Asi poškozený EFI odd

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rousini 29. 10. 2021 09:01

Ahoj, mám problém pravděpodobně s EFI oddílem. Na Lenovo Yoga 7 s předinstalovanými W10 jsem do dualbootu nasadil Manjaro. Oba OS fungovaly. Jenže Manjaro po své aktualizaci začalo zlobit a tak jsem pojal nápad pomocí Timeshift (zálohovací program) přetáhnout jinou instalaci manjara z jiného počítače. Ta záloha však byla z disku s MBR.
Přeinstalování zálohy nebylo úspěšné, bootovací klíč USB W10 vůbec nenajede (BIOS ho vidí), pokus o instalaci Manjaro končí požadavkem na vytvoření EFI oddílu, který však je fyzicky vytvořen (mám obavu ho naformátovat).
Pokud bych nechtěl zachovat dualboot, tak bych sis tím poradil, ale takhle nevím, jak velké zásahy můžu dělat, abych nepřišel o W10. Díky za rady.
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod soban 29. 10. 2021 09:47

V prvním případě zazálohovat data!!!!!

A potom se pustit do opravy.

Jsou dvě možnosti pokusit se opravit boot.

A nebo to přeinstalovat jako celek od znovu.

Pokud víš jak si spravit windows tak to udělej a jak ti bude windows bootovat tak si znovu nainstaluješ linux a pokud nebudeš ten oddíl s linuxem formátovat tak ti tam data zůstanou, ale asi je budeš mít přepsané tou zálohou co jsi tam vrazil z jiného PC.

Samozřejmě při opravě/instalaci windows nesmíš nechat formátovat ten oddíl kde máš oddíl s linuxem.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 29. 10. 2021 10:52

Nabootování ISO WIN10 brání pravděpodobně poškozený EFI odd., protože na jiném počítači s MBR to jde.
Ten EFI dovedu naformátovat a myslím nainstalovat jiný OS, ale nevím jaké informace obsahuje a jestli nebudou chybět ke spuštění/opravení současné instalace win.
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod soban 29. 10. 2021 11:28

Pokud máš zazálohované data tak spustit opravu bootování z toho USB s windows a opravit boot to by mělo podle mě stačit.

A jak bude windows bootovat tak nainstalovat linux a pokud nebudeš formátovat ten linuxový oddíl tak ti tam data zůstanou, samozřejmě zůstane tam i balast po nainstalovaným SW atd....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 29. 10. 2021 11:47

Instalačka W10 NEBOOTUJE.
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 29. 10. 2021 12:04

A je ta instalačka vytvořená správně? "Poškozený EFI oddíl" nemá na schopnost nabootovat z instalačního média žádný vliv!
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 10. 2021 12:43

Dualboot chápu jakože z Grub nebo podobného loadru - nebo výběrem v BIOS?
Pokud se podíváš do EFI záznamů, jsou tam oba?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 29. 10. 2021 16:46

Instalačka by měla být OK, staženo z microsoft, kontrolní součet sedí, vytvořeno v rufus.
Dualboot se zobrazoval výběr v Grub Manjaro.

Mám na disku 4 předinstalované odd. (EFI, win reserved part, C: a Winre_drv)
C: jsem zmenšil a na volném prostoru vytvořil dvě partyšny EXT4 pro root a data
Takhle to bylo bez problému funkční dokud jsem to nedokonil tím Timeshiftem.

EFI záznamy nevím, kde a co hledat...
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 10. 2021 18:31

Jestli lze při startu třeba F8 (desky ASUS) vybrat podle záznamu EFI v BIOSu systém k bootovani ...a jaké tam jsou vidět.
Stejně vybereš bootovací USB s Win.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 29. 10. 2021 19:17

F8 mě při vloženém USB ISO manjaro otevře grub, kde je výběr jen vloženého USB ISO manjaro. Navíc je tam nástroj Detect EFI boot loaders, který zobrazuje No EFI files detected.

ISO WIN 10 jsem tím neustálým přehazováním flashek omylem přepsal. Znovu ho zapíšu a vyzkouším F8...

-- 30. 10. 2021 09:33 --

Při pokusu nabootovat ISO Win10
Obrázek
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 30. 10. 2021 20:53

A nebylo v BIOSu původně Secure Boot: Enable ..?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 31. 10. 2021 21:08

Jistě, ale tím souhlasíš, že nejde bootovat z flashky.
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 1. 11. 2021 07:03

Takže, rekapitulace, nejdříve jsi měl na disku Lenovo předinstalované jen W10 a bootovaly při zapnutém Secure Boot.

Pak jsi kvůli instalaci Manjaro z flešky Secure Boot vypnul a po instalaci už nabíhal systém z Linuxového bootloadru a tam jsi po restartu mohl zvolit Manjaro nebo W10.
Secure Boot jsi nechal už vypnutý - nevím, hádám, Ano/ne?

Pokud Secure Boot zapneš a zkusíš boot z disku Lenovo tak, aby ti dal BIOS (ne Linux bootloader) na výběr ze systémů, nabídnou se W10?

Pokud první věta rekapitulace je pravdivá (zapnutý Secure Boot), musíš opravit bootovaní W10 také pri zapnutém. ***Windows při tom podle mne zlikvidují boot z Linuxového bootloaderu - budeš muset instalaci Manjaro zopakovat.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 1. 11. 2021 10:50

Ahoj, zrekapituloval jsi to přesně (secure boot byl off)

Po zapnutí secure boot NTB nebootuje a F12 nezobrazuje žádný OS ke spuštění. Po vložení USB (W10) je možno začít bootovat v režimu UEFI, ale ihned skončí hláškou viz. dřívější screenshot s rozdílem SB - enable.

Něco musí být s tím EFI odd, protože při pokusu o instalaci Manjaro s ručním přiřazením oddílů se instalace nespustí a vyskočí hláška o potřebě vytvořit EFI odd. Ten však na HDD je (260MB, FAT 32). Jen jsem neměl odvahu zvolit jeho formát (možnost volby při instalaci Manj), protože nevím jaké informace "důležité" pro W10 obsahuje...
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod Krakatoa 2. 11. 2021 20:21

Co se týče toho Windows, tak:
1) Když bootuješ z instalačky tak bootuješ z instalačky. V tom případě nějaký oddíl na disku se neřeší. Pokud ti to píše
efi\boot\bootx64.efi Not found
tak to je myšleno v instalačce. Tak to chybí v instalačce?
Nebo to tam z té instalačky bootuješ nějak jinak?
2) Co se týče toho efi oddílu, tak ten se vytváří a nastavuje takto:
Kód: Vybrat vše
create partition efi size=100
format quick fs=fat32 label="System"
assign letter="S"
W:\Windows\System32\bcdboot W:\Windows /s S: /f ALL

Kde W je oddíl s Windows a S je ten efi oddíl.

... a s Linuxem nepomůžu.
Krakatoa
Junior

Další stránka