nevýhody VBI?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod swarm 8. 2. 2008 23:33

[quote="Johník";Zkusil jsem také konfigurátor od dell.cz na modelu Dell Precision M90 - až jsem se divil nad cenou. Sice chci notebook co nejvíce k 30tis. Kč, ale tohle je zajímavá nabídka. Konfigurace byla WinXP-Proff-CZ, C2D 2GHz, NBD, 2GB RAM(2x1024:-<), HDD 100GB 7200ot, DVD-RW, Zdrojové CD???, graf.karta FX1500M, WiFi, BT a cena ve výsledku vb]29.311 Kč bez DPHH/b] Což není až tak špatné za celkem solidního Dell-a.e/quote]Tady je ten DELL jednoznačně lepší nabídka než VBI, takže jako neni ani co řešit. VBI má své místo na trhu, ale proti řadě Precision, což je imho maximálně profi, nemá nejmenší šanci.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Johník 8. 2. 2008 23:36

Jinak až tak vášnivý písař nejsem, ale je pravda, že se většinou bez myši obejdu. Na noťasu plánuju programování webovek nebo i základy programovaní v C++. Samo že čas od času internet, ale spíše v práci, doma nedám dopustit na stolní PC.
Car: Corollka "Modroočko"
Phone: SE W810i + 2GB + HPM-70 and Nokia 6210
Comp: Intel C2D E6850, 2x1GB RAM Geil, GF NX8800GTX MSI OC, 2x 320GB a 1x 200GB HDD, Seasonic 550W, Eizo S2031W.
Johník
Junior

Odeslat příspěvekod Johník 8. 2. 2008 23:39

swarm píše:Tady je ten DELL jednoznačně lepší nabídka než VBI, takže jako neni ani co řešit. VBI má své místo na trhu, ale proti řadě Precision, což je imho maximálně profi, nemá nejmenší šanci.
Comp: Intel C2D E6850, 2x1GB RAM Geil, GF NX8800GTX MSI OC, 2x 320GB a 1x 200GB HDD, Seasonic 550W, Eizo S2031W.
Johník
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 8. 2. 2008 23:45

On ten DELL je tušim nějaká akce, jinak bys na něj stopro neměl prachy. Můžu tě ujistit, že jde fakt o úplně jinou třídu notebooku. Krom toho tam určitě bude záruka s opravou u zákazníka do druhého dne a to ti VBI reálně nabídnout fakt nemůže (ta záruka zjistíš, že je dokonce i důležitější než samotný notebook).
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod S.W.H. 9. 2. 2008 09:52

deď jsem se díval na tu tvojí sestavu od DELLa a všiml jsem si, že tam máš grafiku FX 2500M - nechci ti kazit radost, ale slyšel jsem, že s touhle grafikou toho asi moc nenahraješ, protože je z řady Quadro a to jsou grafiky pro grafiky (modeláře) né pro pařany - skutečnost může být jiná, ale když bych si já chtěl hrát na NB nějaké hry tak bych si tuto asi nepořizoval ...
S.W.H.
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 9. 2. 2008 15:14

Ty bys mu to vbi vnutil i kdyby měl na tom 100x prodělat. Quadro grafiky poskytujou ve hrách v podstatě stejný výkon, ale v modelovacích programech o dost vyšších. Hlavní ale je, že ta quadro je ve skutečnosti modnutá GF 7900, takže o výkon ve hrách bych se nebál ani v nejmenším.
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod CeCo 9. 2. 2008 15:23

Jj, Quadro ma vykon minimalne ako jeho "klasicky" protajsok (kedze jadro ma rovnake) + este vacsi vykon vdaka OpenGL optimalizacii, vyssim taktom a lepsim pamatiam.

Sam mam Quadro FX570M (jadro 8600M GT s DDR3 pamatami a mierne vyssimi frekvenciami)...

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod S.W.H. 9. 2. 2008 20:45

swarm píše:Ty bys mu to vbi vnutil i kdyby měl na tom 100x prodělat. Quadro grafiky poskytujou ve hrách v podstatě stejný výkon, ale v modelovacích programech o dost vyšších. Hlavní ale je, že ta quadro je ve skutečnosti modnutá GF 7900, takže o výkon ve hrách bych se nebál ani v nejmenším.l/quote]

Promiň že nejsem tak vzdělaný jako ty - já quadro nemam a neslyšel jsem o nikom, kdo by na ní chtěl hrát hry. Možná kdyby jsi četl pozorněji všiml by sis že, to netvrdím, ale napsal jsem, že jsem slyšel - chtěl jsem mu pomoct, aby pak nebyla manželka sklamaná :)
S.W.H.
Junior

Odeslat příspěvekod Johník 9. 2. 2008 21:12

Četl jsem, že grafika FX1500 M je opravdu určená na grafické operace 3D, ale podle žebříčku a dosahovaných hodnot v 3DMarku bych se jí moc nebál.
Například GF8600M GT má v 3DMarku06 3297 bodů a FX1500 M má 3960 bodů. A takto poráží klasickou herní 8800M GT ve všech starších 3DMark-ách. Tudíž si myslím, že podá alespoň stejný výkon. Před ní jsou pouze silnější verze Quadra a potom grafiky ve SLI a nebo také řada 8800M. Škoda, že nenabízejí také HD2600XT, protože ta vypadá docela obstojně.
Johník
Junior

Odeslat příspěvekod peterg 9. 5. 2008 19:01

Neda mi nereagovat na niektore prispevky. Citam tu reakcie na VBI, ktore si planujem kupit. Ale vidim tu aj reakcie ludi, ktori VBI nikdy nemali a ich chvaly na HP, Fujitsu Siemens, ci ine. Mal som zatial 2 notebooky. Moj prvy NB bol Compaq (cize teraz HP) za skoro 100.000,-Sk. Jeho klavesnica bola totalne nekvalitna, pri pisani vynechavala, ak som nestlacil silnejsie, notbuk mi v taske padol iba raz na zem a hned sa nalomil klb, ktory drzal monitor. Na jednom klbe fungoval cca este mesiac a potom uplne odpadol. Servis HP bol natolko drahy, ze sa mi pri vtedajsich cenach NB ho neoplatilo dat opravit. Po sucasnych skusenostiach s notebookmi musim povedat, ze to bol najhorsi NB, aky som kedy mal.
Dalsi NB som uz dostal v praci a jednalo sa o slaby Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2010. Neocakaval som od neho nic moc, ale klavesnica uz bola o niekolko tried kvalitnejsia. Avsak k nepeknemu osuchaniu sasi doslo po par mesiacoch prace. Najvacsim prekvapenim bolo, ze ked som si na NB volaco pokazil, v Siemense mi povedali, ze na tieto notebooky neexistuje Siemens podpora. Tak som si musel horkotazko najst nejaky autorizovany servis, ktoreho prioritou nebol Fujitsu Siemens. Boli vsak celkom sikovni. Ale aj tak to bolo tazke najst servis.
Z daneho vyplyva, ze ked je nieco HP (napr. Pavilion) alebo Fujitsu Siemens, neznamena, ze to ma taky super servis. Akonahle sa jedna o lacne produktove rady (napr. HP Pavilion, Fujitsu Siemens Amilo...), podporu na super urovni nemaju. Tym padom sa servisom zacinaju rovnat VBI. Jedine, co im uz z povodnej znacky ostava, je vyssia cena pri danej konfiguracii. Teda aj ked patria k lacnejsim, stale su drahe oproti tomu, co moze ponuknut VBI.
Dalej musim dodat, ze napr. taka firma Compal vyraba a dodava komponenty aj pre take znacky ako je Dell, ci HP. Cize neviem, preco by pre HP a Dell vyrabali kvalitnejsie komponenty a pre svoje produkty nekvalitnejsie. Ak by vsetko vyrabali na jednej linke, pri vacsom mnozstve by sa znizili naklady na jednotku a bolo by pre nich nevyhodne vyrabat 2 kategorie produktov. Porovnam to napr. s motorovymi olejmi. Je to len naivna predstava, ze plne synteticky olej 5W40 od Castrolu je lepsi, nez plne synteticky 5W40 z Tesco. Staci si pozriet konkretne specifikacie olejov. Ak su zhodne, nemoze byt jeden lepsi a druhy horsi. Musia splnat rovnake normy. Ak by jeden bol lepsi, patrili by mu ine specifikacie. Ide totiz o to, ze vyrobcov olejov je vo svete len zopar. Od tychto vyrobcov nakupuje ovela viac "plnicov plastovych nadob", ktori si len nalepia vlastnu znacku. Takychto prikladov by mohlo byt vo vela ovetviach naozaj vela.
Zaver: Znacka je v teme VBI dost nepodstatna. Dolezite su realne skusenosti a porovnavanie zeleneho so zelenym a zlateho so zlatym. (nie pomiesane)
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 9. 5. 2008 19:17

peterg: Pokud jsi měl na HP špatnou klávesnici, tak jsi měl reklamovat. Je to normální důvod k reklamaci. Já jsem těch klávesnic HP během recenzování vyzkoušel mnoho a standardní chování to nikdy nebylo.

S tím, že by si FS neservisoval vlastní notebooku, ti nějak nemůžu vůbec věřit, pokud nešlo o něco dovezeného z ciziny, co se tu oficiálně neprodává.

Argument o stejné továrně je úplně zcestný. Velcí výrobci dávají továrnám přesné instrukce a dělá se náročnější výstupní kontrola. Že se to vyrábí v jednom komplexu vůbec nic neznamená. Pro OEM trhy je snaha nasadit cenu co nejníž a tomu se přizpůsobí i kvalita.

Přirovnání olejů na notebooky nelze aplikovat. Notebook je podstatně komplexnější než olej. Skládá se z mnoha součástek a u každé je možnost volby (a pro OEM se často nevolí ty samé). Další komponenty se zas musí navrhnout a pochybuju, že Compal může použít stejné návrhy od velkých výrobců pro své OEM řešení. Tj. musí to zas někdo navrhnout a ten někdo je zas extra placen (a pro OEM nebude určitě placen tak, jak od velkých výrobců). Těch aspektů je podstatně více, jen mi přijde zbytečné to víc rozepisovat. Třeba se toho ujme někdo jiný, kdo ti situaci bude chtít "osvětlit".

EDIT: Mimochodem předchozí příspěvek vyzněl, jako by HP, DELL atd jen řekli Compalu "udělej nám pár nových notebooků, ať máme zase co prodávat" a Compal, že by pak ten notebook od píky udělal. Tak to vůbec není a není to dokonce ani tak, že by si HP nadiktovalo požadavky jen stroze ve stylu: "dej nám tam nějaký firewire a taky webkameru, ať to můžeme dát jako multimediální notebook" ;-) ....
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod VeGaNKo 9. 5. 2008 20:55

Zdravím všetkých. Trošku sa pripojím do diskusie, nakolko aj ja vlastním notebok VBI, ale taka značka tu nebola ani spomenutá. Je to UMAX, ktorý sa vyrába resp. sklada v Čechách, šasi je od firmy MITAC. Od UMAXu je to môj druhý notebook a v podstate som s nim spokojný. Som rád ze existuju VBI notebooky, nakolko umožnuju konfigurovatelnost podla mojho rozhodnutia, co u ASUSU, MSI, ACERU atd. nie je mozne a rovnaka konfiguracia VBI vyjde o niekolko tisíc lacnejsie oproti znackovým. Hlavne ma vie nas*ať, ked do vsetkych notebookov pchaju 5400ot HDD jedno ci stoji 10 000 alebo 50 000SK. Niekto kto tu chcel taku skladacku, tak nech pozrie na http://www.umax.cz a je tam aj konfigurátor...
VeGaNKo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CeCo 9. 5. 2008 21:52

VeGaNKo:
Zabudol si si ten prispevok oznacit ako inzercia :roll:

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod peterg 11. 5. 2008 11:32

swarm píše:peterg: Pokud jsi měl na HP špatnou klávesnici, tak jsi měl reklamovat. Je to normální důvod k reklamaci. Já jsem těch klávesnic HP během recenzování vyzkoušel mnoho a standardní chování to nikdy nebylo.

S tím, že by si FS neservisoval vlastní notebooku, ti nějak nemůžu vůbec věřit, pokud nešlo o něco dovezeného z ciziny, co se tu oficiálně neprodává.

Argument o stejné továrně je úplně zcestný. Velcí výrobci dávají továrnám přesné instrukce a dělá se náročnější výstupní kontrola. Že se to vyrábí v jednom komplexu vůbec nic neznamená. Pro OEM trhy je snaha nasadit cenu co nejníž a tomu se přizpůsobí i kvalita.

Přirovnání olejů na notebooky nelze aplikovat. Notebook je podstatně komplexnější než olej. Skládá se z mnoha součástek a u každé je možnost volby (a pro OEM se často nevolí ty samé). Další komponenty se zas musí navrhnout a pochybuju, že Compal může použít stejné návrhy od velkých výrobců pro své OEM řešení. Tj. musí to zas někdo navrhnout a ten někdo je zas extra placen (a pro OEM nebude určitě placen tak, jak od velkých výrobců). Těch aspektů je podstatně více, jen mi přijde zbytečné to víc rozepisovat. Třeba se toho ujme někdo jiný, kdo ti situaci bude chtít "osvětlit".

EDIT: Mimochodem předchozí příspěvek vyzněl, jako by HP, DELL atd jen řekli Compalu "udělej nám pár nových notebooků, ať máme zase co prodávat" a Compal, že by pak ten notebook od píky udělal. Tak to vůbec není a není to dokonce ani tak, že by si HP nadiktovalo požadavky jen stroze ve stylu: "dej nám tam nějaký firewire a taky webkameru, ať to můžeme dát jako multimediální notebook" ;-) ....

Za tym, ze FS neservisuje niektore svoje notebookove rady si stojim. Staci zavolat do FS s problemom ohladne notebooku rady "Amilo Pro" a hned ta odposlu, nech si najdes servis v dokumentacii k notebooku. Mimochodom notebook bol kupovany na slovensku. Ani na strankach Fujitsu-Siemens neboli tieto notebooky zverejnene.
Co sa tyka skladania notebookov znamych znaciek, neviem s istotou ako to funguje, ale mozem to odhadnut z doterajsich skusenosti. Uvediem priklad:
Pred 15 rokmi som po zlej skusenosti s monitorom KEC chcel kupit nieco kvalitne. Tak som sa predajcu pytal na odporucanie. Odporucil mi vtedy jeden z najdrahsich monitorov Panasonic. Monitor som kupil a bol som s nim velmi spokojny. Az jedneho dna prisla velka vichrica a vyrazila mi okno, pri ktorom bol monitor. Ten spadol na zem a pokazil sa. Tak som ho otvoril a co nevidim??? Uplne vsetko v nom bolo SAMSUNG. Pre tych, co maju kratku pamat, alebo su moc mladi, v tej dobe bol SAMSUNG vyrobca lacnej a nie moc kvalitnej elektroniky. Zacal som patrat a po case som sa dozvedel, ze vela znackovych vyrobcov si dava vyrabat svoju elektroniku v lacnom SAMSUNGu a oznaci ich svojou znackou. Mimochodom aj Xerox kopirky su vnutri vlastne SAMSUNG:-)
Co sa tyka vyroby v Compale (taktiez len odhadujem), predpokladam, ze si taky Dell sam nadesignuje, co chce a Compal im to vyrobi. Viem vsak aj to, ze v Cine nikomu nerobi problem produkt v tej istej fabrike okopirovat a potom ho v "tajnej" miestnosti vyrabat s miernym redesignom pod svojou znackou. Toto je podla mna aj pripad Samsungu. Ten taktiez takto prisiel k vlastnej "kvalitnej" znacke. Pri castom kopirovani uz potom nieje problem vytvorit funkcne kvalitne vyvojove centrum s vlastnymi technologiami. Pre namietku, ze zname firmy by po zisteni takehoto spravania uz nechceli s danou fabrikou spolupracovat mam odpoved. Videl som o tom cely dokument na Discovery a aj vyjadrenia zastupcov velkych vyznamnych firiem, ktore s tymto mali skusenost. Vsetci boli *****, ale skoro nikto nic nezmohol. Pretoze naklady na vyrobu, ktore tam mali boli take nizke, ze aj tak sa im oplatilo dat u tychto fabrik vyrabat. Myslim, ze len jeden vyrobca svajciarskych hodiniek sa tam vyjadril, ze po tom, ako to fungovalo s hodinkami, ktore tam dal vyrobit iny vyrobca hodiniek a po objaveni sa replik skonstatoval, ze NIKDY nesmu na tomto trhu dat vyrabat hodinky.

Suhlasim aj s tvojim nazorom o dokladnejsej a prisnejsej vystupnej kontrole pre vyrobky objednane svetovymi vyrobcami. Urcite to tak bude. Avsak stale nevidim dovod (po vyssie spomennutych argumentoch), preco by nemohli na presne rovnakej linke vyrabat identicky vyrobok. Len by usetrili na kontrole kvality, mozno na materialoch, ale v skutocnosti by stale vyrabali velmi kvalitny vyrobok (len by vychadzalo viac vadnych). Viac vadnych vyrobkov vsak vobec neznamena vsetky (ani vacsinu) vyrobky horsie nez ich original.
Pre argument, ze take nieco nemoze fungovat, lebo by sa sudili atd. pripomeniem, ze Cina je vysoko vyspela, ale totalitna krajina. Dovolim si tvrdit ze vyspelejsia nez CZ, ci SK a aj tak sa tam deju take veci. Viem, co sa deje v niektorych "modernych" firmach na Slovensku, tak nemam problem uverit takymto argumentom v totalitnej krajine.

DOPLNENE: teraz som si vsimol na strankach Fujitsu Siemens podporu pre Amilo Pro. Nespominam si, ci to tam bolo napisane aj v case, ked ma odposlali na zmluvny servis, ale faktom je, ze teraz to tam je. Tak neviem. Ak vsak uz robia podporu pre Amilo Pro, je to len dobre. Viem, ze ak uz servis poskytuju, tak je super.
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod jendakol 11. 5. 2008 12:18

Mám Compal FL90v1

+nepřehřívá se - CPU mám max na 75°C, GPU 83°C, akorát je občas zaotřebí vyčistit chladič
+ výdrž 2 hodiny (8600 GT) - souhlas, i když nevím, jestli výdrž 2 hodiny řadit do výhod.. :-)
+ výkon/cena - ano, to je velice dobrý poměr
+ obraz - nevím jak to myslíš, jako kvalita displeje? nechá se na to koukat, i na sluníčku, no ale je to zrcadlo, s tím nic nenaděláš
+ hlasité repro - tak se zvukem jsem spokojenej, takhle super zvuk z ntb jsem ještě neslyšel
- nemá nekvalitní plasty - plasty jsou řekl bych průměrné
- špatný touchpad - nefunguje mi scrollování po straně, obecně touchpad opravdu nic moc..
- horší stisk kláves - tak tady nesouhlasím, s klávesnicí nemám žádné problémy
- je to nevzhledná krabice - to je o vkusu, ale žádná modelka to není...
- plasty a tlačítka se častým používáním "leští" - ano, bohužel, nalevo od touchpadu (stále položená levá ruka) je to ošoupané, bylo už po dvou měsících, při každodenním používání
- NBD záruka - ohledně záruky bych řek že je docela fajn, když si pro to i přijedou a zase ti to přivezou... (nemám vyzkoušené, vycházím z info od výrobce)
Written by Jenda
- Lenovo Z570, i5 2430 @2,4Ghz, 8GB RAM, GT 540M 2GB, 500GB/7200rpm, Win 7 Pro x64
- Sony Ericsson Xperia Ray, Koss Porta Pro
jendakol
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka