Jakou čtěčku?

Surface a další dotyková zařízení - nejen s Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod aurum 15. 9. 2024 22:32

Zdravím navečer. Chci poprosit o radu ohledně koupě nové čtečky. Nevyznám se v tom, jen vím, že existují PocketBook, Onyx a Amazon kindle. Preferoval bych české menu, různé formáty, mimo jiné i PDf (pokud možno bezproblémové / zalomování stránek atd.) a velikost 6-7 palců. Taky šetrnost k očím by byla vhodná. Můžete mi prosím poradit?
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 16. 9. 2024 13:00

Ceske menu vyrazuje vsechny Kindly.

Tomu bezproblemovému zalamovani PDF bych moc neveril. A na 6-7" displeji celou stranku nzobrazis tak, aby to slo precist.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 9. 2024 22:32

PDF je víceméně jen balík nějakých dat. Pokud není vytvořeno s ohledem na čtečku (tagované bloky textu), rozpadne se při jakémkoliv pokusu o změnu.
PocketBook jsou OK zařízení (sám mám dvě) a pokud nebudete vybírat ty nejlevnější, nešáhnete vedle.
Každopádně bych se, být Vámi, podíval na zařízení TCL NXTPAPER. Dělají jak telefony, tak i tablety s displejem, které kombinuje LCD i e-ink. Umí barevný i černobílý režim a uvnitř běží Android = výrazně vyšší možnosti využití.
Například TCL 40 NXTPAPER (cca 4400 Kč) má 6,78" a výborné rozlišení. Byť použitý čip není trhač asfaltu, stále výkonem strčí do kapsy libovolnou čtečku.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod aurum 17. 9. 2024 01:18

Díky za radu a vysvětlení
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 17. 9. 2024 06:35

Emil Pastelka: NXTPAPER se sice tvari, jako kdyby to byla kombinace LCD a einku, ale porad je to jen LCD, ne? Na slunci je to bida a taky nebude potreba energie jen pri zmene na displeji, ne? Umim si to predstavit jako telefon, na kterem jdou i cist eknihy, ale jako nahrada ctecky ne.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 17. 9. 2024 08:17

Zivan: s tímto zařízením, stejně jako s každým "chytrým" mobilem, je člověk tak jako tak otrokem nabíječky, takže když to musí dávat nabíjet jako mobil, tak už ho ta spotřeba při čtení nemusí tolik štvát.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod zivan 17. 9. 2024 10:59

No prave, ja Kindla nabijim tak jednou za 14 dni, rozhodne ne kazdy den jako mobil.
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 9. 2024 16:12

Ano je to LCD s dalšími úpravami a matnou povrchovou vrstvou. Ve chvíli, kdy by to dotyčný měl jako telefon, nabíjení řeší standardně co dva dny. Pokud by to provozoval jen jako čtečku, tedy bez SIM a WiFi, pak to klidně cca 4 dny vydrží.
U čteček mi vadí, že se jedná o velmi hloupé a jednoúčelové zařízení, často bez možnosti dalších aplikací (například přidání nativních aplikací pro audioknihy, Spotify atp.). Rovněž mi vadí pomalé překreslování e-ink displeje, jeho resetovací problikávání a malé rozlišení.
Nu a pokud by opravdu bylo tak zásadní mít co nejdelší výdrž a e-ink, je tu zařízení v podobě Onyx Boox Palma, tedy vlastně "jako telefon" bez telefonních funkcí s Androidem na pozadí a WiFi.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod kroogh 22. 9. 2024 01:14

Po ukradeni Pocketbooku na dovolene jsem po spokojenych letech udelal upgrade a jsem spokojen: PocketBook 743G InkPad 4, ale neni nejlevnejsi ..
kroogh
Junior

Odeslat příspěvekod Katore Inescu 5. 2. 2025 11:15

Já ještě doplním, že jsem manželce v minulém roce pořídil Kindle, ale není moc spokojená. Z pohledu čtečky je asi vše OK, ale půjčuje si knihy v knihovně a jejich formáty Kindle nepoužívá.

Pro někoho maličkost a třeba to jde nějak překonvertovat, ale já se rozhodl, že se kouknu na nějakou jinou čtečku raději, takže myslet i na tohle
Katore Inescu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod md6hashtable 5. 2. 2025 12:08

Formát se dá překonvertovat přes Calibre
The year is 2022. Forums still run on phpBB, wow
EDIT: It is now 2023, wow
EDIT2: Welcome to 2024. Why oh why are we still on phpBB I wonder?
EDIT3: WELCOME TO THE HELLFIRE 2025

N̸e̷ ̷"̴c̴z̷ ̷w̷s̴ ̶c̶r̷"̷ ̴a̷ ̵i̷
md6hashtable
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 5. 2. 2025 12:32

Nevim jak ktera knihovna, ale ta u nas pujcuje knihy pres Palmknihy a Flexibooks, u obojiho je potreba pro cteni aplikace, takze jedine ctecka s Androidem a moznosti instalace vlastnich aplikaci. Tech moc neni. A kdyz jsem pred delsi dobou zkousel aplikaci Flexibooks, tak ta si neumela zapamatovat misto, kde jsem se ctenim skoncil, to byl totalni odpad.
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Katore Inescu 6. 2. 2025 11:32

md6hashtable píše:Formát se dá překonvertovat přes Calibre

U nás se půjčují pomocí Palmknihy a na Kindle údajně nejde

-- 6. 2. 2025 11:33 --

zivan píše:Nevim jak ktera knihovna, ale ta u nas pujcuje knihy pres Palmknihy a Flexibooks, u obojiho je potreba pro cteni aplikace, takze jedine ctecka s Androidem a moznosti instalace vlastnich aplikaci. Tech moc neni. A kdyz jsem pred delsi dobou zkousel aplikaci Flexibooks, tak ta si neumela zapamatovat misto, kde jsem se ctenim skoncil, to byl totalni odpad.

Ano, u nás také palmknihy, takže jsem našel jen Onyx Boox (když chci E-ink)
Katore Inescu
Kolemjdoucí