Už asi dva týdny mám notebook
VBI Sunspire a nemůžu si absolutně stěžovat. Předtím jsem měl staršího Acera, a nedá se to srovnat. Šasi je vyrobeno z hezkého plastu, jen ta horní perleťová strana víka je bez nálepky hrozná. Zbytek je super, má to takový slušný business look.
K hardwaru nemůžu mít výhrad, Penryn 2,5GHz, 8600M, 4GM DDRII a 7200 otáčkový disk dělají fakticky divy. To samé platí pro displej, kvalitní LG, skvělé rozlišení i podsvícení. Co jsem srovnával s Acery v podobné cenové hladině, tak to je 100 a 1. Menší výhrady mám jen k vypalovačce, byl použit asi ten nejlevnější model, protože s tichostí to není nic moc, rychlost je ale ok.
Další věc, co mě příjemně překvapila je CD s drivery, VBI dodává opravdu jen nezbytné drivery, žádné další pitomé "doplňky" zaplevelující systém. Všechno mně fungovalo na první pokus, jen je problém v tom, že 2 drivery (čtečka otisků prstů a tuším zvukovka) kolidují s SP1 pro visty, takže raději instalujte SP1 hned a ovladače stahujte z Internetu aktuálnější.
Po koupi jsem měl menší problém, na disku byly vadné sektory a samovolně padal. Poptal jsem se u iTeku (kde jsem to koupil), jestli by jej nemohli vyměnit, ti kontaktovali VBI a den na to měli disk připravený na přemontování, nezkoušeli nic, prostě nedělali problémy. Super... Aktuální disk už je v pohodě (asi to byla náhoda), rychlost super, podle HDTune začíná někde na 68MB/s a končí u 45MB/s. Přitom je i se svými 7200 otáčkami velmi tichý.

Klávesnice je řekl bych standardní až na Fn před CTRL, za to bych zabyl, ale člověk si zvykne, touchpad nic moc a hlavně se nedá vypnout. Pro vypnutí je potřeba instalovat oficiální drivery Synaptics, pak to jde z programu. Další věc, co se mi nelíbí je nemožnost vypnout displej (Acery to mají třeba Fn + F6, tady to nejde). Musím najít nějakou utilitku.
Další věc je baterka, průměrná výdrž je něco nad 2 hodiny, já si koupil ještě druhou devítičlánkovou a s tou notebook dá v pohodě 3 hodiny a nějaké ty drobné minutky. Jinak vše funguje jak má, mikrofon, wifi, webkamerka, repráčky hrají výborně (můžu srovnávat s Acerem, MSI, HP a jsou určitě minimálně stejně kvalitní). Trochu nepěkné jsou hnusné barvy výstupu a vstupu zvukovky.

Jenom se zmíním o čtečce otisků prstů. Fungovala dobře, ale má neschopný ovládací program, který čas od času zabránil startu Windows, takže šel pryč a od té doby je to super. Ale to samozřejmě nemá s VBI co dělat. Užitečné jsou dvě tlačítka vlevo, jedno je schopné dodávat proud do dvou USB za vypnutého notebooku, druhé nabíjí baterku jen na určité procento. Tlačítka WOW Video a Audio mění barvy monitoru, resp. fungují jako ekvalizér. Pro svou funkčnost potřebují aplikaci. Z doplňkových aplikací doporučuji jen Smart Tracing pro webkamerku, Smart Battery pro baterku, jinak je to crap. Co dál? Tlačítko pro vypnuté zvuku je super, hodí se, když ve škole hraju v hodině

...
No, to jsem se rozepsal... Ve výsledku můžu VBI jen a jen a jen doporučit, za cenu okolo 25k Kč nelze získat nic obdobného, teď je můj notebook ozdobou každého stolu

A tím končí tato epizoda.