Přepínání grafiky na notebooku

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 8

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Otass 30. 10. 2012 12:10

Po upgrade na Windows 8 mi nelze přepínat grafiky mezi sebou (obě ATI) a nefungoval Catalyst Control Center. Nahrál jsem z amd.com nový Catalyst (který buďto stojí za *****, nebo nefungují - to nepoznám) a výkon grafiky se výrazně snížil (nefunguje ani video z youtube) - o přepínání karet ani nemluvím. Jak lze ve Win8 provozovat grafické karty ATI? Nebo mám jen čekat na aktualizaci přímo z microsoftu?
Karty:
ATI Mobility Radeon HD4200 series
ATI Mobility Radeon HD5400 series

Pravděpodobně se jedná o tento typ:
https://www.alza.cz/hp-pavilion-dv6-3130ec-d184375.htm
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 30. 10. 2012 12:15

na přepínatelné grafiky musíš použít ovladače od výrobce ntb.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Otass 30. 10. 2012 14:34

Udělal jsem jak říkáš, ale beze změny. Počítač pořád jen chladí a výkon je ten tam.
Bojím se, aby mi do té doby než vyjde nějaká záplata neshořel. Jede pořád na maximální točky, párkrát se už i sám od sebe vypnul. Potřebuji jej zapnutý 12 hodin denně, takže chudák dostává zabrat
Otass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 30. 10. 2012 15:01

Tvůj notebook nemá od výrobce podporu pro Windows 8. Není se tedy čemu divit, že to nefunguje správně.

Nainstaluj si zpět podporovaný operační systém Windows 7 a počkej, ža HP vydá podporu pro tento notebook.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Otass 30. 10. 2012 16:03

To slyším poprvé, že aby počítač správně fungoval, musí mít posvěcení od výrobce. Chápu, kdyby nefungovala čtečka otisků prstů nebo funkční klávesnice, ale grafický adapter?
Otass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 30. 10. 2012 16:15

Jenže přepíntaelné grafiky jsou nestandardní řešení.
proto ti grafika taky jede, ale nejde přepínat.
Ten ovladač musí být speciálně upravený, aby dokázal pracovat s oběma na konkrétním ntb.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod anonymni 30. 10. 2012 16:46

alfah4ns ma pravdu, pri W8 ani mne nefungovala prepinatelna grafika na HP notebooku.
Vratil som sa spat na W7 a Mint13 tam mi to funguje bez problemov.
anonymni

Odeslat příspěvekod Mysel_1 30. 10. 2012 17:15

Otass píše:To slyším poprvé, že aby počítač správně fungoval, musí mít posvěcení od výrobce. Chápu, kdyby nefungovala čtečka otisků prstů nebo funkční klávesnice, ale grafický adapter?

Aha, tak to je spatne.
Aby pocitac spravne fungoval, musi mit pro dany OS ovladace od vyrobce. Pokud je k danemu OS vyrobce nenabizi, pak pocitac nebude fungovat vubec nebo jen omezene.
Zkuste na ten laptop nainstalovat treba Windows 98, skoncite jak sedlaci u Chlumce.
Proto ma OS instalovat odbornik, ktery mj. tohle dokaze posoudit. Urcite ne laik, ktery nainstaluje, co ho napadne, a pak se divi..
Mysel_1
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 30. 10. 2012 21:50

Otass píše:To slyším poprvé, že aby počítač správně fungoval, musí mít posvěcení od výrobce. Chápu, kdyby nefungovala čtečka otisků prstů nebo funkční klávesnice, ale grafický adapter?

Všechno je jednou poprvé, nic si z toho nedělej. Teď už jsi chytřejší a řešení znáš, takže se podle toho dokážeš zařídit.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Otass 31. 10. 2012 10:19

Mě ani tak nepálí to, že nejdou přepínat grafiky (to jsem považoval za následek), ale to že ani jedna grafika nejede ani na 20% svého výkonu. Česky řečeno zobrazit zobrazí, ale jinak si neporadí ani s videem, natož třeba s DVB-T streamem. Bral jsem to tak, že je to stejný jak u desktopu. Tam jsou směrodatný komponenty a ne štítek.
A jednou je tam ATI, tak by měla svištět přes ATI ovladač - jenže ten samotný je s Win8 nekompatibilní. A to mě zaráží...nedivím se, že ATI nedrží krok, vsadím se že nVidia už svůj ovladač má.
A pokud mne paměť neklame, tak Win7 vždy rozpoznal komponenty sám a přes Windows Update nabídlo adekvátní ovladač...proto každý den čekám marně na tuto událost. A jak říkám. Udělátka od výrobce beru, ale základní komponenty - s tím by si poradil i linux.
Otass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod D3VL3R 31. 10. 2012 11:27

Ano, Nvidia, potažmo celá funkce Optimus na Win8 jede bez problému a to i se starými ovladači, nicméně jsou i certifikované. Sázet na AMD do notebooku není výhrou, ale o smíření.
Case: NZXT S340 Black | MB: Asus M4A89TD PRO​/USB3 | CPU: AMD Phenom II X6 3.9GHz | GPU: Gigabyte GTX1060 OC 6GB | RAM: Hyper X 16GB DDR3 | HDD: SSD EVO 850 256 GB, WD 1 TB | Power: Corsair RM550x | OS: Windows 10 64b
D3VL3R
Junior

Odeslat příspěvekod Otass 1. 11. 2012 16:22

Pomocí nejnovější beta CCC se mi podařilo alespoň "rozpoznat" grafiku a v uživatelském bodovém hodnocení windows mi vzrostla z hodnoty 2 na 4,2
bohužel to mám na té slabší grafice a na silnější nelze přepnout...
ale i toto považuji prozatím za dílčí úspěch
Otass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jadus 1. 11. 2012 18:52

D3VL3R píše:Ano, Nvidia, potažmo celá funkce Optimus na Win8 jede bez problému a to i se starými ovladači, nicméně jsou i certifikované. Sázet na AMD do notebooku není výhrou, ale o smíření.

chtěl bych te frajere vidět stříhat a renderovat video na tý tvojí úžasný "nVidii" když tu mluvíš o smíření s AMD grafikou 8-)
Od BPU po BFU
jadus
Junior

Odeslat příspěvekod cannon522 1. 11. 2012 19:15

mam notas hp dv7 6b80,ktery ma take dve grafiky a zkusebne jsem tam nahodil na jiny hdd win8pro/64 a taky to neslo.zkousel jsem vsechno mozne,ale nic,jedine pockat az hp upravy drivry.jinak bych si win8 na me hp nikdy nedal!mam tam win 7u/64,FFP,ale hp na to zatim s.e.r.e 8-)
cannon522
Junior

Odeslat příspěvekod D3VL3R 2. 11. 2012 12:08

jadus

renderuji zásadně na desktopu, což u AMD bez CUDA půjde asi obtížně, ale ty o tom asi moc nevíš...
Case: NZXT S340 Black | MB: Asus M4A89TD PRO​/USB3 | CPU: AMD Phenom II X6 3.9GHz | GPU: Gigabyte GTX1060 OC 6GB | RAM: Hyper X 16GB DDR3 | HDD: SSD EVO 850 256 GB, WD 1 TB | Power: Corsair RM550x | OS: Windows 10 64b
D3VL3R
Junior