Co vám chybí ve Windows 8.1, resp. co by měl umět Windows 9?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 8

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Sus 21. 10. 2013 18:08

No já si nemohu pomoci, není pro mne důležitý vzhled (a tedy mi spíš vadí všelijaké "zpomalující animace", průhledné lišty, kde potom nepřečtu, co je napsáno nejen třeba pod tou "průhlednu lištou", ale ani co je napsáno na ní) a na desktopu (s myší) se mi tedy stále pracuje nejpohodlněji, když vypadá třeba právě tato:
http://web.quick.cz/vs165/TMP/W8.gif

Když už ale jeden dal za ten OS tolik peněz, tak nechápu, proč MS "musel" odstranit i to, co bylo už od W95 a pracovalo se s tím dobře (se souběžnou existencí metra se to přece vůbec nevylučuje), takže jeden (pokud mu Metro nevyhovuje) musí potom věnovat tolik času tomu, aby si vzhled vlastně vrátil do původní podoby a může být rád, že je to alespoň ještě vůbec možné... ;-(

Metro ocením třeba až jestli se někdy zmohu na nějaké zařízení s dotykovým ovládáním, ale teď mi to spouštění přes "hledání" opravdu vůbec nevyhovuje (je pro mne rychlejší pro často používané aplikace kliknout přímo do nabídky Start myší), v metru mám momentálně dobrou stovku ikon, podle čeho jsou (ty v tom větším zobrazení) seřazeny do těch (zatím mnou nepojmenovaných) skupin je mi opravdu záhadnou a nemám náladu je rovnat, zvlášť když se "přesouvají, jak chtějí ony" a co už jsem srovnal se tak zase "rozhodí" (a ani i v malém zobrazení stále rolovat přes několik obrazovek) - k čemu patří třeba jaký "uinstal" jsem zatím zjistil jenom tak, až když jsem jej spustil, tak nevím, jestli se to dá (rychle) zjistit i nějak jinak...

Ty aplikace, co ihned po instalaci nových W81 jenom "zasviní disk" jsem okamžitě (všechny) odinstaloval (protože žádnou z nich nepotřebuju) a také mi vadí, že ve Store je potom stále vidět seznam i těch už odinstalovaných.

Jediná aplikace, na kterou jsem byl zatím zvědavý byla Smartmaps, když jsem instaloval aplikace pod W8, tak si vždy vytvořily zástupce na konci metra (takže jsem jej alespoň našel), ale pod W81 nevím jestli si jej Smartmaps nevytvořily (nebo jsem jej v té stovce ikon nenašel) a naštěstí se dají spustit alespoň přes hledání, i když je budu stejně spouštět raději přímo z nabídky Start na ploše, kde pracuji převážně a přepínání do metra mne potom tedy spíš jenom, zbytečně zdržuje ...

Občas se mi kousnou programy při použití kontextového menu (i třeba průzkumník a dělá to potom do té doby, než se minimálně odhlásím a znovu přihlásím do Windows), ale to nevím, jestli jsem si nezavinil sám instalací nějakého nevhodného programu (nebo právě tím, že mi metro na ovládání PC vůbec nevyhovuje), ale jak vidím, tak také asi nejsem sám, komu se to stává:
http://extrawindows.cnews.cz/clanky/mno ... windows-81
AMD RYZEN 7 1700, ASUS PRIME X370-PRO, 2x8GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16, Gigabyte Radeon HD 7790, SSD ADATA SP900, Seagate ST1000DM003-1CH1, Corsair ATX 430W CX430, W10 x64 Pro - http://web.quick.cz/vs165/TMP/W10Muj.png
Sus
Junior

Odeslat příspěvekod r4in 21. 10. 2013 19:14

Je otázka, kdy se potenciálně nějakých W9 vůbec dočkáme: jestli MS půjde tím Ballmerovým "rapid release" cyklem, tak je možné, že po vzoru OS X budou pouze každý rok přihazovat desetiny.

Jinak jak už tady psalo více lidí, Windows 8 je esenciálně "bad by design". Tablety mají úplně odlišnou filosofii ovládání, než má PC s klávesnicí a myší. Snaha MS o hermafrodití OS je tak prostě pitomá: Na Win8 tabletu je Modern UI OK, ale desktop opruz (pokud nemáte model s perem), na klasickém PC zase naopak: Desktop OK, Modern UI zbytečně limitující opruz.

8.1 řeší z tohoto pohledu pouze drobnosti.
r4in
Junior

Odeslat příspěvekod Mrak 21. 10. 2013 19:36

Byl jsem zvyklý na vyhledávání napříč systémem. Teď, když něco hledám, např. v ovládacích panelech, tak v metru to nenalezne, v desktopu ano. Debilita.. A hraju starší hru, která se podivně "seká" kvůli citlivosti myši, vůbec nezůstala stejná a není to plynulé ani po zapnutí plynulého pohybu.. Když zvýším citlivost, abych měl dle svého, hrůza, fuj. Jinak jsem teda spokojen :D
Život je boj, tak se postřílejte, a já bych s dovolením prošel.

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod andrewz 21. 10. 2013 19:38

David Polesny: K tématu DPI (nemohu ověřit, používám monitor v mono režimu :-))) http://www.zive.cz/tyden-zive-244-intel ... EM_1119714

r4in: At tedy desktopari primarne pouzivaji desktop a tabletaci Modern UI, kde je problem?

Vsechny veci, ktere mi na W 8.1 vadi, maji jedno spolecne - MS nema oddeleni betatestingu nebo tam chlastají od rána do vecera. Nachazim v prumeru asi jeden nedodelek za hodinu. To ovsem plati pro desktop. Samovolne se mi treba zavira kontextova nabidka. Kdyz najedu mysi pobliz polozky a ta se ohranici, kontextovou nabidku nelze otevrit, pokud nenajedu primo na nazev. V Modern UI je ta frekvence asi 3x vyšší. Aplikace bez zjevne priciny padaji. Nekdy ukazuji obsah jen na pulku obrazovky (nastaveni ve Storu), jindy se prvky nechutne roztahnou a pripadam si jako poloslepy duchodce (nova Kalkulacka), jindy je v aplikaci hromada volnych mist. Aplikace nejsou ovladanim ani designem jednotne. Zobrazeni vsech aplikaci pod Start obrazovkou je silene neprehledne. Mohl bych pokracovat do aleluja.

Dosud neodstranili mnoho chyb, ktere byly uz ve verzi 8 Preview. https://picasaweb.google.com/1150641509 ... directlink

A co si myslet o tom, ze napr. Store nebo Music byly za rok kompletne prepracovany? Doufam ze aspon kompetentniho manazera vyrazili.
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod pokorto 21. 10. 2013 20:57

Mě naštvaly ZASE nedoladěné ovladače - špatná podpora od výrobců. To zapříčinilo mnohým lidem (včetně mě), že se jim po upgrade zobrazila černá obrazovka a počítač byl nefunkční! http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-system/windows-81-upgrade-fails-with-blank-black-screen/0fe95652-c68a-4838-b438-c5eaa1941650

Líbí se mi, že si mohu nastavit stejné pozadí v metru a na desktopu, ale mrzí mě, že se musím z metra do desktopu dostávat pomocí kliknutí na dlaždici nebo klávesovou zkratkou.
Uvítal bych kdybych se tam mohl dostat posunutím nahoru nebo dolů stejně jako do přehledu všech programů.
pokorto
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dreit 21. 10. 2013 21:28

Přiznávám se, že Windows 8.1 jsem neviděl a Windows 8 jsem viděl pár minut, ale....umí už scrollovat v neaktivních oknech :?:
Vím že na to jsou aplikace jako třeba AltDrag, kterou používám v práci, ale když to neumí Windows 7, tak hádám, že to neumí ani osmičky.

Může to znít jako drobnost, ale jak si jednou navyknete, tak budete ve Windows tupě scrollovat a zuřit, že se nic neděje (vyzkoušeno) :-D
Druhá drobnost co mi chybí (AltDrag umí taky) je manipulace s okny. Pokud chci přesunout okno, tak ho nemusím chytat jen za horní lištu, ale podržím klávesu a chytnu ho kdekoli. Levým tlačítkem myši se okno přesouvá, pravým se mění velikost. Geniální! Pokud máte netbook a někdy vám "přeteklo" okno za okraj monitoru, tak jistě víte o čem mluvím ;-)
Debian GNU/Linux user
Dreit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -drb- 21. 10. 2013 21:29

Aeyesx píše:... nový formát systému souborů (přes 10 let starý ntfs je katastrofa)...

Co přesně ti na NTFS chybí? Buď konkrétní.

Ten FS není přes deset let starý (přesněji první verze vyšla už před dvaceti lety), každá verze Windows přidává nové věci, jiné se zase změnily (při zachování zpětné kompatibility), takže je naprosto srovnatelný s dalšími moderními filesystémy - viz http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

Pochopitelně NTFS má svá slabá místa, ale není to nic, co by omezovalo většinu uživatelů. Jsou to dost specifické limity, které má ale každý FS (každý trochu jiné, samozřejmě).
-drb-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod L - Core 21. 10. 2013 21:31

Co vám chybí ve Windows 8.1
- nic, nepoužívám a nemíním používat

resp. co by měl umět Windows 9?
- XP-mode
- klasické zobrazení (Win9x/2k)
- klasická nabídka Start
- možnost nastavit tak, aby se na Metro nedalo narazit
- možnost potlačení jakýchkoliv cloudových fičur a online účtů
L - Core
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -drb- 21. 10. 2013 21:35

Necroman píše:
Majsner píše:Necroman:
- maly panel na tri vysledky namisto fullscreenu na Windows 8 ... stačí stisknout ENTER
- nektere polozky to ani nenajde, zkuste treba "dpi" ... opět to najde co má po stisknutí ENTER

A to je presne ono, proc bych mel mackat Enter na vysledky hledani, kde je odkaz na zmenu DPI na prvnim miste? Proc se to nezobarzi jako prvni nabidka uz v tom uzkem panelu? Take proc jsou tam jen tri vysledky, kdyz se jich tam vejde klidne 10?

Ať to je ještě složitější - pokud si člověk vybere, že nemá hledat všude, ale pouze v nastavení (viz text nad hledacím oknem, případně Win+W), tak je správný výsledek hned na prvním místě.

Taky jsem chválil velmi dobré hledání ve W8 a vadilo mi jen to rozdělení do kategorií. Od W8.1 jsem si sliboval, že ty výsledky budou sloučené na jedné obrazovce a jen uvidím navíc, do jaké kategorie patří. Ono to tak nakonec skoro je, jenom je nutné zmáčkout enter, ale pak už zase nejde zpřesňovat hledání psaním rovnou... Fakt je to teď mnohem horší (navíc i ty výsledky mi přijdou horší).

-- 21. 10. 2013 21:38 --

Jo, a vlastně bych jednu funkci fakt hodně chtěl. Když už směřují do cloudu, bylo by opravdovým přínosem, kdyby to dotáhli pořádně a bylo by možné synchronizovat kompletně všechny aplikace včetně desktopových. Ať je možné naistalovat to jednou a mít to na všech zařízeních, v případě, že odejde disk, tak to komplet celé obnovit bez nutnosti instalace aplikací atd.

Když už mi cpou cloud horem dolem, tak ať to je už konečně opravdu užitečné a ne takový nedodělek na půl cesty.
-drb-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 21. 10. 2013 21:40

Okamžikem kdy zdechne WP zdechne i cely modern ui na PC.Nebude duvod ho lidem cpat s tim ze doufaji zvykli si na PC,koupi si mobil.Takze chybi to ze je tam uplne zbytecne modern ui.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 21. 10. 2013 21:42

L - Core:
:D :D

-drb- :
To nepůjde. Protože pro desktopové aplikace neexistuje žádný centrální zdroj software a žádný ucelený způsob instalace. Musel by se tedy dělat celý obraz systému a ten někam ukládat, což by zajisté nebylo dobré řešení...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod trevor12 21. 10. 2013 21:50

tak urcite bych doporucil vyvojarum inspirovat se u OS X - nejde o nic zasadniho spis jsou veci dovedeny do detailu ve funcnosti - treba Mission Control (drive Expose + Spaces), multi touch gesta na touchpadu, vetsi provazanost funkci napric systemem vsemi aplikacemi a i nejake zpristupneni "API" aby se na ty funkce mohli dal napojovat vyvojari se svymi aplikacemi - asi vsechno jde dohnat aplikacema tretich stran ale stejne bych urcite monitoroval kdyby apple prisel s necim zajimavym v dalsich kazdorocnich verzich OS X

jedina vec ktera je ale asi neresitelna je migrace vyladenych windows vcetne vsech nastaveni a plikaci formou nejakeho image partisny zabstraktnene od konkretniho hw na treba uplne jiny hw (jine cpu, motheboard, dalsi komponenty). Nebo proste nejakou oddelenou zalohu uzivatelskych dat, hesel .. - na novy stroj s jinym hw nainstaluji nove windows a importuju do nove vytvoreneho uctu takhle zazalohovane aplikace, nastaveni, hesla ..). To je asi problem ze windows pouzivaj registry a apple ne ..
trevor12
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka