Zdravím, poslední dva tři měsíce se potýkám se záhadným zpomalováním Windows 11 na notebooku Lenovo IdePad 5 Pro. Už jsem zkusil skoro vše a pořád se to vrací. Lenovo Diagnostic provedl všechny testy hardwaru od SSD, RAM, grafiky, procesoru a nenašel žádný problém. Zajímavé je, že jsem spustil tyto testy v čase, kdy byl počítač zase zpomalený, tak po nich se rozběhl rychle jako nový. Na pár dnů. Přijde mi to, jako by se nějakým záhadným způsobem zanášela paměť nebo co a něco v ní zůstávalo viset tak, že nepomáhá ani restart. Zkusil jsem vše. Načisto jsem přeinstaloval Windows 11, nainstaloval je nejnutnější věci a po pár dnech zase zpomalený laggy atd. Zakázal jsem vše možné po spuštění, proskenoval na viry a malware nic. Když jde počítač zpomaleně tak ve správci úloh se neukazuje nic, co by to způsobovalo. Zatížení procesoru 1-4% , využití RAM kolem 50% a běží jen běžné procesy jako antivir, onedrive, systémové věci. Kromě Bittdefendru, Edge, One Drive po reinstalu nic jiného momentálně neinstaluji ani nepoužívám. Přesto dál dochází po čase používání notebooku ke zpomalování. Přijde mi to trochu jako by se to objevovalo po procházení netu v Edge. V něm jsem zakázal také vše ( rozšíření atd. ) , vyčistil history a chache a stejně po čase začne vše lagovat. Pak už nepomůže ani restart Edge. Ale není pomalý jen Edge. Pomalá je práce v Průzkumníku, nebo třeba přístup do nijak velké SQL databáze u prográmku pro domácí finance, který je po zpomalení počítače extrémně pomalý ( i desítky sekund ) , tam kde to normálně trvá 1-2 vteřiny.
Fakt mi to přijde, jako že se nějak zanáší paměť nebo SSD. Ale jak jsem psal, hardwarové testy neukazují žádný problém. Jen po nich jakoby dojde k uvolnění paměti a pak se počítač rozjede na normální rychlosti na čas.
Vůbec mě nenapadá co dalšího s tím. Nemáte někdo nápad, co dál zkoušet?
PS: Jen pro doplnění Windows 11 Pro 23H2. Všechny updaty instalované. Používám Bitlocker. Drivery grafiky, motherboardu, BIOS atd. vše nejaktuálnější. Místa na disku je dost. Počítač se při zpomalení nijak nezahřívá, takže ani na zanešení to nevidím.