Zpomalování Windows 11

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod venousekh 10. 6. 2024 18:38

Zdravím, poslední dva tři měsíce se potýkám se záhadným zpomalováním Windows 11 na notebooku Lenovo IdePad 5 Pro. Už jsem zkusil skoro vše a pořád se to vrací. Lenovo Diagnostic provedl všechny testy hardwaru od SSD, RAM, grafiky, procesoru a nenašel žádný problém. Zajímavé je, že jsem spustil tyto testy v čase, kdy byl počítač zase zpomalený, tak po nich se rozběhl rychle jako nový. Na pár dnů. Přijde mi to, jako by se nějakým záhadným způsobem zanášela paměť nebo co a něco v ní zůstávalo viset tak, že nepomáhá ani restart. Zkusil jsem vše. Načisto jsem přeinstaloval Windows 11, nainstaloval je nejnutnější věci a po pár dnech zase zpomalený laggy atd. Zakázal jsem vše možné po spuštění, proskenoval na viry a malware nic. Když jde počítač zpomaleně tak ve správci úloh se neukazuje nic, co by to způsobovalo. Zatížení procesoru 1-4% , využití RAM kolem 50% a běží jen běžné procesy jako antivir, onedrive, systémové věci. Kromě Bittdefendru, Edge, One Drive po reinstalu nic jiného momentálně neinstaluji ani nepoužívám. Přesto dál dochází po čase používání notebooku ke zpomalování. Přijde mi to trochu jako by se to objevovalo po procházení netu v Edge. V něm jsem zakázal také vše ( rozšíření atd. ) , vyčistil history a chache a stejně po čase začne vše lagovat. Pak už nepomůže ani restart Edge. Ale není pomalý jen Edge. Pomalá je práce v Průzkumníku, nebo třeba přístup do nijak velké SQL databáze u prográmku pro domácí finance, který je po zpomalení počítače extrémně pomalý ( i desítky sekund ) , tam kde to normálně trvá 1-2 vteřiny.

Fakt mi to přijde, jako že se nějak zanáší paměť nebo SSD. Ale jak jsem psal, hardwarové testy neukazují žádný problém. Jen po nich jakoby dojde k uvolnění paměti a pak se počítač rozjede na normální rychlosti na čas.

Vůbec mě nenapadá co dalšího s tím. Nemáte někdo nápad, co dál zkoušet?

PS: Jen pro doplnění Windows 11 Pro 23H2. Všechny updaty instalované. Používám Bitlocker. Drivery grafiky, motherboardu, BIOS atd. vše nejaktuálnější. Místa na disku je dost. Počítač se při zpomalení nijak nezahřívá, takže ani na zanešení to nevidím.
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 6. 2024 20:08

Poradím Vám to, co všem před Vámi - Windows 10. Pokud byste na těch jedenáctkách přeci jen trval, pak se ujistěte, že máte vypnuté rychlé spuštění (Fast Startup).
V příkazové řádce jako Administrator spusťte
Kód: Vybrat vše
powercfg /h off

Nepomůže-li, postupujte dle tohoto návodu a vypněte nežádoucí funkce.

venousekh píše:...zanášela paměť nebo co a něco v ní zůstávalo viset tak, že nepomáhá ani restart... se nějak zanáší paměť nebo SSD

Pokud máte na SSD dost volného místa, nebude problém v něm. Operační paměť se po opravdovém restartu (viz vypnutí rychlého spuštění) vždy vyčistí.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 11. 6. 2024 05:52

On i ten Bitlocker má nějakou režii na rychlost.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 11. 6. 2024 08:22

Díky všem. Na Windows 10 se mi přecházet nechce. Pořídil jsem notebook už s Windows 11 a více než dva roky s tím nebyl žádný problém. Až teď poslední 2 - 3 měsíce. To rychlé spuštění vypnout zkusím. To mě nenapadlo.

K tomu Bitlockeru zase viz. výše. Mám ho na tom notebooku třetím rokem a před tím nebyl s rychlostí žádný problém.

Tak až budu doma zkusím vypnout to rychlé spouštění.

Stejně mám podezření, že je za tím to Edge. Kolikrát třeba nechám otevřený prohlížeč se dvěma třemi záložkami, obzvláště pokud se jedná o nějakou na výkon náročnější stránku ( Youtube atd. ) a pak se po pár minutách vrátím, tak jede prohlížeč jak želva a někdy ani nejde zavřít a musí až spadnout. Ale když mrknu do správce, tak zatížení procesoru 4%, paměť sotva 50%. Rozšíření aktivní žádné. Zkoušel jsem vypínat zapínat hardwarovou akceleraci, žádná viditelná změna k lepšímu. Nepřijde mě to jako nějaký problém s pamětí, výkonem procesoru. Spíš jako nějaký softwarový konflikt, jako by furt na něco čekal.
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 11. 6. 2024 09:04

Prověř SSD. Zpomalování by mohla způsobovat jeho degradace (viz viewtopic.php?f=940&t=1328612).
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 11. 6. 2024 11:54

U toho Edge si zkus vypnout Rychle spuštění a taky vypnout Nechat běžet rozšíření a aplikace na pozadí, když je Edge zavřený.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 11. 6. 2024 16:56

r34ktor píše:Prověř SSD. Zpomalování by mohla způsobovat jeho degradace (viz viewtopic.php?f=940&t=1328612).

Udělal jsem spoustu testů SSD s CrystalDiscInfo nebo Lenovo Diagnostic a žádný problém se neukázal. Teď po včerejším testu jede laptot jak víno. Žádné laggy ani v Edge ani v Průzkumníkovi nebo při práci s SQL. Jakmile se to začne zase zpomalovat zkusím zakázat to rychlé spouštění a restartovat, zda to pomůže. Jinak snad budu muset spouštět tu diagnostiku, která během testování disku a pamětí evidentně čistí nějaký bordel a počítač pak jede perfektně.
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 6. 2024 10:35

Zkus odinstalovat Bitdefender a otestovat, jak se ntb bude chovat s antivirem integrovaným ve W11.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 13. 6. 2024 12:12

Takže zpomalení se objevilo znovu a nyní už test Lenovo diagnostic vykázal následující chybu při testu grafické karty AMD Radeon. Takže se domnívám, že problém bude s grafikou.
Přílohy
Beze jména.jpg
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 6. 2024 12:33

Boot flashdisk s memtest, spustit ... jsou chyby? Chybí to pár v grafické paměti, ale Ty máš grafiku integrovanou v procesoru, tzv. APU. Takže takové může být chyba buďto na straně RAM, což zjistí memtest, a nebo APU (procesor s integrovanou grafikou), což by bylo na výměnu ntb.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod venousekh 13. 6. 2024 17:01

Tak memtest běží už třetí hodinu a zatím ani jedna chyba. Nechám doběhnout a zkusím test GPU/CPU v Lenovo Vantage. Někde jsem zahledl, že tyhle problémy s AMD Ryzenem mělo poměrně dost uživatelů laptopů Lenovo. Jeden tam zkoušel řešení se zapnutím Battery saving plus Conservation mode a pak problém zmizel, což potvrdili asi další tři lidi v té diskuzi, takže vyzkouším.

Bittdefender na to vliv určitě nemá. Začalo to dělat ještě před jeho instalací po reinstalu Windows 11 na čisto.
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 6. 2024 17:40

Pokud to začalo po instalaci, možná může jít o problém s nějakým driverem. DPC latence jsi měřil?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod venousekh 14. 6. 2024 08:23

No změřil jsem a naměřil toto. Nejsem ale moudrej co s tím dál.
Přílohy
Beze jména.jpg
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 14. 6. 2024 11:38

Test Memtestem je neprůkazný, protože k paměti vyhrazené pro grafiku nemá přístup a tudíž ji neotestuje. DPC Latency Checker nefunguje správně ve Windows 8 a novějších. Je třeba použít LatencyMon.

Také bych ještě zkusit vytvořit a použít bootovatelnou diagnostiku od Lenova: https://pcsupport.lenovo.com/us/en/prod ... rkstations
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 14. 6. 2024 14:40

Tak jsem spustil ten LatencyMon s tímhle výsledkem.

Ještě zkusím tu Lenovo diagnostiku

EDIT: Lenovo UEFI Diagnostiku se mi podařilo na flešku nainstalovat, ale při výběru bootování po restartu z toho UEFI disku mi to napíše, že to zakazuje nějaká policy. Ale v BIOSU mám bootování z USB povoleno. :-[
Přílohy
2.jpg
1.jpg
Snímek obrazovky 2024-06-14 143717.jpg
venousekh
Junior

Další stránka