SW, který umí zastavit nebo vypnout HDD

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tirreus 9. 3. 2023 17:42

Ahojte,

mám příliš hlučný HDD s daty (nikoli se systémem) v novém desktopu (Win 11).K HDD potřebuju přistupovat pouze občas. Potřeboval bych poradit, jestli existuje nějaký SW, který umí zastavit rotaci HDD nebo ho úplně vypnout na požádání, tedy na klik, a udržet ho ve stavu nečinnosti až do nového požádání, tedy do nového kliku. Krátké zdržení při každém startování disku by mi vůbec nevadilo.
Existuje SW, který to umí?

Díky.

PS: Ano vím, můžu HDD fyzicky odpojit, vyjmout ze skříně a kdykoliv připojit přes SATA-USB adaptér. To pro mě není řešení. Neustále připojovat a odpojovat HDD se mi nechce, chtěl bych to ovládat softwarově "na klik".
PPS: Ano, vím, mohu v Power Options v Control Panel vypnout disk třeba po 1 minutě. To není řešení, disk se znovu sám spustí, pokud ho k tomu bez mého svolení Win nebo nějaká aplikace vyzve.
tirreus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 9. 3. 2023 19:19

Nejlepší řešení je to řízení spotřeby a vypnutí po té 1 minutě. To hlavně proto, že se jedná o nativní řešení, které vám bude fungovat vždy.
V principu totiž systém na daný disk nepřistupuje jen tak svévolně. Samozřejmě pokud tam máte nainstalovaný nějaký SW, nebo otevíráte souborový manager, který si pamatuje cestu na zmíněný disk, pak se onen na základě požadavku probudí. Sám tak provozuji několik disků a ještě se mi nestalo, že by se budily bez mého zásahu.

Existuje starší aplikace revoSleep, která umí vše, co potřebujete a spoustu věcí navíc. Dokáže disk nejen uspat, ale i zamknout či přímo odpojit. Nestane se tak, že by ho cokoliv probudilo - což může být dvousečné, ale snad víte, co děláte :)

Podle typu disku můžete částečně upravit jeho chování, případně mu kupte odhlučňovací/antivibrační rámeček (pokud máte stolní PC).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 3. 2023 22:09

Kup SSD, nebo NAS. Do počítače dnes už plotna nepatří. A softwarové vypnutí může způsobit nestabilitu programů. Typicky třeba Office.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 3. 2023 03:32

KineCZek píše:Do počítače dnes už plotna nepatří

NAS mám, ale bez většího HDD bych se v PC neobešel. Spoustě typů dat/použití je zcela jedno, jestli jsou uložena na HDD nebo SSD. Například já používám velký HDD z části pro archiv starých zakázek a okamžitou zálohu SSD s pracovními daty. Následnou zálohu do NAS pak dělám ve chvíli, kdy PC není zatížený. Výhoda takového sestavení je, že mám, krom záloh, i dvě rozdílové verze aktuálního projektu.
A ano, lze to řešit rychlou LAN a lepším NAS, ovšem ten HDD je v nákladech 10× levnější :)
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod tirreus 10. 3. 2023 08:43

Emil Pastelka píše:Nejlepší řešení je to řízení spotřeby a vypnutí po té 1 minutě. To hlavně proto, že se jedná o nativní řešení, které vám bude fungovat vždy.
V principu totiž systém na daný disk nepřistupuje jen tak svévolně. Samozřejmě pokud tam máte nainstalovaný nějaký SW, nebo otevíráte souborový manager, který si pamatuje cestu na zmíněný disk, pak se onen na základě požadavku probudí. Sám tak provozuji několik disků a ještě se mi nestalo, že by se budily bez mého zásahu.

Existuje starší aplikace revoSleep, která umí vše, co potřebujete a spoustu věcí navíc. Dokáže disk nejen uspat, ale i zamknout či přímo odpojit. Nestane se tak, že by ho cokoliv probudilo - což může být dvousečné, ale snad víte, co děláte :)

Podle typu disku můžete částečně upravit jeho chování, případně mu kupte odhlučňovací/antivibrační rámeček (pokud máte stolní PC).

Moc děkuju za radu! Ten revoSleep je zřejmě přesně to, co jsem hledal ;) Ano, vím, co dělám, na HDD jsou jen data (filmy, hudba, dokumenty), žádná aplikace tam nikdy nebude, od toho mám SSD... O antivibrační podložce jsem uvažoval a stále uvažuji, ale obávám se, že nebudu spokojen. Zkoušel jsem disk vyjmout z "antivibrační" originální šachty, ve které je uložen v podstatě ve vzduchu přes šroubky v gumových průvlecích (a přesto se jeho bzučení přenáší na skříň nesnesitelným způsobem) vložit na několikrát přeloženou tlustou látku (hadra, utěrka, vata a další), co by utlumila i hrocha, a bzučení pokleslo jen mírně, ty vibrace se zřejmě šíří i vzduchem... Když už něco, tak uvažuji o ultrasoft silicagel antivibrační podložce, té možná ještě dám šanci (nebo spíš pouzdru, které disk kompletně uzavře, ale u něj bych se zase bál teploty při zápisu/čtení velkého množství dat), ale žádná obyčejná guma mě zcela určitě neuspokojí ;) Protože na disk budu přistupovat jen občas, pár sekund potřebných k manuálnímu zapnutí/vypnutí disku mi opravdu nevadí... ;) Děkuju!

-- 10. 3. 2023 09:05 --

Souhlasím. O NAS jsem samozřejmě uvažoval. Ale i NAS bude bzučet, a o to víc, že by tam byly 4 disky. Navíc router, do kterého bych NAS zapojoval mám pouze s 1Gbit LAN portem, nikoli s 10Gbit (což by bylo potřeba na streaming 4K UHD filmů...). Navíc by byl pod televizí (tam je přístupový bod a router), takže bzučení neakceptovatelné, a stejně by tam musel být, kdybych chtěl z NASu posílat AV signál direkt do TV přes High Speed HDMI (18Gbit/s), nikoli přes 1Gbit LAN síť (která je beztak pomalá na 4K UHD streaming), a pak přes wifi (což by bylo ještě pomalejší). A kdybych chtěl postavit NAS někam do kumbálu,aby nebzucel u TV, tak musím dokoupit další wifi dongle a stejně bych byl s tou rychlostí wifi zase v pr... Dnešní NASy a technologie připojení (rychlosti LAN a wifi) zatím nejsou nakloněny přenosu kvalitního a moderního A/V signálu. To si tu hi-res hudbu, kterou chci poslouchat nebo 4K UHD film, na který se chci dívat, raději jednorázově nahraju na USB 4.0 flashku, strčím do hifi aparatury a mám vyřešeno... A pokud se jedná o data? Tam si opravdu vystačím s jedním velkým HDD v kompu a jedním stejným jako zálohou uloženou ve skříni (ne počítačové, ale dřevěné ;)) a jednou za měsíc (až tři) updatovanou... A přesně jak píše Pastelka, nejen, že je to dostatečně, ale je to i mnohem levnější než cokoliv jiného ;)
tirreus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kaulik 10. 3. 2023 09:20

proč by 1Gbit nestačilo na 4k film? copak má jeden film řádově TB dat?

Já už pár let mám v PC jen SSD disky.. HDD jsou odsunuté v šatně v serveru, který je jen jako další záloha.. Většina je na cloudu a když je potřeba tak přistupuju do cloudu odkudkoliv.
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 3. 2023 09:26

4k film naprosto s prehledem po 100Mbit -u, proboha.

Vyhodou NASu je, ze bzuci fyzicky jinde. Policka nad hajzlem, botnik na predsini ... spousta bytu a snad kazdy dum ma technickou mistnost.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod tirreus 10. 3. 2023 09:59

Kaulik píše:proč by 1Gbit nestačilo na 4k film? copak má jeden film řádově TB dat?

Já už pár let mám v PC jen SSD disky.. HDD jsou odsunuté v šatně v serveru, který je jen jako další záloha.. Většina je na cloudu a když je potřeba tak přistupuju do cloudu odkudkoliv.

Už se dostáváme poněkud mimo původní téma, ale ještě odpovím. Nemám doma nataženou LAN síť. Přenos z NASu postaveného kdekoliv jinde než přímo u routeru (a u TV) by musel být vzduchem, což by znamenalo cca 300MBit/s, což by opravdu nestačilo. 1Gbit síť by stačila na přenos filmu se standardní délkou 90 min o velikosti 54 GB, a to plus mínus 4K UHD filmy splňují, to máte pravdu. Nicméně mám za to, že existuje nějaký důvod, proč HDMI 2.0 využívá 18 Gbit přenos a 2.1 dokonce 48 Gbit. Z tohoto pohledu se mi 1Gbit přenos po LAN zdá dosti pozadu (ale neumím vysvětlit, proč je 18Gbit přenos potřeba), přesto spíše věřím požadavkům standardu HDMI na přenos 4K UHD filmů než pouhému výpočtu při znalosti rychlosti přenosu a velikosti souboru. Pokud znáte důvody, proč je nutností použít 18Gbit kabel pro přenos 4K UHD videa přes HDMI a jak je možné, že teoreticky by mohl stačit 1Gbit/s, tak budu rád za vysvětlení ;)

-- 10. 3. 2023 10:01 --

KineCZek píše:4k film naprosto s prehledem po 100Mbit -u, proboha.

Vyhodou NASu je, ze bzuci fyzicky jinde. Policka nad hajzlem, botnik na predsini ... spousta bytu a snad kazdy dum ma technickou mistnost.

100Mbit/s pro 4K UHD ani náhodou! :) Zkuste zapojit kalkulačku... Film samozřejmě vidíte, ale určitě ne v původní kvalitě, který soubor nabízí...
tirreus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 10. 3. 2023 10:05

Při streamování videa přenášíš "jenom" data, která říkají, co v tom souboru je, a až pak je přehrávač dekóduje a posílá po HDMI, to jsou rozdílné věci.

Žádný film nemá datový tok 18Gbit, aspoň jsem takový zatím neviděl. Byl jsem jednou v promítací místnosti malého kina, kde mi obsluha ukazovala tu pekelnou mašinu, do které stahují filmy v obří velikosti od distributorů. Už si nepamatuju, kolik říkal, že jeden film má, ale byly to, tuším, max stovky GB.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod tirreus 10. 3. 2023 11:58

eviljack píše:Při streamování videa přenášíš "jenom" data, která říkají, co v tom souboru je, a až pak je přehrávač dekóduje a posílá po HDMI, to jsou rozdílné věci.

Žádný film nemá datový tok 18Gbit, aspoň jsem takový zatím neviděl. Byl jsem jednou v promítací místnosti malého kina, kde mi obsluha ukazovala tu pekelnou mašinu, do které stahují filmy v obří velikosti od distributorů. Už si nepamatuju, kolik říkal, že jeden film má, ale byly to, tuším, max stovky GB.

To, že by data na disku byly komprimát, který lze přenést po 1Gbit LAN (kalkulací až do 54 GB pro 90 min film), a který se dekomprimuje v přehrávači na nekomprimovaná řádově větší audiovizuální data, která se pak musí přenést po 18Gbit/s kabelu do zobrazovacího zatížení, zní docela uvěřitelně. Rád bych si to ale ověřil a přečetl více. Nějaký důkaz/odkaz/reference pro takové tvrzení? Díky...
tirreus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 3. 2023 12:21

Sorry, ale UTFG, tro(t)liku. Lidi, kteri vubec sice nemaji tuseni o cem mluvi, jen si neco mysli, nikde si ten nesmysl neoveri, ale dovedou se o tom nesmyslu zaryte hadat, uplne miluju.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod eviljack 10. 3. 2023 12:38

tirreus píše:
eviljack píše:Při streamování videa přenášíš "jenom" data, která říkají, co v tom souboru je, a až pak je přehrávač dekóduje a posílá po HDMI, to jsou rozdílné věci.

To, že by data na disku byly komprimát, který lze přenést po 1Gbit LAN (kalkulací až do 54 GB pro 90 min film), a který se dekomprimuje v přehrávači na nekomprimovaná řádově větší audiovizuální data, která se pak musí přenést po 18Gbit/s kabelu do zobrazovacího zatížení, zní docela uvěřitelně. Rád bych si to ale ověřil a přečetl více. Nějaký důkaz/odkaz/reference pro takové tvrzení? Díky...

Co takhle, SATA III rozhraní, přes které je připojený HDD, na kterém ten film leží, má 6Gbps, tj. třetinu toho, co dává HDMI kabel. Bráno Tvou logikou by ten film nešlo přehrát bez sekání, protože by to nestíhal ani ten disk.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 3. 2023 12:46

Coz o SATA ... ale realne fragmentovany plotnak na konci disku casto nema ani 100MB/s.

A realne uplne realne kdyz vezmu H265 soubor 4k filmu, treba Alice,Darling. 4k H265 ma 1:30 vcetne koncovych titulku, velikost souboru je 15.3GB a bitrate 24.45Mbit. Tzn. po 100Mbit siti klidne 3 streamy zaroven a zbyde jeste obrovska rezerva.

Agent bez minulosti ma 1:58:30 ... ve 4k H265 ma 47.3GB ... i to je 57.12Mbit a tedy pres 100Mbit sit zcela v pohode, s prstem v nose.

Aquaman ma 2:23:21 ... opet HEVC, HDR10 a 57.32GB. 57.25Mbit a opet s prstem v nose.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod eviljack 10. 3. 2023 12:51

Jasně, to byl jen pokus ukázat, že to jsou v reálu naprosto odlišné typy dat a streamů, takže bráno optikou porovnání jejich přenosových rychlostí by to reálně nešlo ani přímo z disku.
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Kaulik 10. 3. 2023 12:54

OT: kalkulačka 1Gbit = 125MB/s = 7,5GB/minutu = 450GB/h má tedy 90 min film více než 675GB?
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel

Další stránka