NTB a 24H2

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod aurum 6. 11. 2024 22:56

Zdravím, chci se na něco zeptat. Dal jsem NTB ASUS Vivobook 15X OLED M3504YA do reklamace kvůli rychlosti wifi karty. NTB asi za tři týdny přišel, údajně s vyměněnou wifi kartou. Po zapnutí se nic nedělo, Notebook vůbec nešel spustit. Po konzultaci s reklamačním oddělením jsem resetoval BIOS, ovšem bez úspěchu. NTB byl tedy opět odeslán do reklamace. Po asi deseti dnech dneska přišel s vyrozuměním:
Provedena reinstalace OS, NB nenabíhal do OS, provedena kontrola programem rebooter, S3, S4 atd, nabíhání do OS i připojení wifi v pořádku.
Zdá se mi teď, že je vše skoro v pořádku až na mírně pomalejší reakce oproti NTB z minula. Trochu se mi to nelíbí, pak jsem si všimnul, že systém má aktualizaci 24H2, které jsem se bránil a dobrovolně bych s ní zatím nesouhlasil. Může tohle dělat to mírné zpomalení? Kliky na ikony programů, probíhání v průzkumníku atd. Po zakoupení byla v NTB aktualizace 23H2. Měl servis právo update na 24H2? Dnes jsem zkoušel tovární nastavení s tím, že snad najede do 23H2, jak byl při zakoupení, ale nestalo se.
Navíc, když jsem se podíval do "Přidat ubrat programy" byl tam MS Office 360 asi v pěti balíčcích, každý v jiném jazyku. Jen odinstalace těchto balíčků trvala dlouho. Taky One Drive tam byl asi čtyřikrát. Co si tedy o tom myslet, má cenu kontaktovat Asus a chtít vysvětlení nebo znova opravu?
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 7. 11. 2024 02:33

Co ti brání tomu si OS reinstalovat svépomocí?

Btw odsouhlasením licenčních podmínek, jste mimochodem souhlasil s tím, že Microsoft, resp. výrobce počítače nezodpovídá za žádné chyby, tedy v podstatě se zříkáte možnosti software reklamovat.

Tím pádem bych SW stránku věci se ani nenamáhal řešit; výrobce sice prvních 6 měsíců poskytuje nějakou podporu, ale pokud chcete OS bez balastu, tak se nutno zařídit sám.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod aurum 7. 11. 2024 13:32

to milsimr: Děkuju za nasměrování, je to asi jediné řešení, pokud se chci 24H2 zbavit (aspoň dočasně). Jen bych potřeboval vědět pár informací.

1. V případě potřeby, kdybych musel dát NTB do servisu, můžu si dovolit ho odevzdat s mou reinstalací Windows? Nebude zapotřebí dát ho do továrního nastavení z recovery notebooku?

2. Když NTB reinstaluju svým způsobem, oddíl recovery zůstane zachován pro případné tovární nastavení? Nejspíš ano, když budu instalovat na C.

3. A teď to hlavní. Reinstaluju si NTB dle svého z flešky na 23H2. Ovladače by si měl systém v aktualizacích určitě stáhnout. Co ale s takovou aplikací My Asus? Dle mne důležitý program, který používám. Např ovládání Power, dávám při používání z nabíječky na 60 procent nabití notebooku a mnoho dalších vychytávek. Tento program by pak automaticky asi nebyl k dispozici. Nebo snad jej lze dodatečně stáhnout, nainstalovat a používat bez omezení?

To je asi vše, co mě zajímá, děkuju předem za odpověď.
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 11. 2024 00:56

1. Ano, záruka se beztak vztahuje primárně na HW, nikoliv na to, jakým způsobem je nainstalován SW.

2. Defaultní recovery oddíl smazat; případné problémy s OS pak řešit jeho reinstalací, nebo si vytvořit vlastní bitovou kopii OS. Beztak v defaultním recovery OS je naládováno hafo zbytečnýho balastu ... proč si něčím takovým zabírat místo na disku?

3. Ovladače nutno ideálně stáhnout předem (spolu se základním SW typu 7zip, apod.), po té instalovat manuálně z instalačního flash disku s OS. Nebo si vytvořit jednoduchý dávkový soubor, který zaktualizuje winget na poslední verzi a ten posléze všechny tyto programy poté stáhne a nainstaluje v jejich nejnovější verzi .....

4. Programy typu "My ASUS" by měly být stažitelné z webu výrobce spolu s ovladači.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod aurum 8. 11. 2024 13:38

Děkuju, výstižné, to mi stačí. Bitovou kopii bych si rád pořídil, jen s tím nemám zkušenost a nevím, jakým free prográmkem. Poohlídnu se po internetu, zda se něco nenabízí.
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 11. 2024 14:45

Clonezilla.
milsimr
Administrátor