Co sa stalo s vyrobcami notebookov?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kosch 26. 5. 2007 11:02

glare je nepoužitelný kdekoliv jinde než v úplně tmavé místnosti (včetně těch tolik vychvalovaných displejů Sony...) jinak na něm prostě je spousta odlesků okolí, které oči unaví mnohem víc než "rozostřený" obraz na matném... a i matný se dá udělat tak aby byl perfektně ostrý, např. nedávno jsem viděl WSXGA+ Lifebook E a ostrost byla skvělá a velmi pozitivně mě překvapila, ono obecně kdyby se používali rozumné technologie, tedy alespon x-VA, tak nebyla nutná tahle snaha dělat z prdu kuličku (glare displeje), i kdyý chápu, že když to zákazníci žerou a platí, tak to výrobci dělají, těžko jim to vyčítat

ws je dobrý pro grafiku, CAD atd. kde je hodně panelů s nabídkami, pro net, word, excel atd. atd. které jsou orientované na výšku je mnohem horší.. (resp. obrovská 15,4 kráva vychází stejně jako 4:3 14"...)
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Junior

Odeslat příspěvekod tom028 26. 5. 2007 11:10

Mel jsem pul roku ASUS F3JC AP025 s lesklym displayem. Popravde zvykl jsem si na to i kdyz moje okoli jak to videlo nehorazne nadavalo. Je to o zvyku. Nakonec jsem ASUSe prodal a ted mam IBM Z61m. Ano, te tlusci i kdyz vahove stejny s predchozim ASUSem, na druhou stranu je mensi pri stejne velikosti displaye, ktery je u IBM matny. Abych se priznal, matny nema tak krasne syte barvy, jako leskly u ktereho si to vsak vychutnate pouze vecer. Za denniho svetla mhourite oci a bojite se, ze venku u vidite velke kulove. Takze at mate leskly, nebo matny.... je to o zvyku. Tak jak mi porad bude nekdo tvrdit, ze TrackPoint je hovadina (ja mezi ty lidi take patril). Ted se vsak bez nej neobejdu a TouchPad mam vypnut. A takovych prikladu je hafo.
tom028
Junior

Odeslat příspěvekod badger 26. 5. 2007 11:30

nahodou neviete, ci bude lenovo ponukat aj 15" (15,4") verziu T61 s LCD sxga+ IPS? na internete som vsade nasiel iba verziu 14,4" a 14". Poprosim aj link na 15" model.

Jediny vyrobca notebookov IBM, pouzival kvalitne displaye IPS, co by mali uprednostnit aj ostatny vyrobcovia. Namiesto toho, aby pouzivali smejdy s lesklou foliou. Co je pravda na tom, ze lenovo upustilo od IPS?
badger
Junior

Odeslat příspěvekod kosch 26. 5. 2007 11:35

badger: pravda a nic než pravda, IPS nebude, časem snad možná nějaké VA ale to je ve hvězdách..

T61 bude jenom 15,4", 15" zřejmě nebude, Leonovo ji zatím nikde neohlásilo a nevěřím, že by si ji zákaznáci dokázali vydupat... (jinak 15,4 ještě na trhu není,ale bude během pár týdnů...)
14" by mělo být k dispozici jak 4:3 tak wide
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Junior

Odeslat příspěvekod Aljosha 26. 5. 2007 12:08

kosch píše:glare je nepoužitelný kdekoliv jinde než v úplně tmavé místnosti (včetně těch tolik vychvalovaných displejů Sony...) jinak na něm prostě je spousta odlesků okolí, které oči unaví mnohem víc než "rozostřený" obraz na matném...n/quote]

Myslím, že trochu přeháníš.... Dělám na nx7400 přes 8 hodin denně v kanceláři, doma u okna i v terénu a oči jsou spokojenější, než bejvaly např. u R50 od IBM nebo nějakýho staršího Umaxe. Jsou to tvý názory, neberu ti je, neznamená to však, že musíš mít úplnou pravdu. Zvlášť, když svý názory podáváš tak jednoduše, jakoby kromě černý a bílý barvy nic jinýho neexistovalo....
Aljosha
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 26. 5. 2007 12:49

Mám tady jedno úplně nový VAIO TZ s lesklym displejem a lze s nim v pohodě pracovat i když mám za sebou okno. Venku je minimálně 3x kontrastnější než jakýkoli matný displej, co jsem tu měl. Takže když pracuju venku, tak nemám problém s namáháním zraku. Je mi úplně jedno, že si sklopim notebook, že je v odrazu obloha...rozhodně lepší, než když na matném displeji jsou odrazy stejně intenzivní, jen rozmazané, a navíc se ještě sníží kontrask k nule, takže pak člověk namáhá zrak, když se snaží zjistit rozlišit černá-bílá v podání šedé a trochu světlejší šedé. Ne nadarmo se dělají lesklé obrazovky na všech mobilních zařízení všech velikostí.

Nejčastěji slyšim omezený názory na lesklý displeje hlavně od lidí, co žádný notebook s nim nikdy pořádně neměli.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kosch 26. 5. 2007 14:44

uznávám, že jsem proti glare displejům silně zaujatý, ale je to po předchozích skušenostech, ty odlesky mi prostě vadí a ani nejsem schopný si na ně zvyknout (což samozřejmě neznamená, že někomu jinému nemůže glare vyhovovat, proti gustu...)
Robert A. Heinlein
kosch
Junior

Odeslat příspěvekod kosch 26. 5. 2007 15:51

jinak aby z toho nebyl jenom flame na téma glare x antiglare, což je prostě dost indivuduální záležitost tak bych připojil malou úvahu na téma v titulku -tedy co se stalo s výrobci notebooků...
...imho je celý "problém" v tom, že dochází k výraznému rozšíření ntb mimo profesionální a obchodné sféru k domácím uživatelům, čemuž se výrobci logicky přizpůsobují aby jim "neujel vlak" a posupně dochází (došlo) k tomu, že "home" ntb, na které jsou kladeny jiné požadvky, než na "profi" převažují a jsou pro výrobce čím dál tím důležitější, tvoří větší část výroby a hlavně výnosů, což vytváří tlak na výrobu/konstrukci "profi" modelů, aby přebírala rozšířenější a tedy levnější řešení od "home", a trh s "profi"modely není tak velký aby se vyplatilo držet výrazně odlišné modely (+ úvaha výrobců ostatní to dělají taky tak, taže zákazníkům nezbyde než to zkousnout, stejně nemají na výběr ...), nehledě na to, že ani "profi" zákazníci nejsou jednotní a nemají stejně požadavky (viz. třeba widescreen, který mnoha lidem vyhovuje, konečně proti gustu...), no a poslední věc je zdánlivě paradoxně pokles cen, třeba můj ThinkPad T41 stál nový okolo 100-120ti tisíc, jeho dnešní ekvivalent je za polovinu... a ač to nemám podložené, tak se domnívám, že zisk na jeden kus taky dost poklesl, a zároveň nedošlo k nějakému výraznému růstu prodejů -> negenerují dost velký zisk aby se je vyplatilo výrazně investovat do jejich vývoje a odlišení od "home" ač by se to třeba zákazníkům líbilo...
Robert A. Heinlein
kosch
Junior

Odeslat příspěvekod puck 26. 5. 2007 15:55

ak niekomu vadia odlesky a pouziva notebook casto vonku, tak odporucam getac w130 a option sunlight readable display. nic lepsie na vonkajsie pouzitie som este nevidel. len si musis pripravit tak cca 3000 Eur :-) mal som jeden pod rukou a uprimne zavidim majitelovi
puck
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fraktik 29. 5. 2007 19:01

Asi jde opravdu spise o kvalitu a znacku /cti: cenu/ jednotlivych modelu, nez o prosty spor leskle x matne...
(ja osobne tedy teze preferuji matne a nesirokouhle displaye - jde na nich cist ve dne v noci, bez vetsiho zaruseni). Zkusenost mam s modely HP (pisu z nc6120). BTW: Ad leskle mobily - jsem stastnym vlastnikem N6131 (240x320), kde casto ctu e-books - a na slunicku je to opravdu nechytacka... :-/
fraktik
Kolemjdoucí

Předchozí stránka