Mrtvý ThinkPad SL500, asi přehřátý

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod bacman 18. 3. 2013 20:03

Ahoj,
rendroval jsem, notebook asi 2 hodiny jel naplno, najednou zhasl a nereaguje.
Na stisk zapínacího tlačítka nereaguje, nic.
Při zapojení do sítě ani nesvítí kontrolka napájení.

Máte nějaký nápad, co s tím?

Resp. co zkusit, než koupit nový?

ThinkPad SL500
C2D, GF 9400M
cca 4 roky starý

edit:
samozřejmě jsem ho nechal vychladnout
baterka ven a zpět
paměť ven a zpět
bacman
Junior

Odeslat příspěvekod Majsner 18. 3. 2013 20:24

Málo informací. Co jsi renderoval a v čem, jaký tam je systém? Máš přehled, jaké tam byly za normálního chodu teploty? Nepoužíval jsi třeba TPFC? Nehrál sis v něm s nastavením kritických teplot, při kterých se počítač vypne? Za normálního provozu by se totiž notebook usmažit neměl, při dosažení určité teploty se prostě vypne. Spíš mohlo odejít něco na desce kvůli dlouhodobému přehřívání. Vyndat baterku jsi asi zkoušel. A jinak nejslabší článek z hlediska životnosti je vždycky dedikovaná grafika, takže mohla chcípnout ta a něco vzít s sebou.

Nebo prostě zafungovalo k.u.r.v.í.t.k.o. 4 roky jsou nejvyšší čas, aby z tebe zase něco káplo za nový notebook. Pamatuj, že kvůli dlouhé životnosti výrobků mají děti v Číně hlad...
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 18. 3. 2013 20:47

Mohly odejít napájecí obvody, možná...

Nicméně nic lepšího než diagnostika v servisu asi není... Takže buď sběrný dvůr nebo diagnostika v servisu, záleží na citovém vztahu k notebooku.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod alfah4ns 18. 3. 2013 20:48

Majsner:
TPFC určitě nepoužíval, tyhle programy tam na 100% nejedou, SL500 je jen přenálepkovaný Asus.

Mohla klidně odejít grafika, u těch nvidií to nebylo něco zas tak neobvyklého.
Ale taky cokoliv jiného, bez diagnostiky se nehneš.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Bari007 18. 3. 2013 21:03

Pokud nesvítí ani ta kontrolka napájení, viděl bych to nejspíš na ty napájecí obvody. Ale to jsou vše jen dohady...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod czatlantis 18. 3. 2013 21:04

No servis...tam se obávám udělají diagnostiku typu že kouknou do brožurky, nalistujou symptomy a pak prohásí vadná základní deska, oprava nerentabilní....spíš to dát nějakýmu schopnýmu bastlířovi, ať se koukne na takový základní věci jako proražený napájecí FETy, pojistky a tak.
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod bacman 18. 3. 2013 21:11

Taky bych řekl, že to jsou napájecí obvody.

Zkusil jsem teď jiný zrdoj, nic...

Na servis kašlu, když výměna mechaniky v záruce stála 6k, výměna desky bude aspoň za 10k.

Napadá mě jen rozebrat to a zkusit základní desku přetavit.
bacman
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 18. 3. 2013 21:13

Samozřejmě nikdo z nás nemyslel autorizovaný servis.
Ten notebook má hodnotu tak max 3-4k.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 19. 3. 2013 16:05

Otazkou je, jestli se vubec vyplati do toho investovat cas, hledat schopneho cloveka a pripadne kupovat soucastky, i kdyz drahe nebudou. Osobne bych to bral tak, ze svou praci uz odvedl a prisel cas zmeny. I kdyby se to povedlo, porad bude 4 roky stary a rozbit se muze cokoliv dalsiho.

Rozebrat a vymenit evidetne chciplou soucastku v hodnote 50 centu ano, v opacnem pripade se toho zbavit na soucastky, ale nic vic.
Naposledy upravil Matysek dne 19. 3. 2013 16:27, celkově upraveno 1
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Milanr1 19. 3. 2013 16:26

Žádný NB není stavěný pro takovou práci:
bacman píše:rendroval jsem, notebook asi 2 hodiny jel naplno

Užhavil jsi ho.
Taky bys oral pole sporťáčkem místo polním traktorem? A pak se ještě divil zadřenému motoru? :oboze
Co s tím?
1) NB -> sběrný dvůr; oprava se IMHO nevyplatí;
2) plnohodnotnou stolní GWKS pro grafické práce;
3) NB jen k občasné lehké práci na cestách: nouzovka.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 19. 3. 2013 18:56

Existují i servisy, kde se věci opravují, jen při tom naráží cena práce vČR na výrobní cenu NTB v Číně.
Výměna GK je kolem 3000,- samozřejmě po diagnostice a nacenění opravy - tzn. pokud je v tahu víc věcí, řeknou ti to dopředu.
Notebook s vadnou základní deskou vynesl 1200,- na aukru bez disku.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod bacman 19. 3. 2013 22:54

Znáte v Brně nějaký takový servis? Na kolik obvykle přijde diagnostika?
bacman
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 3. 2013 08:46

Diagnostika obvykle stojí kolem 1000 Kč.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kejki3 20. 3. 2013 11:59

bacman píše:Znáte v Brně nějaký takový servis? Na kolik obvykle přijde diagnostika?

Komunikoval jsem s Teplicemi, http://www.terahertz.cz/content/4-kontakty a za obdobné ceny se dá najít i v Brně. Nakonec jsem koukal, že za cenu opravy (nebo nižší) koupím na ebay refurbished desku, ale nebylo zcela jasná kvalita toho refurbished.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel