KineCZek píše:3020e je dost tragédie, ale i tak bych prověřil kondici disku. Zkusme začít třeba tím, že Míša zjistí, jaký model SSD v tom maminka má.
Nejsem si úplně jistá, že odpovídám na otázku správně, ale zkusím to

Nemá SSD, ale HDD
-- 5. 2. 2023 12:50 --Ondrej1 píše:Ještě odinstalovat Webadvisor od společnosti McAfee, to taky pomůže.
Jak už psal KineCZek, 3020e je jeden z nejpomalejších procesorů, které dnes v noteboocích jsou (rozhodně nejpommalejší od AMD, pomalejší jsou jen prehistorické Celerony), takže zázrak to nebude nikdy.
Hlavní problém bych ale odhadoval v něčem, co znám velmi dobře a říkám tomu "workflow seniorských notebooků". Dneska ráno jste notebook spustily, kdy byl puštěný naposled? (Tak, že běžel dostatečně dlouho, aby se postahovaly všechny updaty a proběhly všechny akce na pozadí, jak mají.) Tipnul bych, že dost dávno. K čemu tedy došlo - každý program si myslí,že něco zmeškal a teď hned musí konat (je to pěkně vidět z toho prvního výpisu). Některé si to myslí oprávněně (defender), některé méně (různé jiné updatery) a některé si rovnou vymýšlí (telemetrie), ale to jsou holt Windows, rozumně s tím nejde dělat nic. A že to teď funguje lépe, ono by to teď fungovalo lépe i kdyby se nedělalo nic, prostě to chtělo čas, aby proběhlo vše, co proběhnout má.
Co s tím do budoucna? Jsou v podstatě dvě možnosti:
1. Zahrnout maminku tak, aby ten notebook musela použít několikrát týdně na dost dlouhou dobu, pak všechny tyhle akce proběhnou na pozadí a nebudou vadit (no dobře - na 3020e nebudou vadit tak moc). A při příležitostných návštěvách udělat jen zběžnou kontrolu updatů. Z mnoha nejen počítačových důvodů je tohle lepší řešení.
2. Naučit maminku používat notebook tak, že když ho potřebuje, tak ho má pustit, udělat si kávu, v klidu ji vypít a mezitím se notebook připraví.
Been there, done this.
Vypadá to, žes uhodil hřebíček na hlavičku - maminka ntb pouští jen občas, vyřeší banku a zase vypne... na druhou stranu za víkend, co jsem tu, běžel ntb dostatečně dlouho na to, aby si udělal, co potřebuje a stejně je disk opět vytížen na 100 % - schválně jsem to vyfotila seřazené od nejvytíženějších:
Myslím, že by se toho dost dalo ještě odinstalovat, ale čeho se ještě můžu zbavit (viz výše nafoceno)?
-- 5. 2. 2023 12:51 --Denkez píše:Pokud má NB po zapnutí vše hotové (viz výše), tak i v obdobné slabé konfiguraci Celeron N4100, 4 GB RAM, 128 GB EMMC je na základní práci (internet, office, multimédia) dobře použitelný.
Základem je čistá instalace Win 10/11 bez zbytečných "blbin".
Jenže já nevím, co je "blbina" a co ntb potřebuje

Nafotila jsem (viz výše) všechny aplikace, které jsou v ntb, kterých se můžu zbavit a nebudou chybět?
-- 5. 2. 2023 12:53 --Krakatoa píše:Míšo, podle těch screenů se právě provádí sken Defenderem (je to antivir). Takže počkej až doběhne. Nebo ten nb vytěžuje Defender furt?
Naštěstí neběží stále, ale i když už doběhl, stále občas skočí vytížení disku na 100% (viz sken z dneška).