Jak na moderní DVD RW ve starém notebooku?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod AndySmall 3. 7. 2007 13:23

Zdravím všechny.
Jsem vlastníkem postaršího NB Brave Noteline 513, v němž chci provozovat DVD RW mechaniku, koupil jsem Sony NEC AD-7543A. No samozřejmě ji počítač nevidí, elektricky je vše v pohodě, svítí, na tlačítko se otevírá.
Jak na to? Pomohla by výměna BIOSu? Vím, že existoval Brave Noteline 513+, ve kterém již z výroby RW mechanika byla - našel by se někde BIOS z tohoto modelu?
Nebo existuje nějaká jiná možnost, jak to rozchodit?
Díky za každou odpověď.
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CeCo 3. 7. 2007 13:30

Ono mechaniky niekedy maju fixne nastavene slave/master a je mozne ze ty si tam dal mechaniku s fixnym master, pricom notas pyta slave... Bud preflashovat firmware (samozrejme bez zaruky), alebo skusit zohnat mechaniku fix-slave/nastavitelnu.

BIOS s tym nic nema spolocne, ten mechaniky v podstate neriesi.

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AndySmall 3. 7. 2007 13:45

Tak to jsem rád, že nemusím sahat do BIOSu, celkem se toho i bojím. No jo, jenže na té mechanice nikde switch master/slave nevidím :( Do jaké míry má cenu lézt dovnitř ve snaze najít HW switch? Nebo je to v případě mechanik řešeno jen firmwarem?
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CeCo 3. 7. 2007 13:48

V tom pripade tam ziaden HW switch nie je a je to cisto firmwarova zalezitost.

Pri preflashovani firmwaru a naslednej nefukcnosti (zly/nespravny/upraveny firmware, chyba pocas flashovania) vsak pada zaruka.

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AndySmall 3. 7. 2007 13:56

Toť je mi jasno, ještě mi prosím prozrad, kde by se nějaký takový firmware dal najít, v tomto oboru jsem zcela neznalý. Samozřejmě samotné provedení nebudu dělat já, to svěřím jinému a po důkladné konzultaci.
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaischa 4. 7. 2007 06:53

google poradí, jeslti si koupil v obchode prez net tak mechaniku vrat vramci moznosti do 14 dni vymenit zbozi..
aaischa
Junior

Odeslat příspěvekod Mike Wazowski 4. 7. 2007 08:50

Ještě bych možná zkusil, jestli ten NB podporuje hot swap, připojit mechaniku za chodu.
Podobně mi kdysi nadetekoval soňáckou mechaniku starší notebook Compaq.
Mike Wazowski
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 4. 7. 2007 12:41

Mike Wazowski:
Silne pochybujem, ze to notebook "Brave" bude vediet ;) To su (pardon, boli) notasy robene tvrdo na cenu, nie na ficuriny...

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AndySmall 8. 7. 2007 22:20

Tak výměna mechaniky za chodu se nechytla a s tím firwarem bude ještě sranda, kamarád, na kterého jsem spoléhal, ještě nic takového nedělal. Ale postavil se k tomu čelem, řekl, že některá tímto způsobem zničená mechanika prostě MUSÍ být první...
Tak uvidíme. Děkuju za názory a rady a mějte se prima.
AndySmall
Kolemjdoucí