Emil Pastelka píše:Nejlepší řešení je to řízení spotřeby a vypnutí po té 1 minutě. To hlavně proto, že se jedná o nativní řešení, které vám bude fungovat vždy.
V principu totiž systém na daný disk nepřistupuje jen tak svévolně. Samozřejmě pokud tam máte nainstalovaný nějaký SW, nebo otevíráte souborový manager, který si pamatuje cestu na zmíněný disk, pak se onen na základě požadavku probudí. Sám tak provozuji několik disků a ještě se mi nestalo, že by se budily bez mého zásahu.
Existuje starší aplikace
revoSleep, která umí vše, co potřebujete a spoustu věcí navíc. Dokáže disk nejen uspat, ale i zamknout či přímo odpojit. Nestane se tak, že by ho cokoliv probudilo - což může být dvousečné, ale snad víte, co děláte

Podle typu disku můžete částečně
upravit jeho chování, případně mu kupte odhlučňovací/antivibrační rámeček (pokud máte stolní PC).
Moc děkuju za radu! Ten revoSleep je zřejmě přesně to, co jsem hledal

Ano, vím, co dělám, na HDD jsou jen data (filmy, hudba, dokumenty), žádná aplikace tam nikdy nebude, od toho mám SSD... O antivibrační podložce jsem uvažoval a stále uvažuji, ale obávám se, že nebudu spokojen. Zkoušel jsem disk vyjmout z "antivibrační" originální šachty, ve které je uložen v podstatě ve vzduchu přes šroubky v gumových průvlecích (a přesto se jeho bzučení přenáší na skříň nesnesitelným způsobem) vložit na několikrát přeloženou tlustou látku (hadra, utěrka, vata a další), co by utlumila i hrocha, a bzučení pokleslo jen mírně, ty vibrace se zřejmě šíří i vzduchem... Když už něco, tak uvažuji o ultrasoft silicagel antivibrační podložce, té možná ještě dám šanci (nebo spíš pouzdru, které disk kompletně uzavře, ale u něj bych se zase bál teploty při zápisu/čtení velkého množství dat), ale žádná obyčejná guma mě zcela určitě neuspokojí

Protože na disk budu přistupovat jen občas, pár sekund potřebných k manuálnímu zapnutí/vypnutí disku mi opravdu nevadí...

Děkuju!
-- 10. 3. 2023 09:05 --Souhlasím. O NAS jsem samozřejmě uvažoval. Ale i NAS bude bzučet, a o to víc, že by tam byly 4 disky. Navíc router, do kterého bych NAS zapojoval mám pouze s 1Gbit LAN portem, nikoli s 10Gbit (což by bylo potřeba na streaming 4K UHD filmů...). Navíc by byl pod televizí (tam je přístupový bod a router), takže bzučení neakceptovatelné, a stejně by tam musel být, kdybych chtěl z NASu posílat AV signál direkt do TV přes High Speed HDMI (18Gbit/s), nikoli přes 1Gbit LAN síť (která je beztak pomalá na 4K UHD streaming), a pak přes wifi (což by bylo ještě pomalejší). A kdybych chtěl postavit NAS někam do kumbálu,aby nebzucel u TV, tak musím dokoupit další wifi dongle a stejně bych byl s tou rychlostí wifi zase v pr... Dnešní NASy a technologie připojení (rychlosti LAN a wifi) zatím nejsou nakloněny přenosu kvalitního a moderního A/V signálu. To si tu hi-res hudbu, kterou chci poslouchat nebo 4K UHD film, na který se chci dívat, raději jednorázově nahraju na USB 4.0 flashku, strčím do hifi aparatury a mám vyřešeno... A pokud se jedná o data? Tam si opravdu vystačím s jedním velkým HDD v kompu a jedním stejným jako zálohou uloženou ve skříni (ne počítačové, ale dřevěné

) a jednou za měsíc (až tři) updatovanou... A přesně jak píše Pastelka, nejen, že je to dostatečně, ale je to i mnohem levnější než cokoliv jiného