Instalace Windows 11 na nový SSD po starém s Windows 10

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 11

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod regine 31. 10. 2024 16:17

V současnosti mám na SSD Windows 10 po update z Windows 7. HW plnění požadavků:
- procesor Intel má instrukční sadu SSE4.2
- TPM 2.0 nepodporuje
Mám záměr koupit větší SSD a instalovat čisté Windows 11 24H2 přímo. Nechci disk klonovat a následně provést update.
A) Půjde vše provést podle návodu s Flyby11 (řešení TPM 2.0 - bypass)?
Zveřejněno zde:

https://www.zive.cz/clanky/jak-upgradovat-nekompatibilni-pocitac-na-windows-11-24h2-s-flyby11-jen-parkrat-kliknete/sc-3-a-230903/default.aspx
B) Nebo mohu provést přímou instalaci? Pomocí Media Creation Tool vytvořit boot-instalační flešku. Následně spustit instalaci z flešky s parametrem:
Kód: Vybrat vše
x:\setup.exe /product server

C) Dodatečný dotaz k zabezpečení, aby nebyl problém s WinRE. Jak zajistit dostatečně velký oddíl pro obnovení? Reaguji z důvody, že uvedený problém byl u desítek po letošním update v lednu 2024. Vše již Microsoft řeší při instalaci nebo oddíl předem vytvořit?
Nice Day :-) Hezky den :-)
regine
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 31. 10. 2024 16:27

Stáhnout instalační *.iso soubor, vytvořit instalační médium skrze Rufus - zatrhnout vypnutí požadavku na TPM 2.0.

A celé to pak ještě můžeš zautomatizovat - viz viewtopic.php?f=1975&t=1338128 ; odpovídací soubor řeší i potencionální problémy s WinRE.

Pro aktivaci OS - buď mít účet Microsoft, nebo použít klíč ze stávající instalace.

Pokud budeš automatizovat skrz návod výše, tak si nezapomeň upravit generický klíč na tvoji specifickou verzi OS (W11 Home / Pro / Edu / Enterprise / .......).
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod regine 31. 10. 2024 19:44

@milsimr - Díky, možná zkusím skriptem. Ale ...
- aktivace - Účet u Microsoft nemám, Win7-Pro byly OEM (s kompem) a proveden update na 10. Jsou aktivovány, nemám Product Key.
Aktivace Systém - Windows je aktivovaný pomocí digitální licence.

- Kouknul jsem na XML. Co vše se vyplňuje?
<ProductKey> - Co uvést v mém případě dig. licence?
Nebo například: processorArchitecture="amd64"
Já mám CPU Intel Core i5-2430M (64bit), tedy ne AMD.

Nebude lepší použít jen Rufus v mém dvourázovém případě? Mám ještě jeden lapťop s desítkami, ale již s AMD.
regine
Junior

Odeslat příspěvekod Krakatoa 31. 10. 2024 19:49

Vůbec neřeš programy jako Flyby11 a Rufus. Jsou zbytečné a jen matou uživatele.
Přoč řešíš Flyby11, když chceš provést čistou instalaci na nový disk? Flyby11 řeší obcházení při upgradu.

Postupuj podle tohoto návodu:
Jak obejít požadavky Windows 11 / Při instalaci
https://krakatoa.trialhosting.cz/jak-ob ... ows-11.php
Píšeš, že budeš instalovat na nový disk, tak dostatečnou velikost pro oddíl na obnovení řešit nemusíš, Windows 11 ten oddíl vytváří o dostatečné velikosti. Pokud bys instaloval na již rozdělený disk tak při instalaci stačí odstranit všechny oddíly.
Při instalaci přeskoč zadávání klíče. Aktivaci řešit nemusíš, máš digitální licenci, aktivace se provede automaticky oproti serveru MS.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 1. 11. 2024 14:40

Ma licenci ale jen na Win10, nejsem si jist, jestli se mu aktivuji Win11 po ciste instalaci bez predchoziho upgradu z Win10?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 1. 11. 2024 18:52

aaaa:
Aktivují
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 11. 2024 10:13

Meni i cast HW (SSD), urcite by bylo jistejsi provest nejdrive upgrade na Win11 na soucasnem disku a pak vymenit disk a provest cistou instalaci Win11.
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 2. 11. 2024 13:12

aaaa:
Jistější? Je to úplně zbytečné.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod eetk 3. 11. 2024 10:10

Když mám přes Rufus vytvořený bootovací flashdisk s Win11, jde tam k tomu spouštěcímu souboru setup.exe nějak jednoduše přidat ten parametr (setup.exe /product server) , aby se to spouštělo při bootování jako instalace Windows Server? Změnit to v souboru autorun.inf, to asi nepomůže co?
eetk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 3. 11. 2024 17:34

Na Windows Servery jsou úplně jiné instalační obrazy; takovéto řešení ti tímpádem nepomůže.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Krakatoa 3. 11. 2024 18:03

eetk:
A proč bys to dělal? Metod na obcházení požadavků na hw při upgradu je několik, stačí použít jedna, Rufus používá registrovou, není tedy potřeba spouštět setup.exe s parametrem server.
A další věc je ta proč to prostě neprovádíš ručně, všechny ty metody na obcházení jsou triviální, je zbytečné řešit něco jako je tvé "jednoduše přidat", programy jako Rufus nebo Flyby11 jsou zbytečné.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 3. 11. 2024 18:15

Tak jsem zkusil upgrade a pak i cistou instalaci metodou setup.exe /product server. Upgrade se zachovanim souboru a nastaveni probehl OK. Ale cistou instalaci se smazanim souboru a nastaveni nedoporucuji, zaprve to nepusti dal bez pripojeni k internetu a zadruhe to nepusti dal bez online prihlaseni nebo vytvoreni MS uctu. Takze zlaty bootovaci flashdsk vytvoreny Rufusem, kde jde tyhle zbytecnosti vypnout.
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 3. 11. 2024 18:21

aaaa:
Čistou instalací myslíš přes boot? Proč bys to nedoporučoval? Já to naopak doporučuju. I v tom případě se dají obejít hw požadavky a obejít se dá i požadavek na MS účet (a tedy i na internetové připojení), obojí je popsané v tom odkazu, který jsem tu uvedl.
A znovu opakuju, Rufus a podobné programy jsou zbytečné a vedou akorát k tomu, že je pak člověk zmatený jak lesní včelka stejně jako ty.
all:
PS: trollové jsou kromě poradny přemnožení i tu fóru?
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 3. 11. 2024 19:21

Funguje ještě(?) při instalaci odmítnutí svázat W10/11 s mailem účtu MS pomocí odpovědi no@thankyou.com
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod regine 4. 11. 2024 11:16

Funguje ještě(?) při instalaci odmítnutí svázat W10/11 s mailem účtu MS pomocí odpovědi no@thankyou.com

no@thankyou.com = neznámý soukromý účet. Zásadně bych se vyhnul, aby nedošlo ke kompromitaci systému. V podstatě mohu vytvořit osobní falešný účet.

-- 22. 11. 2024 07:11 --

@meda2016 > jak obejít no@thankyou.com
Nastavení lokálního účtu při instalaci
https://milanfon.cz/topic/9830-jak-opravit-windows-11-debloat-lok%C3%A1ln%C3%AD-%C3%BA%C4%8Det-vypnut%C3%AD-defenderu/
regine
Junior