Jak vymazat zbytečnosti v Users ?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Míša503 22. 11. 2021 20:24

Dobrý den. Zjistil jsem, že mi zabírá Users skoro 90 GB a měl bych dotaz, zda by se nedalo tam něco zbytečného smazat, ale bohužel nevím co je tam jakoby odpad. Filmy v počítači nemám. Obrázky mám na jiném disku. Neumím se tam dostat tak, abych viděl tam nějaké soubory. Plochu a stažené soubory mám také na jiném disku. Děkuji za případnou radu. Jsem jen trochu lepší uživatel ze ty roky.
Přílohy
admin2.JPG
admin1.JPG
users1.JPG
Míša503
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 11. 2021 20:35

Chybná konfigurace OS.
Uživatelské knihovny patří do datového SSD.
Viz optimalizace OS.
Btw:
vytvoření účtu "Admin" je extrémně nebezpečné, pokud je tento účet zařazený ve skupině Administrators.
Jestli ne, je to vtipná past na hackery. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Míša503 22. 11. 2021 20:47

To je odpověď pro pokročilé a ne pro běžného uživatele, který tomu zde vůbec nerozumí co má se vším dělat-na co jsem se ptal
Míša503
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 11. 2021 21:17

Postup optimalizace OS je ve FAQ:
viewtopic.php?f=1864&t=1089367
Platí pro všechny verze OS WNT 6. řady.
Aspoň přesun knihoven zvládne každý, kdo umí pracovat s klávesnicí.
Nejjednodušší a nejrychlejší je druhý postup, pokud používáš profi edici OS.
Nemusíš si hrát proměnnými, to je opravdu pro zkušené BFU.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Míša503 22. 11. 2021 21:39

O druhý postup se snažím

-- 22. 11. 2021 21:55 --

Došel jsem k tomuto. Mám zapnout to tlačítko pod ůložištěm ?
Přílohy
systém.JPG
Míša503
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Loader 23. 11. 2021 16:01

Skrytá složka AppData?
Administrátor fóra MobilMania.cz | Příspěvky odporující pravidlům fóra nahlašujte.
Loader
Junior

Odeslat příspěvekod Míša503 23. 11. 2021 17:50

Rád bych něco smazal. ale nevidím nic konkrétně, tak mazat nic nemůžu. Zajímavé je i to, že jednou - včera bylo již úložiště kolem 14GB, pak zase - včera kolem 80 Gb a nevím proč takévé změny. Asi před 14 dny bylo na C volno kolem 120 Gb.
Přílohy
admin1.JPG
systém2.JPG
systém.JPG
Skryté soubory.JPG
admin2.JPG
Apdata.JPG
Míša503
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej1 24. 11. 2021 11:32

To je celkem jasné, skoro všechno je v AppData, to je celkem normální. Pohrabej se v tom dál - tak o dvě úrovně adresářů hlouběji. Já mám třeba v tuto chvíli AppData 21 GB, nejvíc z toho je

Local\Temp 8,5 GB lokální dočasné soubory, jdou smazat;
Roaming\Thunderbird 4 GB je pošta, nemazat, ale Thunderbirdu bu šlo říct, že si to má uložit jinam;
Local\Mozilla 1 GB věci co má uložené Firefox. Asi by šly přesunout jinam, neřeším.

Tím se i vysvětluje, proč se množství dat mění - jsou to dynamická data bežících aplikací, která přibývají a ubývají.
Ondrej1
Junior

Odeslat příspěvekod Cyperpunk2077 24. 11. 2021 11:57

Vzhledem k cenám, ale i bazar cenám 1TB SSD (SATA III 6Gb/s) bych tohle laborování/přesouvání v roce 2021 již neřešil a nechal to všechno na tom 1TB SSD a neřešil to. Samozřejmě řešit se to dá jak bylo psáno, ale 1TB SSD a řešit se to nemusí.

Ten kdo má 1TB SSD prostoru tak tohle určitě řešit nemusí aby chudák uživatel řešil, co přesovat a co ne.

Samozřejmě kdo má 120GB SSD tak asi je nutné to řešit, ale trápit se s tím v roce 2021. Za mě je nákup 1TB SSD v pořádku a odpadají starosti s místem.
Good Morning America
Cyperpunk2077
BAN Živě.cz

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 24. 11. 2021 13:09

Taky jsem si myslel, ze odpadaji starosti s mistem, kdyz jsme prechazeli ze 20MB na 120MB disky ;-)

Pravda je takova, ze datove naroky rostou proporcionalne s dostupnou kapacitou disku...
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Míša503 24. 11. 2021 13:11

Děkuji za vysvětlení. Toho přesouvání se bojím, jsem jen trochu lepší uživatel Ale mám 1T SSD, tak se nyní pokouším zálohovat emaily tam. Snad se zadaří.

-- 24. 11. 2021 21:30 --

A ještě bych se chtěl zeptat. Dobrý den. Mám Win 10 Pro a účet Thunderbird a měl jsem stáhnutý na emaily-archivace - Mail Store Home.

Chtěl jsem si zálohovat vše na HDD. Dal jsem zálohovat na HDD na tento PC a tím nastal problém. Chce to po mě konfiguraci - vybrat archiv a nevím jaký archiv a co mám kde vybrat. Tak mi nejdou žádné emaily otevřít ani z plochy, což před snahou o kopírování na HDD šlo.

Prosím o radu jak se k emailům dostat, děkuji.

-- 25. 11. 2021 19:50 --

Zdravím a děkuji za inspiraci k mým pokusům. Povedlo se mi metodou pokusu a omylu dojít k cíli. Opatrujte se.
Přílohy
Mail Store1.JPG
Mail Store.JPG
Výstřižek.JPG
Zálohovat na HDD-mail.JPG
Mail 1.JPG
Mail-archiv-konfigurace.JPG
Mail-archiv-záloha.JPG
Míša503
Kolemjdoucí