Jak donutit W11, aby neuvolňoval RAM a nepozastavoval apk?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod malachi33 17. 12. 2023 11:43

Ahoj, jde mi o to, že mám dostatečnou velikost paměti RAM, přesto systém po určité době (cca po hodině) pozastaví aplikaci a vyhodí ji z RAM (při běhu zabírá aplikace cca 300 MB paměti, po zastavení 2 MB). Dá se někde nějak nastavit, aby W11 tuhle jednu konkrétní aplikaci nepozastavoval, nechal ji běžet a ponechal ji v RAM?
Díky
malachi33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 17. 12. 2023 16:11

A ta aplikace je pořád spuštěná..?
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 12. 2023 16:17

Také bych začal tím, že zde uvedete název té aplikace, jejíž jméno nevyslovujeme... Je také možné, že je to její chování. Například Chrome ve výchozím stavu uspává dlouho nepoužívané karty a podobně.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod malachi33 18. 12. 2023 18:29

Ano, aplikace zůstává pořád spuštěná, akorát po nějaké době uvolní 300 MB z paměti RAM. Zbytečně, protože víc než polovina RAM stejně zůstává nevyužita.
Jde konkrétně o aplikaci Mapy.cz ze Storu.
malachi33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 19. 12. 2023 07:18

Máš nastaveno, aby se neukončovala..?
1. Vyberte Start a pak vyberte Nastavení > ochrana > pozadí.
2. V části Aplikace na pozadí se ujistěte, že možnost Povolit aplikacím běžet na pozadí je nastavená na Zapnuto.
Jak dlouho trvá načtení 300MB, to opravdu tak vadí?
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod malachi33 19. 12. 2023 10:11

Tak už jsem to nastaveno měl a mám, přesto uvolňuje RAM, která je stejně z víc než poloviny nevyužívána. Jde o to, že tam mám 185 GB offline map a po každém znovuspuštění ty data nejspíš analyzuje, takže to spuštění trvá cca 10 sekund. A to je mám na SSD disku.
malachi33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 19. 12. 2023 10:34

K čemu to je dobré, mít tolik offline map..? Myslím si, že on musí zkontrolovat, jestli jsou všechny "čerstvé", jinak nabídne aktualizaci...
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod malachi33 20. 12. 2023 14:47

Pochybuji, že by to kontroloval 10x za den, když aktualize dělají 5x do roka :)
malachi33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 20. 12. 2023 19:37

No ale i kdyby to bylo jenom !x do roka, tak nějak to ověřit musí to tvoje kvantum map...stejně nachápu, k čemu to jako je dobré mít všechny v offline - a mít to "permanentně spuštěné". Spustím, když to potřebuju...
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 20. 12. 2023 21:42

Kýženého efektu lze dosáhnout zapnutím debug módu aplikace pomocí PLMDebug, který je součástí Debugging Tools for Windows, které do systému dostaneš instalací SDK, nebo WDK.

Příklad:
Kód: Vybrat vše
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Debuggers\x64>plmdebug /enableDebug "949FFEAB.Mapy.cz_8.21.0.0_x64__refxrrjvvv3cw"
Package full name is 949FFEAB.Mapy.cz_8.21.0.0_x64__refxrrjvvv3cw.
Enable debug mode
SUCCEEDED

Proces lze automatizovat např. dávkovým souborem.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Spinn 21. 12. 2023 09:33

Zajímavé, vím kam se vracet. :-)
Spinn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Da Gony 21. 12. 2023 15:17

a jak víte nebo podle čeho tvrdíte, že ji to vyhazuje z paměti? Resp. co pod tímto termínem si máme předtavit? máš zapnutý swap? Nebo údaje "(po)¨zastaveno" někde vidíš?
crashne? nebo dělá to nějaké potíže?

Jinak- já taky pozoruju u win10 v správci úloh, že nějaké procesy jsou pozastavené suspended- jde nějaké z ranku systémových - jsou "poblíž" svchost atd, na předchozích os jsem no nepozoroval
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod malachi33 31. 12. 2023 01:04

r34ktor píše:Kýženého efektu lze dosáhnout zapnutím debug módu aplikace pomocí PLMDebug, který je součástí Debugging Tools for Windows, které do systému dostaneš instalací SDK, nebo WDK.

Díky za reakci, zkoušel jsem si k té utilitě plmdebug najít nějakou dokumentaci, ale tohle už je na mě příliš komplikované. Nějak neumím pochopit jak s tím dosáhnout toho čeho chci. A nebudu zasahovat do systému, když přesně nevím co dělám.

-- 31. 12. 2023 01:07 --

Da Gony píše:a jak víte nebo podle čeho tvrdíte, že ji to vyhazuje z paměti?

Já to poznám v Task Manageru z toho, že alokovaná paměť RAM spadne z 300 na 2 MB. Což se projeví tak, že po přepnutí na aplikaci cca na 8 až 10 sekund zamrzne.
malachi33
Kolemjdoucí