Vlastní oddíl pro obnovení na fn klávesu

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 10

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod stampesv4 9. 11. 2024 14:13

Dlouho bych si rád udělal vlastní recovery, jako je dodávaný od výrobce u notebooků, kdy na fn klávesu se dá vyvolat a obnovit včetně driverů a ostatního. Teď u nové sestavy je možnost... Mám ready systém, drivery, update, potřebný SW i nulový bloatware.

Dá se to vůbec udělat a dokázal by mě někdo navést nebo dal tip na jednoduchý tutoriál, podle kterého bych mohl připravit?
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 11. 2024 10:20

"klonování disku /záloha disku" a vypadne komerční nabídka v googlu. Takový SW umí třeba (po instalaci a spuštění) vytvořit oddíl pro zálohu systému.
Notebooky toto ale řeší přímo z BIOSu bez nutnosti funkčního systému.

Jistější metoda tedy je bootovací medium s klonovacím SW.
A pokud si uděláš oddíl pro uložení zálohy systému, pak bootovací disk se SW Clonezilla, který je GPL, tedy ke svobodnému použití, do tohoto oddílu uloží (podle volby) zálohu systému jako soubor. (Ideální je mít soubor uložený na jiném fyzickém disku.)

Sice starý ale informačně schůdný manuál: https://www.root.cz/clanky/clonezilla-k ... vou-zadni/

Nevýhoda dneška - musí se hlídat, kdy MS vydá update systému, který nebude povyšovat systém v záloze. Třeba příklad, jako že Windows 24Hx nepovýši už 22Hx.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stampesv4 10. 11. 2024 21:35

Pokud to chápu správně, tak recovery jako bývá u notebooků neudělám...

Našel jsem ještě tento postup, ale už neřeší zase upgrade na novější verze.

How to Create a Custom, Updated Windows 10 Recovery Partition

Vzhledem k této komplikaci bude asi lepší, držet se a nastavit pravidelné zálohování.
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 11. 2024 03:05

Uděláte - to je ta bitová kopie. Jen to nespojíte se specifickým tlačítkem. To je vlastnost ovládaná přímo výrobcem. Nicméně jestli zmáčknu tlačítko, nebo zvolím "obnovit ze zálohy" z menu, už takový rozdíl není.
Emil Pastelka
Junior