Tak i sám přispěju. Když jsem měl doma i v práci jen klasický notebook, tak jsem v Metru neměl nic. Jen odkaz na desktop, jinak vymydleno a provokativně smazáno. Když jsem si ale v září pořídil domů Surface Pro, tj. dotykovou placku, tak už jsem tomu Metru docela přišel na chuť a pár aplikací mám i v pracovním noťasu.
Kromě již zmiňovaných, jako je výchozí pošťák, kalendář, kontakty, který jsou pro tabletové vyžití dostačující, aktivně používám:
gTasks HD - perfektně zpracovaná appka na správu úkolů v rámci Google Tasks
Nextgen Reader - RSS čtečka napojená na účet Feedly
OneNote - přijde mi přehlednější a pohotovější než ta desktopová obluda
Tímto obstarám tzv. "pasivní práci" z tabletu, tzn. především vstřebávání informací a aktivitu nanejvýš v podobě smazání e-mailu nebo zadání úkolu/poznámky.
Mám instalované i oficiální aplikace Facebooku a Twitteru. Jsou dost jednoduché, ale na dotykové ovládání dobrý. Hlavně je mám kvůli notifikacím - zmínka se zobrazí hezky defaultní systémovou hláškou vpravo nahoře v metru i na desktopu. Tyhle sítě moc nepoužívám, tak to neotravuje moc často, ale mám přehled. Aktivně využívané G+ řeším dlaždicí s linkem na web.
Na hudbu jsem si zvykl používat výchozí přehrávač hudby s namapovanou knihovnou na Dropboxu (a čekám na slíbenou appku Spotify), je to pak dobře integrováno i nad desktopem. Občas přijde ke slovu ČT24 a Reckless Racing

Ještě jsou dobrý Hodiny Asparion, který ukazujou čas v dlaždici a umí alarmy. Jinak tam mám ještě hromadu dalších věcí, ale víceméně na vyzkoušení, jestli se některá chytne k trvalému používání. Výběr je bohužel stále dost omezený.