Dell XPS m1330 - větráček

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ludwig1 19. 7. 2013 07:09

Ahoj,
mám takový malý dotaz. Na notebooku DELL XPS m1330 se mi po přeinstalaci z Vista na W7 přestal točit větráček a vykazuje to nepravidelné problémy (čáry na obraze + restart). Možná, že jsem si to ale s přeinstalací na W7 špatně spojil a větráček prostě v tu chvíli jen přestal fungovat. Těžko říct.

Nenašel jsem nikde na i-netu schéma ani podrobnější technickou dokumentaci. Větráček (5V) je zapojen na 4-PIN konektoru, který má pořadí barev: červená-černá-žlutá-zelená.
Vypojil jsem ho a měřil jsem napětí mezi vývody z desky. Došel jsem k těmto hodnotám, které přikládám na obrázku.
Myslím si, že je to snad v pořádku, 3,3V by mělo být OK, přesto se větráček netočí. Takže vše ukazuje na problém samotného větráčku. Proč ale není napětí vlastně mezi červeným a černým, jak to obvykle bývá?
Má s tím někdo, prosím, větší zkušenost? Bojím se koupit nový větrák za cca 500 Kč, aniž bych měl jistotu...
Díky!
Přílohy
napětí.png
napětí.png (15.37 ) Zobrazeno 1510 krát
ludwig1
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 19. 7. 2013 07:30

4pin bude pwm rizeni, ne napetove.
Zluta je sledovani otacek, zelena bude pwm signal, cervena napajeni a cerna gnd.

Jde vetrak volne tocit rukou?

Chyby v obraze mohou byt zpusobeny prehrivanim grafiky nebo jeji chybou. Pokud mas nvidii 8400gs, nepokousel bych a neprovozoval to s vyplym fanem, v xps m1330 nebyly uz tak nejlip chlazene a navic dost dchazely vadou cipu samotneho /teplo to jen umocnovalo/.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod ludwig1 19. 7. 2013 07:39

Díky!

Větráček se dá volně točit, mechanicky vypadá zcela OK.

Tu chybu grafiky si spojuju pořád s tím chlazením, páč se mi zdá, že chipset té grafiky je pod tím teplovodem od větráku, takže to asi může být tím. Je tam grafika GeForce 8400M GS. Teplota na grafice je v klidovém stavu cca 65 C (dle SW na měření teplot), teplota na procesoru cca 40 C.

Tak tedy budu muset koupit nový větrák, ty napětí jsou tedy v pořádku, rozumím tomu správně? :roll:
Naposledy upravil ludwig1 dne 19. 7. 2013 07:51, celkově upraveno 1
ludwig1
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 19. 7. 2013 07:48

Poděkuj mu, a pošli ho odpočívat..... Tady už nepomůže ani svěcená voda.

BTW, bez udání teplot je ta debata nepodstatná, a že by přeinstalace OS způsobila změnu chování fanu, který je většinou řízen BIOSem, nevím.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod vladimir 19. 7. 2013 07:50

alfah4ns píše:cervena napajeni a cerna gnd
Netuším, jak je tento konektor zapojený, ale pokud je to tak, jak píšeš, chybí napájecí napětí.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Python.p 19. 7. 2013 08:09

Kup větrák a uvudiš, ale prostě tyhle GK odcházeli jak na běžícím páse.

Klidové teploty jsou fajn, ale zátěžové nám toho řeknou víc :) FurMark + OCCT
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod ludwig1 19. 7. 2013 08:11

No já se teď bojím to takhle zatížit, když vím, že se ten větrák netočí...
ludwig1
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 19. 7. 2013 08:13

A seš si jistej že se nespustí ? nemáš náhodou nastavený nějaký tichý mód napájení nebo tak něco ?

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod ludwig1 19. 7. 2013 08:15

Myslím, že notebook jede na plno. Jak říkám, ta napětí na těch hrotech tam takhle jsou za běhu a větrák se nespustí. Jestli jsou ta napětí správně, tam, kde mají být, pak asi nějak záhadně odešel...
ludwig1
Junior