Lenovo B51-80

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod samarit 20. 12. 2024 17:52

Zdědil jsem NB Lenovo B51-80 a kompletně jsem ho přeinstaloval. I když jsem HDD naformátoval, nepustilo mi to na instalaci W11 ani na vyšší verze než byla původní W10 home. Co musím udělat (vyčistit) abych mohl nainstalovat W11pro?
Raději se 2x zeptám, než abych udělal něco špatně. Vím, že tak budu pár minut za pitomce, ale je to lepší než zůstávat pitomcem trvale. Děkuji všem, co mi ochotně pomáhají. :-)
samarit
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 20. 12. 2024 18:29

Konfigurace ntb?

Co přesně znamená "nepustilo mi to na instalaci"? Nějaká chybová hláška?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod samarit 20. 12. 2024 18:55

Při čisté instalaci W11 hlásí že NB není pro W11. Přitom HW podle prověrky vyhovuje pro instalaci. Nainstaloval jsem tedy W10, ale vybralo to samo home. NB byl koupený v období covidu pro dítě. Nainstalovalo to W10 jako že jsem dítě. Ani mi to nedovolilo z instalační USB vybrat jinou verzi. Může to být nějak zablokováno (natvrdo nastaveno) na desce v bios? Jak to kompletně vyčistit? W11 jsem v pohodě nainstaloval na mnohem starší a horší NB (Dell latitude koupený v r. 2007). Proč ne na lepší a novější Lenovo B51-80?
Raději se 2x zeptám, než abych udělal něco špatně. Vím, že tak budu pár minut za pitomce, ale je to lepší než zůstávat pitomcem trvale. Děkuji všem, co mi ochotně pomáhají. :-)
samarit
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 20. 12. 2024 20:07

Pokud nejsi schopen uvést konfiguraci, opiš sem ze štítku na spodku notebooku MTM kód.

Automatický výběr verze OS dle klíče v BIOSu lze přebít konfiguračním souborem ei.cfg. České info např. zde.

Co se týče W11, máš vytvořenu aktuální instalačku? Microsoft už by striktně neměl vynucovat požadavky, ale osobně to ověřené nemám. Každopádně lze použít Rufus.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod samarit 20. 12. 2024 20:46

Přebil jsem souborem ei.cfg, vybral edici a skončilo to
Obrázek
Na té adrese https://aka.ms/WindowsSysReg nic není .
Tady je štítek s MTM :
Obrázek
samarit
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 20. 12. 2024 21:08

samarit píše:Přebil jsem souborem ei.cfg, vybral edici a skončilo to

To bylo primárně myšleno pro instalaci Windows 10 Pro.

Požadavky W11 ntb nesplňuje - i5-6200U, HDD, 4GB RAM, R5 M330 (2GB), DVD±R/RW, 1366 x 768 TN display. Na tom bude sebemrskačství provozovat jakýkoli moderní OS. Ale pokud vyloženě chceš W11, vytvoř si Rufusem instalačku pro nekompatibilní HW.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod samarit 28. 12. 2024 14:10

Už jsem to vyřešil a nainstaloval k mé spokojenosti. Jenže já blbec chtěl nainstalovat Classic Shell do Win11pro 23H2. Protože se mi Sart nezměnil, udělal jsem restart a po restartu se otevře uzamykací obrazovka a po zadání hesla plocha zčerná a není vydět ani hlavní panel. Po Ctrl+Alt+Del mohu jen zamknout, přepnout uživatele zmenit heslo a správce úloh. Jinak nic. Nikam se nedostanu. Mohu po nabootování instalačkou - Opravit tento počítač a otevřít příkazový řádek. Možná by šel přes něj odinstalovat ten Classic shell, nebo to jinak opravit? Prosím o radu jak z toho ven?
samarit
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 29. 12. 2024 09:08

Udelal bych cistou instalaci Win11.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 29. 12. 2024 15:17

aaaa píše:Udelal bych cistou instalaci Win11.

Ano, to bude nejrozumnější.

A věci jako Classic Shell si tam už neinstaluj. Dříve, nebo později, to opět skončí nějakým problémem, který nebudeš umět vyřešit.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý