"Aktuálně to řeším, psal jsem si i do Computeru, aby udělali rozhovor s někým z Microsoftu ohledně druhotných licencí. Vím, že by Microsoft byl sám proti sobě, kdyby veřejně uznal, že druhotné licence jsou v pořádku, a nic proti nim nemá. Taky ale nemůže říct, že je to nelegální, protože tady máme rozhodnutí Evropského soudního dvoru, že je přeprodej licencí legální.
Líbilo by se mi, kdy Microsoft řekl: "Koncový uživatel může koupit tyto druhy druhotných licencí...bla bla bla a musí mít následující dokumenty či prohlášení, bla bla bla. Pak bude druhotná licence právně a po stránce legality na úrovni licence nové."
Aby tady prostě nebyla právní nejistota. I když tu vyvrátí až soud. Volal jsem si i do DAQUASU, pravděpodobně největšího odborníka na licence Microsoftu v ČR, dokonce takového, že se u nich školí i sám Microsoft. Borec na licence mi řekl, že problematika druhotných licencí je extrémně složitá, že by šel vždy do nové, že už tam není jejich hlavní licenční expert, ale ať mu zkusím mailnout.
Co se týče druhotných licencí, pročetl jsem skoro všechna česká diskuzní fóra. Většina lidí to má na háku a žijí v iluzi, že jen faktura a klíč jsou plně dostačující, a mají legální Windows. Ovšem Windows za Aukra legální být nemusí, i když aktivovat půjdou, může jít o generované klíče z Číny, pak může jít o klíče z MSDN, což je program pro vývojáře, a klíče z něj se vůbec koncákům nesmí prodávat. To samé platí pro OEM:DM, VOLUME_MAK a možná i OEM:SLP. Tyhle licence se nesmí přeprodávat. Problém je, že běžný uživatel nemá moc šancí zjistit, z jaké licence ten klíč pochází, takže to opravdu vypadá tak, že jedinou jistotou jsou nová Windows za 3 000. Ale když je můžete mít za litr, je těžké odolat.
Co jsem se dočetl z diskuzí ohledně Vyhodny-software.cz, prodává OEM:NONSLP, v jedné diskuzi z roku 2019 psali, že jde o licence z Irska a že prodávají jen ty správné verze.
Na druhou stranu jsem se z diskuzí dočetl i to, že Microsoft domácí uživatele téměř neřeší. Ano, ve firmách je důležité mít software legálně, ale domácí BFU nikdo neřeší. Sám mám W10 Home OEM:DM z CZC za 2 300, ale bylo by super, kdyby někdo jasně řekl, které druhy licencí se smí přeprodávat a jaké dokumenty mít, aby to bylo po právní stránce neprůstřelné."
Odpověď od šéfredaktora Computeru:
"Díky za doplnění. Ještě jsou tam podmínky typu, že musíte mít jistotu, že původní licence už používána není (např. doklad o zániku společnosti, která je měla nakoupené) - a to prostě stoprocentně zajistit nelze.
Microsoft jsme samozřejmě oslovili, došlo vyjádření, že se nevyjádří."
Ještě doporučuji k přečtení tohle:
https://tharo.cz/levne-windows-licence- ... d-funguje/
O druhotných licencích jsem přečetl na českých fórech téměř všechno. Většině lidí stačí, že to prošlo aktivací, že mají klíč a v lepším případě i fakturu, nicméně to k legálnosti Windows nestačí.
Reálně, zvláště v době, kdy je limit pro přestupek 10 tisíc korun nikdo z domácích uživatelů do tepláků ani před soud nepůjde, u firem je to o hubu.