Frekvence procesoru závislá na připojeném adaptéru.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Maveric_606 6. 3. 2013 06:12

Dobrý den,
mám zajímavý a pro mne netradiční problém se svým Dell Vostro 1500.
Bez ohledu na režim řízení spotřeby, se mi stává, že při práci na NB připojeném do elektrické sítě zničeho nic klesne kolísání frekvence procesoru na pevně stanovených 589MHz - namísto kolísání dle zatížení (v zátěži je max standardních 2.0GHz) . Pro "zvýšení frekvence na "normální" hodnotu stačí odpojit napájení, napočítat do deseti a zase napájení připojit. Pokud pracuji na baterii, tak se nic takového nestane. Pokud použiji adaptér u jiného Dell Vostro 1500, tak problém není. Usuzuji tedy, že chyba bude na straně NB. Setkal se již někdo s něčím podobným?
Není důležité znát, ale vědět kde najít!!! forum.zive.cz
Maveric_606
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 6. 3. 2013 06:26

zabordelenej OS, který je tajný....
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Wikan 6. 3. 2013 06:56

Setkal jsem se s tím, když jsem napájel jiný Dell slabším adaptérem, než byl potřeba. Takže ten notebook asi nerozezná správný typ adaptéru.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Pytlík 6. 3. 2013 09:23

Dost pochybuji, Wikane, že by notebook rozeznával typ adaptéru (nemá jak - a pokud ano, potom bych připustil, že je schopen i rozeznat špatnou elektřinu z Temelína). Prostě se může jednat o nedostatečné napájení, o pokles napětí způsobený omezením proudu.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 6. 3. 2013 09:25

Některé notebooky opravdu umí rozeznávat adaptéry a s neoriginálními se třeba vůbec nezačnou nabíjet. A zrovna myslím nějaké DELL to takhle mají.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Python.p 6. 3. 2013 10:44

Pytlik: Dell i Lenovo pozná adaptér.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Pytlík 6. 3. 2013 14:07

A nevíte, jak spolu komunikují? Dost by mě to zajímalo.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 6. 3. 2013 15:37

víme, prostředním vodičem ;)

Obrázek
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Pytlík 6. 3. 2013 15:50

Díky za informaci. Že jim to stojí za to (na druhé straně: zákazník to zaplatí, tak proč ne)
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 6. 3. 2013 15:52

Jde o to že se tím "chrání", kolikrát nepřijmou "cizí" nabiječku. Tak musíš koupit origo -> větší zisk

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Abox 6. 3. 2013 15:53

Nejsem si jisty, jestli to poznaji podle toho cudliku.
Nedavno jsem tohle reklamoval, protoze se ho podarilo sefovi zlomit. A jediny dusledek toho bylo, ze se nenabijely baterky.
Ale vim, ze pokud u Dellu misto 90W adapteru pouziju 60W, tak rve, ze to neni ten spravny. Ale v BIOSu lze ta kontrola vypnout (akorat nevim, jestli u vsech Dellu). Pak se to nabiji akorat delsi dobu.

edit: ted koukam na 60W i 90W, a ty cudliky tam maji oba. Bez cudliku nenabiji.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 6. 3. 2013 16:13

Ano, je to presne tim cudlikem.
Dell pouziva stejny konektor napric ruznymi modely, od pidicestovnich 60w az po nekolikset W adaptery pro dockiny pro workstationy. Kazdy ntb "vi" jaky adapter potrebuje a kdyz dostane slabsi, snizi vykon, rozezna to i skrz dockinu.

Z tohoto duvodu jsou pak problem neorigo adaptery nebo poskozeny konektor.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Maveric_606 6. 3. 2013 21:41

Windows 7 x64, adaptér je originál z balení 90W notebooku a "čudlík" vevnitř má. Existuje utilita, která by uměla sledovat napětí a proud, resp. Watty? Chtěl bych se pohnout z místa a alespoň definovat chybný uzel.
Není důležité znát, ale vědět kde najít!!! forum.zive.cz
Maveric_606
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 6. 3. 2013 22:13

Nebýt čerstvého poznatku, že zdroj komunikuje s notebookem přes ten "čudlík", tak prohlásím tvůj nápad na odečítání spotřeby za blbost.
U většiny zdrojů totiž chybí obvod na měření proudu (neplést si to s proudovou pojistkou!) a zdroj to stejně nemá jak sdělit okolí.
Takhle, když si zdroj s notebookem může přes ten vodič vyvedený na čudlík pokecat, to technicky možné je. Ale jestli se opravdu přenáší i informace o proudu, to asi bude málokdo vědět - snad jen výrobce. Docela by se mně líbilo, kdyby někdo o tom věděl něco víc a podělil se s námi o vědomosti.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 6. 3. 2013 23:02

Je to přes BIOS k identifikaci - Go into the BIOS setup (F2 at powerup.) - is the AC adapter listed, or is it seen as "unknown"?
When unknowm, Try another Dell adapter. If that doesn't solve the problem, it is a mainboard/powerjack problem.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Další stránka