Instalace Win10 Pro přes Home

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ricc4rd0 7. 2. 2021 12:11

Neporadil by někdo, jak udělat čistou instalaci Windows 10 Pro na notebooku, který má v BIOSu "zakletou" licenci na Windows 10 Home?
Situace:
Firma koupila větší množství notebooků hp. Větší část jich měla Windows 10 Pro, ale protože jich prodejce něměl dost, firma nakoupila i zbytek s Windows 10 Home. Notebooky jsou parametrově úplně shodné, jediný rozdíl je edice Windows (a malinko nižší cena).
Udělal jsem na jednom z těch notebooků upgrade z Home na Pro, to se podařilo bez problémů, ale samotný systém je ve srovnání s notebooky s licencí Win Pro v BIOSu o dost pomalější. Je to poznat hlavně při startu systému a navíc upgrade sebral na disku dalších 19GB, které nejdou nijak uvolnit. Žádné Vyčištění disku/odstranění předchozí instalce Windows ani nic podobné nevrátí víc něž 1-2GB).

Jak udělat čistou instalaci Win 10 Pro, tak, aby se ignorovala Home licence v BIOSu a už na začátku instalace vyskočila výzva na zadání licenčního klíče?

Nebo jak si připravit instalační USB / ISO tak, aby v něm byla pouze edice Win 10 Pro a instalátor tak sám automaticky nenainstaloval edici Home, na kterou najde klíč v BIOSu?

Případně jiný postup?

Edice Windows má být české Windows 10 Profesional x64.
ricc4rd0
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 7. 2. 2021 14:32

ricc4rd0:
"Udělal jsem na jednom z těch notebooků upgrade z Home na Pro" a to jako jak? Upgrade z Home na Pro pomocí klíče ti rozhodně nesebere 19 GB místa na disku.
Když už tam ten Windows je, tak prostě upgradovat z Home na Pro pomocí klíče (od licence nebo ještě před tím pomocí generického).
Pokud ale přece jenom chceš čistou instalaci, tak si nech v install.esd/install.wim jen edici Pro, např. pomocí wimlib:
wimlib export iso\sources\install.wim 5 install.wim
Další možnost je ei.cfg, ale to nevím jestli funguje a nepoužívám to.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 7. 2. 2021 15:57

Ricc4rd0 - Podivej se do odkazu, co napsali JEF a Pastelka:
viewtopic.php?style=2&f=907&t=1311338&hilit=nahrajte+soubor+PID.txt

Ještě sem dám citaci:
...stačí vytvořit na instalačním médiu v adresáři Sources soubor ei.cfg a do něj dát toto:
[Channel]
Retail
Případně: Vytvořte USB instalační disk a do adresáře Sources nahrajte soubor PID.txt - který vytvoříte podle vzoru, kde XXX... nahraďte vlastním klíčem.
[PID]
Value=XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX
Pokud jste licenci získali jako digitální, bude soubor obsahovat generické licenční číslo viz níže (přesně toto uvedené). Po instalaci systému Vás pak vyzve k zadání správné licence.
[PID]
Value=VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ricc4rd0 7. 2. 2021 20:35

Díky chlapi, vyzkouším.
@Krakatoa
Ano, upgrade jsem udělal pomocí gen. key, potom klíč Pro licence. Trvalo docela dlouho, než ty upgradované Windows neběhly, prostě to asi udělalo upgrade ve stylu feature update ve Win 10. Sice nevznikl samostatný adresář, jak bývá u feature update zvykem, ale adresář Windows měl po tom 41GB a vyčištění disku nic moc nepomohlo. O tom, že to startuje s přihlášením do domény přes minutu, oproti jinému hp s původními Win Pro, které startují i doménou 20 sekund. Proto ten celý cirkus s čistou instalací Pro edice napřímo, bez upgrade.
ricc4rd0
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 7. 2. 2021 21:27

@ricc4rd0 - Myslím, že i jako jiné značky, také HP má/měl nastroj k vytvoření instalačního disku (USB?) ze souborů uložených v NB. Nejde použít z NB Professional na ty druhé? No možná odpoví při instalaci, že je to špatná verze.
-----------‐-----
Jinak si vzpomínám, že lze udělat otisk instalace stejných verzí disku OS MS a pak spustit utilitu, která resetuje identifikace, pojmenování. Bohužel je to déle a už si nepamatuji - je to řešení pro hromadnou výrobu a korporáty.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ricc4rd0 7. 2. 2021 22:07

@meda2016
Pokud vyjde to s tou úpravou instalačky, kdy tam bude pouze Pro edice a to donutí Windows si říct o licenci, tak je to přesně to co potřebuju.
S tím obrazem disku by to taky jistě šlo, ale chci nejdřív zkusit čistou instalaci. Ty NTB s Pro edicí už mám všechny v doméně a rozdané uživatelům, tak by to bylo trochu komplikovanější. Neuváženě jsem je všechny už "rozdal". :-/
Asi by to šlo, někoho bych snad ukecal, ale to si nechávám jako poslední možnost.
ricc4rd0
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 7. 2. 2021 22:54

ricc4rd0 píše:Ano, upgrade jsem udělal pomocí gen. key, potom klíč Pro licence. Trvalo docela dlouho, než ty upgradované Windows neběhly, prostě to asi udělalo upgrade ve stylu feature update ve Win 10. Sice nevznikl samostatný adresář, jak bývá u feature update zvykem, ale adresář Windows měl po tom 41GB a vyčištění disku nic moc nepomohlo. ...

Jenže soubory potřebné k samotnému upgradu z edice Home na Pro jsou v edici Home přítomny a není nic potřeba doinstalovávat a nikde není potřeba žádná velká data vytvářet, jen se provede interně změna z Home na Pro a ta velikost zůstane vpodstatě stejná i po upgradu, žádných +19 GB jak uvádíš, schválně jsem to teď i vyzkoušel a je tomu tak jak píšu. A netrvá to ani příliš dlouho (prostě chvíla po zadání klíče a chvíla při restartu). Tak vůbec netuším co ti to tam proběhlo a proč máš problém. Mimochodem mně Windows ukazuje velikost složky Windows po upgradu na Pro 11.5 GB.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod ricc4rd0 7. 2. 2021 23:40

@Krakatoa
No, u mě ne a proč - to se budeš asi muset zeptat někoho v Microsoftu, nám už servisní podpora skončila.
Pokud by šlo jenom o tu velikost systému, to bych nějak okecal, ale to, že je to líné, jako by to mělo HDD a ne SSD a ne 8GB RAM ale jenom 2GB, to je podstatně větší problém.
Zkoušel jsem to na dvou NTB, jestli třeba ten jeden nená nějaký problém, ale chová se to stejně na obou.
Už to řešit nechci, takových záhad ze světa Microsoftu už mám v paměti nepříjemně moc.
ricc4rd0
Kolemjdoucí