl jsem se zeptat jestli byste mi nekdo nepomohl tento problém vyresit a nebo jestli mam notebook hned reklamovat,předem děkuji za každou radu.

Já to vyřešil vodním chlazením, alá zavařovačka :-D
Mám vyndavací klávesnici, pod kterou je je přímo celý systém chlazení, zavařovačka má cca objem 1l a víko jsem pro jistotu obalil jestě alobalem, kvůli kontaktu (malé nerovnosti). A světe div se, ono to funguje, mohu si v klidu přetaktovat grafiku a mastit hry :)
PS: Co by člověk pro hry neudělal, že? ;-)
Obrázek
Dodatek: K notebooku jsou připojeny dva monitory, jeden 24p a druhý 19p.
Intel Pentium M 730 Sonoma 1,6Ghz 533Mhz Bus Speed @ 2,8Ghz 1Ghz Bus Speed
MB: Asus P4C800-E Deluxe + CT-479
HDD: WD Raptor 36,7Gb 10.000 RPM
RAM: OCZ 512MB 400MHZ Dual Chanel - 800Mhz CL: 2.2.2.5
Genstiade
Junior

Odeslat příspěvekod jimmbo205 14. 1. 2012 13:49

d0nut píše:Klikněte na baterku, klikněte na další možnosti napájení, změnit nastavení schématu, řízení spotřeby procesoru, maximální stav procesoru, a nastavte ze 100% na 70%

Já mam takovej pocit, že vůbec nevíš k čemu to je.. Klidně si tam můžeš dát i 0%, znamená to, že CPU poběží na idlících taktech. Pokud dáš 100% poběží na max. Funguje to jen když to máš povolený v biosu. U AMD to je CNQ, jak se to jmenuje ted u intelu nevím...
jimmbo205
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 14. 1. 2012 14:11

Genstiade píše:
mohu si v klidu přetaktovat grafiku a mastit hry...

sry ale co musím to napsat WTF ! buď je to dobrej vtip nebo sakra divnej nápad :)

v případě že to tak fakt máš -> NA HRY JE STOLNÍ POČÍTAČ ! ! !
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod popest 14. 1. 2012 14:43

Proufoukáváním stlačeným vzduchem nebo vysávání vysavačem může pomoct, ale většinou na chvíli nebo vůbec (záleží na konstrukci chlazení). Nestačí totiž vysát prach z prostoru větráku a myslet si, že je hotovo. Jak tu někdo psal, vzníká z prachu (teď nevím už přesn kde) takový kobereček, takže ve většině případů je nutné celý pasiv sundat a vyčistit.
popest
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 14. 1. 2012 15:14

Jen poznamka k přepastovávání a náhradě žvýkaček za pastu.
Ano, ty žvýkačky jsou na dvě věci, ale často je nelze nahradit za pasty, protože je mezi chladičem a čipem vůle klidně 1mm. Toto se týká hlavně grafických karet a také čipsetu, procesory mívají většinou přímý styk s chladičem.

Jediný způsob je pak tzv. "copper mod", tedy nahrazení žvýkačky měděným plechem o přesné tloušťce:
http://forum.notebookreview.com/dell-xp ... r-mod.html
Každý ntb ale potřebuje ten plech trochu jiný, nesmí tam být volně, ni moc tlačit! Aa stejně tak mohou být rozdíly i u konkrétního notebooku, který používá třeba heatsinky od více výrobců (typický příklad - můj Dell - dvě varianty heatsinku)
Na ebay.com se dají najít přesné plechy pro různé notebooky.
(poprosil jsem kámošku, co má účet, aby mi jeden objednala, pak se kdyžtak pochlubím, jestli to pomohlo, příp. nakolik... Jinak asi 6-7 USD s poštou...)

Další řešení už pak jedině podvoltovat CPU, GPU.
Sandy bridge ale myslím podvoltovat nejde.
Grafiky jedině úpravou jejich biosu (= flash karty).

Veškeré tyto úpravy samozřejmě NEJSOU v souladu se zárukou.

Pokud se čistí (profukuje, resp. vysává) často, kobereček se nestihne vytvořit.
Jinak i s koberečkem stačí profouknout proti směru chlazení, pookud se člověk dostane k větráku (aby to skrz nej mohlo vyvalit ven). Větrák je dobré něčím šprajcnout, trpí jeho uložení.
Nebo pak reklamace.

A btw. půl roku je dost na to, aby bylo to chlazení ucpané, záleží, jestli člověk bydlí ve městě nebo na vesnici, kde je plno stromů (a kde se tolik nepráší), a taky záleží, jak je chladič konstruován, čím jsou žebra hustější, tím se to ucpává rychleji. A taky záleží, jak se ntb používá, pokud není moc zatížen, logicky se fany točí pomaleji a nenasají tolik bordelu.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Genstiade 14. 1. 2012 17:33

Python.p píše:
Genstiade píše:
mohu si v klidu přetaktovat grafiku a mastit hry...

sry ale co musím to napsat WTF ! buď je to dobrej vtip nebo sakra divnej nápad :)

v případě že to tak fakt máš -> NA HRY JE STOLNÍ POČÍTAČ ! ! !

Vážně to tak používám a na stolní počítač nemám momentálně peníze, tak musí sloužit alespoň toto, navíc ten ntb neni zas tak slabej na to jak je starej a s přetaktovanou grafikou si na tom zahraju co potřebuju :)
Intel Pentium M 730 Sonoma 1,6Ghz 533Mhz Bus Speed @ 2,8Ghz 1Ghz Bus Speed
MB: Asus P4C800-E Deluxe + CT-479
HDD: WD Raptor 36,7Gb 10.000 RPM
RAM: OCZ 512MB 400MHZ Dual Chanel - 800Mhz CL: 2.2.2.5
Genstiade
Junior

Odeslat příspěvekod ucho1212 14. 1. 2012 18:00

To co pises ...prehrievanie sekanie, je to urcite procakom ktory je zle napastovany resp nedolieha ku chladicu , to ze hra zacne sekat je tym ze procak sa podtaktuje na 800 zvycajne pri 100 stupnoch (mal by) takze prepastovat nic ine nepomoze.
ucho1212
Junior

Odeslat příspěvekod Čáslava Lubomír 14. 1. 2012 18:49

Mám Sony Vaio staré 3 roky. V hliníku. Odvod tepla je do šasi tzn., že se na notebooku dá skoro uvařit kafe. Větrák po 2 letech začal hučet a rachtat. Notebook jsem rozebral a vysavačem vyčistil větráček. Bylo to o něco lepší s hlučností ale po 2 měsících zase stejný problém. Koupil jsme chladící podložku. Vyřešila teplotu notebooku. Nevyřešila pochopitelně hluk větráčku. Nyní jsem klukovi koupil tablet s klávesnicovým dockem. Nezahřívá se vůbec. Žádný větrák v tom nehučí. Ještě chvíli vydržím s Vaiem a pak jdu do tabletu popř. ultrabooku. Tahle hlučná větráková topení u kterých člověk musí dávat pozor jak s tím hne aby se nesekl harddisk mají min. u mě utrum.
Čáslava Lubomír
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka