Druhotné licence - info

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 5. 2024 22:33

Je to o náhodě. Často prodejce ten kód použije vícekrát. Některé licence lze aktivovat rovnou, jiné telefonicky. Je to takový loterie, ale na domácí použití klidně.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 11. 5. 2024 08:08

Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eetm 11. 5. 2024 11:31

V tom článku varuje před Volume licencemi, že jsou lepší OEM licence a nejlepší Retail licence. Ale lze nějak z toho zakoupeného aktivačního kódu rozpoznat, o jakou licenci jde, zda mě prodejce neošidil?
eetm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 11. 5. 2024 15:36

Myslím, že nejde, ale já si koupil legální Retail za 3 000, i když mám legální OEM:DM z CZC, přenosnou licenci jsem kupoval i bráchově přítelkyni a bráchovi, poměrně často upgradejou počítače. Ten klíč jde ověřit.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 123123123 12. 5. 2024 03:49

Tak až budou z té přenosné licence upgradovat i na vyšší verzi Windows, tak se jim stejně změní na OEM.

Pokud chcete zjistit, jaký typ licence právě máte nainstalovaný na svém počítači, pak postupujte podle tohoto návodu:

Otevřete příkazový řádek tak, že klepnete na tlačítko Start nebo Hledat, na klávesnici začnete psát cmd, z nabídky spusťte Přikazový řádek jako správce.

Do příkazového řádku napište: slmgr -dli

Příkaz potvrďte enterem a zobrazí se okno s informacemi o typu licence.
123123123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 13. 5. 2024 22:51

dockalacek:
Geekboy je ohledně licencování Windows úpný amatér a tvrdí hromadu nesmyslů. Až budu mít čas tak je tu klidně vypíšu. Odkazovat na něj je podle mě taky nesmysl.

123123123:
Tím tvým postupem sice zjistíš, jaký typ licence je nainstalovaný a to ve smylu jakému typu licence patří klíč, ale jednoznačně tím nezjistíš pod jakou licencí je Windows licencovaný.
Např.
1) Edice Pro s generickým Retail klíčem a aktivovaná na základě digitální licence s tím že licence Windows je OEM. Ve výpisu slmgr uvidíš Retail.
2) Edice Enterprise s generickým OEM klíčem a aktivovaná na základě digitální licence s tím že licence Windows je VL/MAK. Ve výpisu slmgr uvidíš OEM.
A ještě koment k tomuto: "změní na OEM", defaultně se instaluje ne VL s OEM v případě edice Enterprise, ostatní Retail, což se týká i edicí Home a Pro, takže jsi tam spíš měl použít zmení na Retail. Navíc je jedno jaký generický klíč se k aktivaci pomocí již vygenerované digitální licence použije, teda kromě VL-KMS, ten má dotaz na KMS, ostatní mají dotaz na server MS, takže se dá použít jakýkoliv generický klíč od licence Retail, OEM, VL-MAK...
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 14. 5. 2024 08:21

Geekboy možná v licencování amatér je, ale můžu ti říct, že onehdá jsem si volal přímo do Microsoftu ohledně licencování, a tvrdili mi něco jiného než v DAQUASu. Myslím si ale, že Geekboy problematiku druhotných licencí zpracoval dobře, i když závěr nevyznívá nijak. Není ani proti levným licencím, ani neříká "Lidi, kupujte je, je to super!" V licencování plave tak 99 % lidí. Myslím si, že levná Windows za stovku jsou o svědomí/riziku každého uživatele.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod meda2016 14. 5. 2024 18:46

Nezdá se vám opakovaně probírat licencování jako činnost kontraproduktivní?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 123123123 15. 5. 2024 13:34

Kontraproduktivní vůči čemu? Je asi opravdu důležité vědět, jaký aktivační kód si člověk zakoupí, protože k němu se ta druhotná licence váže a podle něj se rozhoduje, zda to bude Volume licence, či OEM nebo Retail, SW instaluješ ve všech případech stejný.
123123123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 15. 5. 2024 16:09

123123123 píše:Je asi opravdu důležité vědět, jaký aktivační kód si člověk zakoupí...

A k čemu ti to je? I retail klíč může být vygenerovaný v MSDN účtu a v takovém případě je užití nelegální. Akorát ti to vyfiltruje nejnápadnější licence, např. vl-mak, licence přímo označené jako msdn... Důležité je vědět i to, v jakém prostoru byla licence prvně prodána a jestli byla licence získána legálně = je důležité mít ověřitelnou důvěryhodnou licenci historie... A toto je důležitější než typ licence...

-- 15. 5. 2024 17:23 --

dockalacek píše:Geekboy problematiku druhotných licencí zpracoval dobře

Článek je jen hromada sra*** :-)

Windows bez aktivace zdarma
Windows bez aktivace se dá užívat. Takové užívání je ale nelegální, což píše až v závěru a ne úplně přímo.
A tvrzení jako:
"Windows systém se dá užívat zcela zdarma"
"sám osobně jsem nucený při pravidelném testování laptopů takto Windows používat"
"můžete používat jak dlouho chcete"
"Následně jen stačí systém ponechat neaktivovaný a můžete ho využívat zcela zdarma."
"Existuje spousta uživatelů, kteří Windows používají v tomto neaktivovaném režimu."
... jsou hodně zavádějící.
A jedno pravdivé:
"Microsoft takové počítače vůbec neřeší"

Čemu se vyhnout
Odstavec 1.)
Nesmysl. Proč by se měl jednotlivec (socka co nemá na opravdu legální licenci Windows) vyhýbat pirátění? Ano, existrují pochybné zdroje a warez může být prolezlý malwarem, jenže jsou i bezpečné zdroje a způsoby pirátění, co se týče Windows tak hwid metoda popsaná windowsaddict na githubu, k aktivaci stačí jeden xml soubor (obsahuje hashe, digitální podpisy/hashe a text v base64 = 100 % bezpečný způsob aktivace, jedním totožným xml jdou aktivovat všechny Windows na světě s totožnou edicí (každá edice má jiný xml)). A podobných metod existuje víc...
I pro toto platí:
"Microsoft takové počítače vůbec neřeší" ... navíc by mohl, tento triviální způsob aktivace je založen na generickém xml "vygenerovaném" na Windows XP (kvůli tomu, že se pak neřeší hwid zařízení), to, že se jedná o xml "vygenerovaný" na XP je uvedeno v tom xml... a vadí a řeší to MS? Neřeší...
Pokud někdo nemá na Windows tak je to nejlepší způsob jak používat Windows. Naopak já bych ani nezmiňoval používání Windows bez aktivace a jedno velké NE bych dal pro druhotné licence ve smyslu druhotných licencí odkazovaných v článku.
Odstavec 2.)
Zjednoduším to, podle mě MS žádné aktivace (retail, oem, vl-mak) nedeaktivuje. A aktivace vl-kms je dočasná oproti kms. Vůbec nechápu o co v tomto odstavci šlo...
Odstavec 3.)
Vyvozuje dojem, že odkazuje na legální licence... Jasně je potřeba co nejvíc lidí nalákat na jeho odkazy na druhotné licence, má z toho 7.5 % z prodeje...

Vyplatí se klíč za 100 Kč?
Nevyplatí. Zjednoduším důvot, uživatel si podle mě koupí klíče nekupuje legální licenci a podporuje podvodníky a ty, kteří na tom parazutují, například geekboye.

"Kde kupuju levné Windows klíče?"
Další várka affiliate odkazů a lákání na ně.
A nechápu:
"Navíc oproti OEM licenci jí můžete kdykoliv přenést na jiný počítač." to je úlet, ne? Jde to i technicky i právně.
"Nestává se, že by po půl roce přestala fungovat a museli jste kupovat nový aktivační kód. " Pokud někdo koupí legální licenci (což sice v tomto případě není, ale geekboy se tváří jako že jo...) a přestane mu fungovat, tak v prvé řadě provede pokusy o aktivaci a pokud neuspěje, tak si legálně vygeneruje digitální licenci (třeba pomocí toho xml, který jsem tu zmínil), jen blbec by si kupoval další licenci.
X x "funguje" To, že něco funguje, neznamená, že je legální... Jako mu jde o to, aby to fungovalo? Nebo aby to bylo i legální? HWID pomocí xml taky funguje a je to zadarmo...

Můj tip
Další affiliate odkaz.

Levné klíče z českých obchodů
Jejda, odkaz na další web s druhotnýma licencema... Že by zaplacený odkaz?

Různé typy klíčů
"je dobré vědět, odkud tyto klíče pocházejí" Podle mě je to nutnost, např. EU vs jiný prostor. A ví to při koupi druhotných licencí uživatel? Neví, pominu-li jako zdroj prednyslm, který druhotné licence dodává i s historií, ale ten má ceny úplně někde jinde... asi proto, že prodává opravdu legální licence?
OEM (ne DM) není vázán na HW.
I na retail se podle mě vstahuje omezení prostoru a poskytnutí oproti úhradě poplatku, který zajišťuje majiteli práv získání odměny odpovídající ekonomické hodnotě kopie jeho díla. Takže levná licence z ekonomicky slabších zemí...
"na základě geolokace deaktivovat" srandovní :-)
Geekboy nejspíš plantá dvě věci dohromady. Na screenu má uvedeny i vl-kms aktivace, jenže ty uživatel nikde nekoupil, tu s expirací za 177 dnů uživatel aktivoval oproti KMS buď legálně nebo nelegálně, tu s expirací 5494 dní nelegálně pomocí xml s vl s takovou dobou expirace. Nechápu proč pořád řeší deaktivaci u kupovaných vl (správně jen vl-mak, ne i vl-kms), pro ty platí hrozba deaktivace stejná jako pro oem a retail.

Jak se na tohle tváří Microsoft?
"Microsoft vůbec nic nedělá" s druhotnýma licencem. A to samé platí pro zdarma aktivované Windows.
"celý tento “šedý” byznys" ... a dokonce tučně :-D ... Proč to nenapíše rovnou? Do toho byznysu je zapojený i on. A proto píše o druhotných licencích (šedý byznys, podvodníci, skrblíci dychtících po výdělcích...) a proč otevřeně nenapíše i o další možnosti a to je prostě aktivace zadarmo :-) (zdarma, altruisti, bezpečné, trvalé, funkční...).

Co na klíče říká zákon?
Výrok SDEU / "Microsoft nemůže zakazovat přeprodej softwaru" a nemůže tedy zakázat ani přeprodej klasickcýh OEM, přitom v článku je vícekrát uvedeno, že OEM jsou vázané na HW...
"To znamená, že pokud byl klíč získán legálně a je prodáván v rámci Evropského hospodářského prostoru, jeho další prodej je považován za legální." Ano. Ale ví kupujicí druhotné licenci bez ověřitelné historie, že byl klíč kupován v EU prostoru? Neví. Ví, kupující třeba odkazovaných licencí, že klíč byl získán legálně? Neví. A já si myslím, že ty druhotné licence legální nejsou. A podle náznaků si to nejspíš myslí geekboy, jenže ten jaksi za druhotné licence bojuje, třeba z důvodu affiliate programu.
"Klíčové je zvolit důvěryhodný zdroj a ujistit se, že typ licence je vhodný pro vaše potřeby." Ano, důvěryhodný zdroj, tedy například takový, který dodává licenci i s historií licence a který je legálnost licence schopný doložit u soudu (např. prednyslm). Platí toto i pro odkazované weby v článku? Podle mě ne a podle mě ty weby nejde brát jako důvěryhodný zdroj. Ano, je důležitý typ licence, např. ne vl-mak, ne msdn licence... jenže ani typ licence nezaručí to, že je licence správně licencovaná, např. i pod MSDN účtem jsou generované retail licence a klíč je retail a ví uživatel pod jakou licencí ten retail klíč byl uvolněn? Podle druhu licence klíče neví... Taky nezmíněno.
"Pro jednotlivce jsou neoficiální klíče za 100 Kč skvělým způsobem, jak ušetřit na aktivaci Windows." Opravdu? Šedý byznys je skvělý způsob jak ušetřit na aktivaci Windows? Za mě je to aktivace zadarmo.

Závěr
"obchodníci málokdy zašlou s klíčem i dokument o nabití druhotné licence" :-D Kdyby ta licence byla legání a obchodníci měli čisté svědomí tak historii licence dodají (tak to myslím dělá prednyslm).
"A i vám hráčům a jednotlivcům se nebojím levné Windows klíče doporučit." ... celý článek je o rozpolcenosti, jedna nabádá na používání druhotných licencí, protože jsou levné, většinou fungují, vydělává přes affiliate... a druhá upozorňuje na to, že je to nelegální... a úplně opomíjí další možnosti, prostě si provést bezpečnou funkční trvalou aktivaci zadarmo a člověk to má sice taky nelegální, ale zadarmo, nepodporuje podvodníky.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 15. 5. 2024 16:41

Co jste mohli udělat užitečného místo psaní dlouhých zbytečných cintů.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Krakatoa 15. 5. 2024 17:16

Kdyby tu dockalacek neodkazoval na ten článek a kdyby geekboy nenapsal takovou kopu sra*** tak bych nic nepsal. A lidi dělají hromadu neužitečných věcí, například píšou v článcích hromadu sra***, píšou v diskusích že někdo píše cinty, paří hry, stříkají jinam než do pí** a dál bych mohl pokračovat donekonečna... :-)
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 15. 5. 2024 17:41

meda2016 píše:Co jste mohli udělat užitečného místo psaní dlouhých zbytečných cintů.

Krataovi dík za vysvětlení, meda2016: divím se, že tě problematika druhotných licencí tak popuzuje. Evidentně občas někdo tohle téma oživí, myslím, že na Geekboye tu už někdo odkazoval. Já už druhotné neřeším, ale evidentně někoho druhotné zajímají a řeší je, když nechce dávat tři litry za Windows. A téma oživil po téměř dvou letech eetm.

Krakatoa: ještě jednou dík, že sis dal tu práci a rozebrals to do detailů...
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 123123123 18. 5. 2024 14:44

Krakatoa píše:
Závěr
"obchodníci málokdy zašlou s klíčem i dokument o nabití druhotné licence" :-D.

A jak by sis to predstavoval, prodejce by k aktivacnimu kodu pripsal, ze patri k licenci, kterou v minulosti zakoupil Franta Flinta, narozeny 1.1.2000, bytem Bartolomejska 4, Praha, letos rozprodal PC po dilech a licence je prodavana dal jako druhotna? Neporusil by tim prodejce GDPR?
123123123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 18. 5. 2024 16:43

Já mám licenci na Officy 2010 od PREDNYho, mám původního majitele (nějaká bavorská farmaceu firma) i čestné prohlášení o odinstalaci a znemožnění dalšího používání. Blbý je, že pokud ta licence šla přes víc majitelů, musí být uvedeni taky, nestačí jen první nabyvatel. Potřebuješ zkrátka kompletní rodokmen té licence.
dockalacek
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka