Zpomalování Windows 11

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod r34ktor 15. 6. 2024 10:54

Aby flashka bootovala, je třeba deaktivovat Secure Boot. Ostatně je to uvedeno i v příručce k diagnostice.

Vysoké latence způsobené síťovou kartou jsou bohužel u tohoto modelu normální. Viz https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Id ... 244.0.html. Ale pochybuji, že by to mělo vliv na problémy s iGPU, respektive pamětí.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 15. 6. 2024 11:00

Teď jsem si všiml jedné věci. Lagování počítače ustalo okamžitě po odpojení napájecího adapteru.

Po připojení je zpět. Dříve jsem si toho nevšiml, protože mám notebook na napájení v podstatě téměř pořád.

V souvislosti s adaptérem se ještě děje a to už od doby koupě notebooku jedna věc. Když je napojený adaptér, tak se na tmavých plochách obrazovky objevuje takový bílý šum, měnící se, mizící a zase se objevující. Na světlých plochách zase naopak po pohybu myši občas zůstanou za kurzorem artefakty. Jako třeba barevná šmouha. Za vteřinu zmizí. Nepomohly žádné aktualizace firmwaru, BIOS, ovladačů grafiky atd. Děje se výhradně jen při připojeném napájení.

-- 15. 6. 2024 12:04 --

r34ktor píše:Aby flashka bootovala, je třeba deaktivovat Secure Boot. Ostatně je to uvedeno i v příručce k diagnostice.

Vysoké latence způsobené síťovou kartou jsou bohužel u tohoto modelu normální. Viz https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Id ... 244.0.html. Ale pochybuji, že by to mělo vliv na problémy s iGPU, respektive pamětí.

Díky vyzkouším. Jen mě vyděsilo, že při hledání řešení tohodle problému jsem narazil na Lenovo fórech na příspěvky, kde uživatelé hlásili, že po nabootování té diagnostiky nebyli později schopni se vrátit k bootování normálně z disku. Prostě nešlo přepnout po F12 zpět na bootování z disku. Museli pak provádět s notebookem dost psí kusy jako nějaký factory reset, odpojení baterie atd. To mě tedy dost děsí :-)
Přílohy
art.jpg
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 15. 6. 2024 11:16

Co se týče adaptéru, zkus jiný. Tedy pokud máš k dispozici nějaký s podporou 100W PD 3.0.

U diagnostiky těžko radit. Pokud máš obavy, prostě si nepoužiješ a budeš se muset spokojit s tou nainstalovanou ve Windows.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod meda2016 15. 6. 2024 11:21

Napájecí adapter A/ je špatný. Posilá vysoke vf zvlnění a možná zarušuje přenosy dat po sběrnici nebo mate obvody pro snížení zatěže. Vyzkoušej jiný správný adapter.
Pokud bude závada stejná, B/ řízení napájení na desce zlobí.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 15. 6. 2024 11:25

Takže jsem zkusil adaptér od mého druhého DELL Latitude 5430 a dělá to to samé. Prostě připojení k napájení způsobí okamžitě znatelné zpomalení počítače.

No minimálně jsem si oddychl, že to asi nebude problém CPU ( grafiky ) nebo pamětí či SSD a že se s tím dá pracovat, když se odpojí od adapteru. Ale jak může napájení zpomalovat PC, to mi hlava nebere.

-- 15. 6. 2024 12:26 --

meda2016 píše:Napájecí adapter A/ je špatný. Posilá vysoke vf zvlnění a možná zarušuje přenosy dat po sběrnici nebo mate obvody pro snížení zatěže. Vyzkoušej jiný správný adapter.
Pokud bude závada stejná, B/ řízení napájení na desce zlobí.

Takže zjevně možnost B. Dá se s tím něco dělat? Je to hardwarový nebo softwarový problém?
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 15. 6. 2024 18:09

Pokud platí B/ jsi na tom hůř. Netvrdím, že se nemýlím!
Jestli je to jen chyba firmware, tedy BIOSu nebo špatného chápání volby, kdy se volí úspora versus výkon, tedy takty procesoru - je naděje, že to rozhýbeš. Třeba nějakým ovladačem Lenovo.
Jestli blbne HW, nějaké měření nebo stabilizace v napájecích obvodech, logika řízení, pak jen oprava výměnou v servisu - jak to má ten NB levné nebo složité, nevím.
Udělal bych ještě pokus (když nechceš W10) s bootovací fleškou LinuxMint (nebo jinou, která nebude mít problém) a ověřil zpomalení s tím systémem a napájením baterka /adapter.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 15. 6. 2024 19:31

No to není dobré. Skoro to vypadá, že prostě na nějakou na výkon náročnější práci budu muset jet jen na baterii a dobíjet v nějakým idle time. Úsilí a náklady na stoprocentní vyřešení problému jednoznačně převyšují mírná omezení takového používání notebooku ;-)
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 6. 2024 19:57

Podívejte se do nastavení napájení a upravte profily pro připojení k síti a pro běh na baterii. Zřejmě bude problém s nějakým nestandardním nastavením.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 6. 2024 19:59

Zkus (v BIOSu) vypnout max performance. Bude to mít buď špatně chlazené, nebo vůbec nechlazené mosfet (jako dnes většina levných ntb bohužel) a vypnutí max performance jim trochu uleví. Sníží se takty, omezí chyby.

Vliv může mít i nastavení powemanagementu ve W11 nebo Lenovo apce na jejich přepínání. A pokud to tu volný má, nech jet ventilátor nonstop. Jde -li o ten problém, o němž mluvím, to zapnutí ventilátoru pomůže.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod venousekh 15. 6. 2024 21:21

Jak už jsem psal výše. Různé změny nastavení power managementu Windows nebo přímo v BIOSU jsem zkoušel několikrát a nemělo to sebemenší vliv na to zpomalování když je notebook připojen na adaptér. Vypadá to opravdu spíš na nějaký hardwarový problém s nabíjením přímo v notebooku.

Přehřívání notebooku můžu vyloučit. V době lagování je noťas úplně studený.
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 15. 6. 2024 21:30

Všiml jsem si, že nemáš aktuální BIOS. Pokud by ve stávajícím byl nějaký bug se řízením spotřeby, mohl by to update vyřešit.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 16. 6. 2024 07:59

BIOS jsem updatoval ( s menší zástavou srdce, když si Windows vyžádaly Obnovovací klíč k Bitlockeru, který jsem našel naštěstí v účtu ) a víte, že to snad i pomohlo? Zatím jede notebook normálně i napojený na adaptéru ;-)

Budu to teď chvíli testovat napojené, zda se to časem nezpomalí, ale pokud ne, tak by to bylo super. Díky ;-)
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 16. 6. 2024 09:18

@venousekh - A co tento projev: "Když je napojený adaptér, tak se na tmavých plochách obrazovky objevuje takový bílý šum, měnící se, mizící a zase se objevující. Na světlých plochách zase naopak po pohybu myši občas zůstanou za kurzorem artefakty. Jako třeba barevná šmouha. Za vteřinu zmizí."
Také došlo ke změně?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 16. 6. 2024 09:30

Nikoliv. Toto zůstalo. Ale to dělal tento notebook od počátku, co jsem ho koupil. Není to ale nijak dramatické. Jsou to opravdu jen zlomky sekund, kdy se to objeví a zase zmizí.

Co jsem si ale po updatu BIOSu kromě návratu rychlosti při připojení na napájení všiml je to, že nyní ten notebook malinko víc hřeje než předtím, když lagoval, jak ho válím vleže na břiše. Takže se domnívám, že nějaká chyba asi způsobovala, že procesor pro nějaké věci jako třeba videa v prohlížeči nebo načítání náhledů v průzkumníkovi neposkytoval požadovaný výkon. Takže byl sice laptot studený jak kámen, ale vše se vleklo. Nyní už hodinu jedu na adaptéru pouštění videosouborů, online hry v prohlížeči, videa na Youtube a zatím vše běží bez problému. Tak snad je to vyřešeno.
venousekh
Junior

Předchozí stránka