Kolaps 8.1 Pro 64 bit - nefunkční programy aktivace windows

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 8

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Dr. Taby 5. 1. 2021 09:24

Tak na nový rok jsem přišel do práce a byl spuštěný počítač a některé programy. Chtěl jsem udělat restart, ale třeba illustrator napsal, že nejde ukládat současné nastavení. Tak OK a restart. Došlo ke kontrole disku (ale celou dobu kontroloval hlavně datové úložiště). Nakonec se rozběhl ale vypadalo to na první pohled divně. Nebyly k některým programům přiřazené programy na spuštění (PDF, JPG), v liště s programy bylo vlevo jen to okno. Kde po kliknutí na něj, byla jen prázdna obrazovka. Žádná dlaždice nic, po překliknutí na aplikace ani kalkulačka.
A teď nainstalované programy. Některé fungují relativně normálně. Photoshop, Indesign, ripovací programy. versaworks, některé jakoby po prvním spuštění, Onyx, Corel, Google Chrome a některé vůbec komplet Office - třeba. Na maily používám thunderbird, ten naběhl, ale rozhodl se postahovat všechny maily (v reklamní agentuře).
To bylo včera 4. 1. Dnes je posun. Chce to aktivovat windows.
Řešení je poměrně logické. Prostě se koupil nový ssd disk a na něj se vše nainstaluje znovu.
Ale docela mě zajímá, co se mohlo přihodit? To vypadá, laicky, jako by odešla část registrů nebo něco takového.
Zdraví Dr. taby
Dr. Taby
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 5. 1. 2021 09:34

Spíš se ti vytvořil nový/nebo dočasný profil - mrkni do \Users...
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dr. Taby 5. 1. 2021 11:11

Ne ne. Tím to není. S tím už jsem měl tu čest na jiném stroji. Tady zůstaly části motivu, všechny ikony na ploše a při spouštění se neobjevuje ta hláška o vytvoření dočasného profilu. A navíc je tam pořád jen ten hlavní/default/veřejné.
Zdraví Dr. taby
Dr. Taby
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 1. 2021 12:37

Napadený OS exploity.
Restartem OS se aktivovaly další.
Co s tím?
Standardní postup:
1) připojení externího média;
2) boot ze záchranného média;
3) vyčištění SSD + HDD;
4) obnova OS ze zálohy;
5) obnova dokumentů ze zálohy;
6) prostudovat FAQ:
viewtopic.php?f=927&t=1231349
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 5. 1. 2021 14:37

Přesně buď je to napadené nějakým svinstvem a nebo se poškodil filesystém na HDD/SSD a tím se nějaké věci stratily.

Takže skontrolovat HW HDD/SSD.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý