Problémy s integritou paměti ve Win 11

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod krystof90 4. 4. 2023 20:40

Ahoj. Včera jsem aktualizoval BIOS základní desky MSI MAG B550 TOMAHAWK na poslední verzi 7C91vAC z verze 7C91vAB. Důvodem aktualizace bylo, že mi nefungovaly některé flešky. Ještě chci uvést, že výrobce uvádí u aktuální verze BIOSU následující vylepšení - Update to AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.8.
- Patch Potential Security Vulnerabilities of AMD Ryzen CPUs
Problém však nastal po spuštění windows. Počítač mi hlásil, že byla vypnuta funkce integrity paměti, když jsem se ji pokoušel zapnout počítač mě hlásil, že to není možné kvúli některým ovladačům. V podrobnostech bylo uvedeno, že se jedná o ovladače TV karty TBS6281SE. Zjistil jsem také, že mi TV karta nefunguje, i když dříve se starým BIOSEm fungovala. Zkusil jsem tedy reinstalovat systém Win11 a zjistil jsem, že ovladač zařízení pro tento hardware nelze zavést. Je možné, že aktualizací BIOSu by šel naistalovat ovladač TV karty? Pomohlo by se vrátit ke starému BIOSU, kde karta fungovala? Je to vůbec možné se vrátit ke staré verzi BIOSU? Díky
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 4. 4. 2023 21:10

Zkus vyčistit fTPM?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod krystof90 4. 4. 2023 21:15

Díky za info, jak se to dělá?
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 4. 4. 2023 22:40

Přes BIOS/UEFI.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod krystof90 4. 4. 2023 22:54

A která je to položka v tom BIOSU?
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 4. 4. 2023 23:58

Prostuduj manuál k desce; mělo by to bejt pod Advanced Mode > Settings > Security > Trusted Computing.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod krystof90 5. 4. 2023 15:33

Tak jsem našel něco v tom Trusted Computing - je to v Pending operation - None nebo TPM Clear. Takže mám dát možnost TPM Clear? Doufám že se to nepodělá, když to vymažu.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 4. 2023 16:30

Horší to udělat už nemůžeš, tudíž buď to vyřeší tvůj problém, nebo uděláš znova čistou instalaci OS.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod krystof90 5. 4. 2023 19:53

Tak jsem zakázal Integritu paměti ve Windows a TV karta funguje.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 6. 4. 2023 06:56

@krystof90 - Máš na mysli, že jsi udělal právě tohle?
https://www.instaluj.cz/magazin/jak-vyp ... windows-11
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod krystof90 6. 4. 2023 08:14

Jo to je ono co jsem vypnul. Teď už to ale nejde zapnout, protože se tam načetly ty nekompatibilní ovladače TV karty. Akorát nechápu proč mi ta karta před tou aktualizací BIOSu fungovala. Jakoby ta aktualizace označila ty ovladče za bezpečnostní ryziko.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 6. 4. 2023 10:11

milsimr píše:Zkus vyčistit fTPM?

Co tohle přesně způsobí?
Je potřeba následně překonat nějaký stav ve Windows (jako že začnou hlásit nějakou nesrovnalost)?

Nechci zkoušet jen tak ze zvědavosti :-D
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 6. 4. 2023 11:45

TPM s HVCI nijak přímo nesouvisí. Nevidím důvod ho mazat. HVCI lze provozovat i se zcela deaktivovaným TPM.

Popis je ovšem zmatečný - nejdříve že je HVCI vypnuté a nejde zapnout, pak zase naopak. Každopádně s nekompatibilním ovladačem to zprovoznit nelze. Pokud chceš provozovat TV kartu a výrobce není schopen dodat opravený ovladač, pak funkci musíš ponechat deaktivovanou.

Starý BIOS můžeš vyzkoušet vrátit (deska má HW FlashBack), ale nemyslím, že by to pomohlo. Spíše se tam míchá několik nesouvisejících problémů.

Nefunkční USB jsou také podivné. Ale pokud to funguje pod Linuxem, tak je jednoznačně rozhašený OS. Doporučoval bych čistou reinstalaci.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod krystof90 6. 4. 2023 15:53

Já jsem měl cca půl roku starý počítač z WIN 11 a ta karta normálně fungovala (nevím zda jsem měl to HVCI povolené, ale o žádné výstraze v systray nevím). Už jsem ten BIOS jednou aktualizoval a nebyl s tím žádný problém. Teď jsem zjistil, že opět byla vydána nová aktualizace tak jsem to flešnul. Po restartu PC se mi spustila recovery console windows 11, ale nic jsem neopravoval. Pak naběhl systém a začalo to hlásit, že je vypnuta integrita paměti kvůli nekompatibilním ovladačům tv karty, ale karta nefungovala, i když ve správci zařízení bylo vše OK. Tak jsem reinstaloval windows 11 (čistá instalace). Po instalaci bylo HVCI zapnuté, instaloval jsem ovladače TV karty. Po instalaci my systém hlásil, že ovladače nejdou načíst, protože tomu brání nějaké nastavení zabezpečení, tak jsem vypnul tu integritu paměti - ovladače se načetly a karta funguje.
krystof90
Junior