ZBook Power 16 G11 hluk ventilátoru

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod gaminn1 14. 11. 2024 15:29

Zdravím,
koupil jsem si nový ZBook 8T0Q3EA a nestačím u něj zírat, jak zase inženýři z HP nezvládli ovládání ventilátoru. S každým startem ventilátoru vystřelí otáčky/hluk ventilátoru vyletí někam k maximu, aby se pak ventilátor hned vypnul nebo chvilku foukal na normální/nízké otáčky. Nejvíce patrné to je při nízkém výkonu CPU, kdy je ventilátor vypnutý a jen se sem tam zapne. Každých pár minut vás vyruší tenhle výstřel ventilátoru, někdy jeden, někdy třeba i 4 poměrně rychle za sebou. Kdyby někdo nepochopil slovní popis, přikládám grafické znázornění.

Otázka: Je tu někdo s podobným ZBookem a děje se mu to taky? Je šance to nějak opravit? Reklamace?

Protože práce s notebookem v tiché místnosti v momentě, kdy se potřebujete soustředit, je vážně pekelná - co pár minut vás vyruší ventilátor. Vážně nechápu, proč neřídí ventilátor nějak inteligentně, kdy budou ovládat jeho rychlost nějak plynule a ne těmihle šíleně rychlými náběhy a hned ho zase vypnout.

Upozorňuji, že výstřely nejsou způsobeny nějakou náhlou krátkou špičkou ve výkonu CPU, protože stačí zatížit CPU třeba na 15%, kdy už je ventilátor zapnutý trvale, a pak už výstřely nenastávají. Výstřel nastane kdykoliv ventilátor přechází ze stavu vypnuto do stavu zapnuto, tj. třeba i při úvodním zapnutí notebooku, když se zobrazuje logo HP a HP Wolf Security.
Přílohy
IMG_20241113_174034.jpg
gaminn1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 14. 11. 2024 15:39

Máš zaktualizovanej BIOS? Pokud ano a problém stále přetrvává, tak bych zkusil nechat reklamovat.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod ja-cz 14. 11. 2024 15:53

Osobne si myslim ze hluk vetracku u ntb na reklamaci neni v zadnem pripade. Pochopitelne, muzu se mylit. Ale technicky vzato, to ze ti tento typ hluku vadi, neznamena ze je na stroji neco funkcne spatne. Podobne jako nejakou dobu zpatky vyrobci vesele prodavali displeje s "blikajicim" podsvicenim pri snizenem jasu. Nekomu to bylo sumak, a nekdo to v amoku po pul hodine roztriskal.

Pokud jsi kupoval online, tak zbozi muzes vratit do 14 dnu, a to bych taky udelal.

Jinak update BIOSu a ovladacu vseho od chipsetu po grafiku. Dalsi moznost je zkusit nejaky software pro kontrolu vetraku, ale na ntb deskach to je loterie. Pripadne nastavenim v BIOSu nebo rezimem napajeni, ci jinym nastavenim v HP appce vynutit staly beh ventilatoru.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod gaminn1 14. 11. 2024 16:03

Ano, BIOS a všechny drivery jsem aktualizoval. V BIOSU lze vynutit neustálý běh ventilátoru, ale jen při napájení z AC. Nevýhoda je pak taky zbytečné zanášení ventilátoru a okolí prachem a z toho plynoucí častější nutnost čištění. No a samozřejmě na baterku mám smůlu, leda bych nechal zbytečně vytěžovat CPU na vyšší než kriticky nízký výkon tak, aby ventilátor jel pořád. Na úkor výdrže akumulátoru...

Rád bych reklamoval, možná to zkusím, ale ještě se snažím získat co nejvíc informací z internetu.

Vrácení není dost dobře možné, je to koupené na firmu.
gaminn1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 11. 2024 16:09

Zastavme se jinde. Srdcem dotceneho ntb je Ryzen 8845HS. HS -kove osmijadro se 16 thready a realnymi klidne 50W spotreby. Pripomenme si, ze kremiky Zen4 architektry dosahuji nejvyssich TEPLOT (byt kratkodobe) prave v single-threaded BOOSTu. Pripomenme, ze 100/16=6,25%. K cemu tento vypocet? Inu ... k tomu, ze "domnele nizke" vyuziti CPU uz 6.25% znamena 1oo% vyuziti jednoho vlakna jednoho jadra, ktere v danou chvili zdime svuj BOOST na maximum mozne spotreby.

Kazdy, kdo mate ZEN4 CPU/APU si muzete pro overeni stahnout treba OCCT a spustit ho na 1thread, 2thready, 4thready ... a na maximum threadu. Dopredu vim, ze nejvyssi teploty bude dosahovat mezi dvema a ctyrmi vlakny, v zavislosti na tom, o kolikajadrovy procesor pujde.

2T jsou u 8845HS 13% zatez. To se sice domnele muze zdat, jako malo, nicmene s ohledem na vyse uvedene nelze nez zkonstatovat, ze jde o VLASTNOST architektury. Mimochodem, 8840u je v tomto ohledu z naprosto jineho sveta, nizsi powerlimit (NEmluvim o TDP, ale o ekvivalentu PL2) dela divy. (Vykon v BOOSTu se pritom snizi jen mirne, deset az patnact procent!)

Bohuzel manualni ovladani ventilatoru budto neni u novejsich HPcek vubec mozne, a nebo neni ani mne, ani komunite na Reditu znamo.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 14. 11. 2024 16:21

gaminn1 píše:Vrácení není dost dobře možné, je to koupené na firmu.

Můžeš si zkusit otevřít incident přímo u HP - měl bys mít onsite support. Touto cestou bych šel tím pádem jako první.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod gaminn1 14. 11. 2024 16:44

Ano, zkusím reklamaci, ale před tím chci být vybaven co nejvíce informacemi :)

Díky za tip, že by to prostě mohla být nutnost na dané architektuře takto spouštět chlazení. Možná to tak je, já vlastně těmto věcem nerozumím, ale podle mého selského rozumu proti tomu mluví tyto věci:
1) Tepelná kapacita chladičů je i pro max. ztrátový výkon 50W tak velká, že než se okamžité teplo přenese do žeber chladičů, přes které foukají ventilátory, tak je zbytečné takhle agresivně, na jednu sekundu, fouknout ventilátorem. Nedokážu si představit, že by neměla stačit nějaká plynulejší regulace, právě s ohledem na tepelnou kapacitu a časovou konstantu chladičů, která musí být v řádu sekund.
2) Při vytížení CPU nad nějakou kritickou hranici (třeba 15 %, sledováno ve správci úloh ve Windows) se ventilátory jednou s výstřelem roztočí a už roztočené víceméně na konstantní otáčky s minimem fluktuací, zůstanou. Nikdy jsem nepozoroval žádný výstřel.
3) Výstřel nastane i při zapnutí vypnutého notebooku, ihned po zmáčknutí tlačítka zapnutí, ještě před logem HP a HP Wolf Security.

Jedu ještě jedno vlákno zde: https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook- ... -p/9236241 a někdo mě tam upozorňuje, že HP v tom může být nevinně a že podobné problémy s ventilátory notoricky způsobují Windows. Proti tomu ale svědčí bod 3. Schválně jsem zkusil odpojit SSD disk, abych vyloučil jakoukoliv interakci notebooku s Windows - výstřel hned po zapnutí je vždy i bez SSD.
gaminn1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 11. 2024 17:01

Vlez do BIOSu prepni fan(y) na QUIET mode. Muj notebook prestal "strilet" prave po teto "uprave". Zkus tez sledovat teploty, treba CoreTemp ukaze i maximum od zapnuti.

Osobne od HP mam asi rok EB1040 - pravda, na intelu. Nicmene: 1) 1040 je znatelne mensi, 14" slim 2) PL2 meho procesoru je stejnych 55W, jako u Tveho 8845HS. 3) Od zapnuti je az do najeti OS zcela zticha, nad 52°C se fan zapne, pod 48°C se fan okamzite zase vypne. Kazdopadne po par hodinach kancelarske prace vidim teplotni maxima jednotlivych jader v rozmezi 97°C a 100°C, coz je VLASTNOST toho quietmode. Zduraznim, ze az po prepnuti na ten quiet mode je ntb kultivovany a chladic "NEstrili". BIOS jsem aktualizoval, chovani fanu se ale NEzmenilo.

Jasne, mezi EB a ZB -jsou- rozdily, inte/AMD taktez. Ale logika rizeni fanu muze byt podobna, nedivil bych se ani shodnemu kontroleru. HPcku (by) to usetrilo hromadu penez.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod gaminn1 14. 11. 2024 17:48

V BIOSu jsem ohledně ventilátoru našel pouze nastavení Fan Always on while on AC Power a pak Customized Fan Control Options, které se dá nastavit na hodnotu 0 až 15, podle toho, jaký výkon ventilátorů chceš. Původně bylo nastaveno 0, zkusil jsem dát 15 - to ventilátory docela hučí a nikdy nevypnou. Pak 1,2, 7. Nic to neřeší, jen to postupně zvětšuje výkon ventilátorů. Pořád nastává problém, kdykoliv má ventilátor přejít ze stavu vypnuto do stavu zapnuto. Připadá mi to, jak kdyby měly nějaký bug v HW/FW. Podobně by se choval třeba zatuhlý ventilátor, který by se při nízkém řídicím napětí neměl snahu sám roztočit a bylo by nutné mu dát do začátku trochu pecku, aby se rozešel.
gaminn1
Kolemjdoucí