nevýhody VBI?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod peterg 1. 6. 2008 15:03

Mam desktop skladany predajcom zo suciastok kupovanych vo velkosklade. MB ASUS, ostatne suciastky roznych neznamych znaciek. Je to uz moj 4. desktop skladany predajcom. Cize neznackovy desktop. Mam ho 5 rokov, mozno aj viac. Doteraz som s nim nemal ziaden problem absolutne ziaden. Denne na nom pracujem ja, manzelka a syn (ten sa na nom hra). Akoto, ze funguje bez problemov? Aj ostatne 3 desktopy fungovali az kym mi nestacila ich kapacita?
Kolega si kupil nejaky Notebook VBI a ma ho cca 3 mesiace bez problemov. Dalsi kolega pouziva uz mesiac FL90 a nema s nim problemy. Ja som si prave kupil FL90 PM2 (sasi stala 10.770,Sk s DPH). Cakam uz len na dalsie suciastky ako HDD, RAM atd.
Co sa tyka designu, nie je to nic moc, ale je 1.000.000x krajsi nez moj 4 rocny Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2010. To, ze moj Compal FL90 je v 100-nasobne (a to neprehanam) vykonnejsej konfiguracii za nizsiu cenu, nez ked som kupoval Amilo Pro je tiez super.
Ocenujem kvalitu mnozstva zabehanych a renomovanych znaciek. Dokazem vsak rozoznat rozdiel medzi Low end modelmi (ktore sa kvalitou rovnaju alebo su horsie nez neznackove) a Hi-end modelmi.
Na margo znaciek a ich spolahlivosti mozem napisat nedavny priklad zo zivota. Jedna clenka mojej rodiny chcela silou mocou (pred cca 6 rokmi) chladnicku Whirlpool. Vsak je to super znacka (kazdy jej to v obchodoch hovoril). Po 3 rokoch odisiel 1 kompresor. Tak ho vymenili. Po 5 a pol roku odisiel aj ten. Servisak z Whirlpoolu povedal, ze sa neoplati menit kompresor, lebo zivotnost chladnicky je tak 6 rokov!!! To je fakt dobra blbost. Kazdy komu som o tomto pripade hovoril, krutil hlavou. Vsetci mali bezchybne chladnicky od 12 do 30 rokov (vykon nemozno porovnavat). Stale bezchybne fungovali, ale neboli Whirlpool. O dalsich skusenostiach (napr. hi-end umyvacka) s Whirlpool radsej pomlcim. Aj tam som mal len negativne skusenosti.
Cize z toho vyplyva, ze aj ked je nejaka znacka renomovana, neznamena to zakonite vysoku kvalitu. A opacne, aj ked je nejaka znacka neznama, neznamena to nizku kvalitu.
Este raz spomeniem, ze nielen ja, ale aj mnozstvo mojich znamych pouziva skladane neznackove desktopy a ani jeden z nich nemal nikdy problemy s HW. Co sa tyka SW, to sa neda spajat s problemami s HW. U desktopov dokonca mozno povedat, ze neboli normovane jednou centralnou instituciou, ale roznymi samostatnymi malymi nezavislymi firmickami.
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 1. 6. 2008 16:01

Zelam vela stastia pri prvom probleme - jeho diagnostike, hladani vadneho komponentu, demontazi NB, vrateni komponentu k predajcovi (viacmenej jedine miesto na svete, kde to mozes vyreklamovat) a opatovnej montazy. Zelam ti, aby si mal s tym co najmensie naklady a aby ti to zabralo co najmenej dni.

My ostatni si zatial budeme uzivat celosvetovu podporu, 0 starosti s diagnostikou (vsetko spravi za nas servis) osobnu e-mailovu/telefonicku podporu od vyrobcu, komponenty vyladene pre beh s danym NB a podaktori rozsirenu zarucnu lehotu ci servis u zakaznika. Silnejsie sasi (porovnaval som konkretne technicke udaje materialov pouzitych pri vyrobe sasi), orientaciu na zakaznika namiesto na kus zeleza a kopec prislusenstva (docking, pridavne baterky) snad ani nemusim spominat v prospech brandov.

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod delong 1. 6. 2008 18:02

ja si myslim ze vsetko zalezi jedine na stasti, dneska som akurat zistil ze mi odisiel displej na fotaku (samsung - pol roka stary bohuzial som ho kupoval v anglicku takze nehrozi reklamacia bol to odo mna hazard), a mame stary digital ani neviem kolko rocny (bol kupovany ked prichadzali do mody) a stale funguje. moze sa pokazit suciastka aj zo 1000 korun aj za 100 aj draha aj lacna. ale ide o to akym sposobom je vykonany servis, ked uz do niecoho investuje clovek peniaze a nahodou sa to pokazi tak je vzdy lepsie mat kvalitnejsi servis, lebo potom je luto tych vyhodenych penazi. nuti ma to uvedomit si ake je dolezite pozerat aj na kvalitny servis a podporu.
delong
Junior

Odeslat příspěvekod peterg 1. 6. 2008 22:34

CeCo píše:Zelam vela stastia pri prvom probleme - jeho diagnostike, hladani vadneho komponentu, demontazi NB, vrateni komponentu k predajcovi (viacmenej jedine miesto na svete, kde to mozes vyreklamovat) a opatovnej montazy. Zelam ti, aby si mal s tym co najmensie naklady a aby ti to zabralo co najmenej dni.

My ostatni si zatial budeme uzivat celosvetovu podporu, 0 starosti s diagnostikou (vsetko spravi za nas servis) osobnu e-mailovu/telefonicku podporu od vyrobcu, komponenty vyladene pre beh s danym NB a podaktori rozsirenu zarucnu lehotu ci servis u zakaznika. Silnejsie sasi (porovnaval som konkretne technicke udaje materialov pouzitych pri vyrobe sasi), orientaciu na zakaznika namiesto na kus zeleza a kopec prislusenstva (docking, pridavne baterky) snad ani nemusim spominat v prospech brandov.

C

Dakujem. Som z tych, co o negativnych skusenostiach nemlcia. Akekolvek negativne skusenosti rad napisem. Co sa tyka kvalitneho servisu, najviac by som ocenil nepotrebnost servisu. Moji zmani o mne vedia, ze akonahle pouzijem servis nejakej znacky a chybu som nesposobil ja, stracam doveru v danu znacku. Cize ak uz budem servis potrebovat bez mojho zavinenia, budem znacku povazovat za nedoveryhodnu. Ak uz zaplatim o tolko viac nez u neznackoveho produktu, tak ocakavam bezporuchovy priebeh.
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod peterg 1. 6. 2008 22:55

delong píše:ja si myslim ze vsetko zalezi jedine na stasti, dneska som akurat zistil ze mi odisiel displej na fotaku (samsung - pol roka stary bohuzial som ho kupoval v anglicku takze nehrozi reklamacia bol to odo mna hazard), a mame stary digital ani neviem kolko rocny (bol kupovany ked prichadzali do mody) a stale funguje. moze sa pokazit suciastka aj zo 1000 korun aj za 100 aj draha aj lacna. ale ide o to akym sposobom je vykonany servis, ked uz do niecoho investuje clovek peniaze a nahodou sa to pokazi tak je vzdy lepsie mat kvalitnejsi servis, lebo potom je luto tych vyhodenych penazi. nuti ma to uvedomit si ake je dolezite pozerat aj na kvalitny servis a podporu.

Toto mi pripomenulo skusenost so zrkadlovkou Olympus za 17 tis. Sk pred 12 rokmi. Uz po pol roku pouzivania prestal zaostrovat. V tej dobe to bol naozaj drahy fotak. Cize ak to dokazuje, ze znacka nie je zarukou kvality. O servisoch v tej dobe nemusim nic hovorit. Internet na Slovensku bol v plienkach, cize poradit si aj napriek znamej znacke bolo dost obtiazne.
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 1. 6. 2008 23:22

peterg:
Poruchovost NB je nad 15% u kazdej znacky. Akurat ze velke znacky sa pohybuju okolo tych 15%, resp. i menej; noname-y tlaciace na cenu su casto v dvojnasobkoch.

Pouzijuc tvoje slova - ja by som nemohol mat doma zhola nic. Prave tu vsak prichadza onen servis - a ten je pri HP 1000x lepsi nez pri ASUSe, co som mal. Takze volba je jasna - pokazi sa vsetko (a tudiz to nie je parameter), rozhoduje teda servis. Vyhralo jednoznacne HP.

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod peterg 2. 6. 2008 08:54

CeCo píše:peterg:
Poruchovost NB je nad 15% u kazdej znacky. Akurat ze velke znacky sa pohybuju okolo tych 15%, resp. i menej; noname-y tlaciace na cenu su casto v dvojnasobkoch.

Pouzijuc tvoje slova - ja by som nemohol mat doma zhola nic. Prave tu vsak prichadza onen servis - a ten je pri HP 1000x lepsi nez pri ASUSe, co som mal. Takze volba je jasna - pokazi sa vsetko (a tudiz to nie je parameter), rozhoduje teda servis. Vyhralo jednoznacne HP.

C

Ok. Ked sa mi pokazi compal, kupim novy compal, ked sa mi pokazi aj ten, kupim dalsi. Stale mi ostane viac penazi nez keby som kupil HP v podobnej zostave. Hovorim pritom o sasi alebo o suciastkach samostatne.
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod nejaky.osel 2. 6. 2008 09:31

peterg: ty budeš asi tak bohatý, že můžeš kupovat levné věci, co?
DELL VOSTRO 1500: T7250, 2,5 GB RAM, WD 320 GB, UltraSharp™ WSXGA+ TrueLife™, nVidia 8600M GT, 9cell, 3yr NBD, Vista Business 32bit, Logitech VX Nano

I want EEE 901 for my girlfriend...
nejaky.osel
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 2. 6. 2008 10:15

Já teda nevim, ale koupil jsem si 14" ThinkPada R61 (cena v obchodě 22 tisíc) a VBI má podobný model za 21 tisíc. VBI má místo integrované grafiky lowendovku od NVIDIE a TP má zase lepší procák.

V podstatě by se dalo říct, že jsem si připlatil tisícovku, abych měl výrazně kvalitnější notebook s kovovým rámem a tvrzenými plasty s uhlíkovým vláknem. Mimo to, TP má i možnost dokoupení dokovací stanice (a to dokonce i takové, do které si můžu dát stolní grafiku) a dokoupení lepší záruky. Dokynu a 3-letou NBD záruku jsem si koupil. Ona ta záruka stojí asi 3 tisíce, takže za nějakých 26 tisíc má člověk notebook, který v případě závady bude další den opraven. S TP tak budu od práce zdržen jeden den a nebude mě to stát nic navíc. Kdyby se mi pokazilo VBI a šel si koupit nové, tak budu muset řešit přetažení dat na nový stroj a ve výsledku mě to bude stát 42 tisíc. Mínus 10 tisíc za prodaný starý ojetý notebook by to dělalo 32 tisíc, takže je TP pořád levnější. EDIT: Navíc pro ten VBI bych si musel někam dojet, nebo si ho poslat a to všechno mě zas bude stát spoustu času navíc.

Ono holt záleží, na co to člověk má (a z této diskuze je to hodně vidět). Někdo se dát zabaví instalací, rozchozováním a diagnostikou závad. Já radši půjdu ven se svou milou. Tyhle věci ať za mě řeší lidi, co to maj jako hlavní náplň své práce. Můj čas je příliš drahý.

Mimochodem nevim o žádném VBI, co by bylo 3x levnější než nějaké HP při srovnatelných parametrech. Ukažte mi někdo, o které konkrétní modely jde, ať to není jen plácnutí do vody ;-).

Jo a sorvnávat desktopy s notebooky je v tomto případě neuvěřitelně hloupé. Zatím co u desktopů jsou i firmami skládané sestavy z dílů běžně dostupných, u notebooku to tak neni a společný je tam tak maximálně procesor, RAM a disk, což nejsou zrovna součástky, na kterých to všechno stojí.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 2. 6. 2008 15:56

To swarm: O tom nepolemizuji, mé srovnání s mixérem bylo oproti ThinkPadům, což je takový význam slova notebook, když nepočítám Toshiba a jejich Portége M300-101, která byla vynikající.

Ani sebelepší značka se poruchám nevyhne, zrovná já jsem smolař a za 4 měsíce už jsem měl servisáka doma 5x ...... dnes opět měnil board, potřetí. Jediné co mi zbylo původní je šasí a mechanika. Hold bez on-site nbd bych ho neviděl. Žádné chřastítko to není, že by byl nekvalitní, to nemohu říci a prostě jsem smolař, co trefuje vadné kusy, i tak bych si znovu ono E8410 koupil znovu.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod peterg 2. 6. 2008 16:04

Nevidim dovod v nemoznosti porovnavat so skladanymi desktopmi. Ich suciastky su tiez masovo vyrabane.

OK vycislenie mojej zostavy v cene s DPH:
Sasi Compal FL90PM2 s 15,4" WXGA+ obrazovkou (1440x900), s noname supermulti DVDRW mechanikou, SK klavesnicou, Grafika G-Force 8600GT, s adapterom, 6-clankovou bateriou a 2r. zarukou za 10.770,-Sk
160GB Seagate Momentus 7.200rpm 8MB cache s G-force ochranou za 2.901,-Sk
GB DDR2 667MHz CL5 SODIMM KINGSTON s dozivotnou zarukou za 2.149,-Sk
Wifi net card Intel®PRO/Wireless 4965AGNMM2WB za 825,-Sk
Bluetooth modul pre Compal FL90/FL91/FT00 za 340,-Sk
INTEL FLASH TURBO MEMORY CARD (Robson) 1GB Mini PCIEx za 679,-Sk
INTEL Core 2 Duo T8100, 2,1GHz, 800MHz, 3MB, soc. P, BOX za 5.141,-Sk
Spolu 22.850,-Sk s DPH

//edit C: Mysli na ostatnych, kto ma citat citacie literatury?
Naposledy upravil peterg dne 2. 6. 2008 21:38, celkově upraveno 1
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 2. 6. 2008 16:32

Masovo =/= standardizovane. Notebook je stale robeny s umyslom "byt system" a tomu je podriadene vsetko. Zatialco montaz/demontaz desktopu zvladne aj moj brat, to iste s NB nedokaze 90% garazovnikov, co skladaju desktopy.

Nehladiac na veci okolo ako servis, podpora a pod. Ako pise swarm - ja chcem notebook pouzivat, nie sa s nim babrat. Keby som si zratal cas, ktory ty stravis kupou, dopravou, skladanim a instalaciou VBI a vynasobil mojou hodinovou sadzbou, tak spolu so zelezom sme vysoko nad 30 000 Sk.

A s kazdou dalsou chybou sa ta ciastka bude enormne zvysovat. U teba diagnostika, demontaz, doprava do servisu, cakanie na nahradnu suciastku, doprava naspat, montaz - radovo niekolko dni + ty sa musis prisposobit servisu. U mna - 2 dni max., pricom cisteho casu 30 minut vyplnenie formulara online a 30 minut vymena u mna na mieste.

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod swarm 2. 6. 2008 17:21

Matysek: Je to holt o štěstí. Já mám v Dellu desku rovnou čtvrtou :roll:.

peterg: Zajímalo mě srovnání a k tomu jsou potřeba dva notebooky. Tak mě zajímalo, který se srovnatelnými parametry od HP máš na mysli.

ad desktop x notebook: To je jednoduché. Popsal jsem to i nahoře. Do OEM výroby notebooků se žádné hi-end desky nedělají (u desktopů ano), takže ty vlastně nemáš na výběr a volbu máš tak maximálně u procesoru, RAM, HDD. U základní desky ti třeba žádnou volbu nedávají a v tom je ten problém. Pokud se něco pokazí, je to většinou displej a základní deska. Obě tyto součásti máš zakoupené jako jeden produkt (tj. celá levná OEM šasi s levnou základní deskou).

Mimochodem, když ti neuznaj záruku z jakéhokoli důvodu, tak si tu šasi budeš muset celou koupit znova. Žádné, že by sis koupil jen desku. Tohle mi přijde v dnešní době, kdy by se měla začít řešit nějaká ekologie, dost padlý na hlavu.

To je i důvod proč nepodporuju super-levné super-shitové notebooky, co se po použití zahodí a koupí se další.

Pokud bys chtěl dále diskutovat, doporučuju už vložit i nějaké argumenty.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod peterg 2. 6. 2008 17:57

vypocitavat, ale viem, ze pri mojom nie nizkom platovom vymere sa mi to stale viac oplati, nez investicia do porovnatelnej zostavy nejakej "kvalitnej znacky". Staci si pozriet moju zostavu a skusit vytvorit porovnatelnu u Sony, Dell, ci Fujitsu-Siemens. Za rozdiel ceny ma akakolvek poistovna poisti na 4 roky, ze mi v pripade poruchy kupi novy v rovnakej zostave.

//edit C: Necitujeme dlhe prispevky.
peterg
Junior

Odeslat příspěvekod peterg 2. 6. 2008 18:11

swarm píše:Matysek: Je to holt o štěstí. Já mám v Dellu desku rovnou čtvrtou :roll:.

peterg: Zajímalo mě srovnání a k tomu jsou potřeba dva notebooky. Tak mě zajímalo, který se srovnatelnými parametry od HP máš na mysli.

ad desktop x notebook: To je jednoduché. Popsal jsem to i nahoře. Do OEM výroby notebooků se žádné hi-end desky nedělají (u desktopů ano), takže ty vlastně nemáš na výběr a volbu máš tak maximálně u procesoru, RAM, HDD. U základní desky ti třeba žádnou volbu nedávají a v tom je ten problém. Pokud se něco pokazí, je to většinou displej a základní deska. Obě tyto součásti máš zakoupené jako jeden produkt (tj. celá levná OEM šasi s levnou základní deskou).

Mimochodem, když ti neuznaj záruku z jakéhokoli důvodu, tak si tu šasi budeš muset celou koupit znova. Žádné, že by sis koupil jen desku. Tohle mi přijde v dnešní době, kdy by se měla začít řešit nějaká ekologie, dost padlý na hlavu.

To je i důvod proč nepodporuju super-levné super-shitové notebooky, co se po použití zahodí a koupí se další.

Pokud bys chtěl dále diskutovat, doporučuju už vložit i nějaké argumenty.

OK tak posielam porovnanie, ktore sa mi podarilo spravit:
http://www.alza.sk/notebook-fujitsu-sie ... d85500.htm za 28.440,-Sk ak by sa dal bez Windows (lebo ja chcem Ultimate 64) je o cca 5.700,-Sk drahsi, ma o dost slabsiu grafiku, ovela slabsi HDD (v mojom pripade je to o 1.500,-Sk lacnejsi HDD a o vykone ani nehovorim), o 2GB menej, slabsia webkamera a ostatne je porovnatelne. Ak by som odrataval rozdiel v cene komponentov, prisiel by som na cca 8 tis.Sk. Ktore ja nemusim nikdy zaplatit, ak budem mat bezchybny NB. Za co by som v pripade FS platil su nervy s nedostatocnou vykonnostou (najma HDD a RAM).
http://www.alza.sk/notebook-fujitsu-sie ... d93175.htm za cenu 31.700,-Sk ak by sa dal nezobrat Windows. Tento je porovnatelny, len ma slabsiu grafiku, rozlisenie LCD a vacsi ale pomalsi HDD (v cene toho mojho), ostatne je porovnatelne. Ak by som zobral slabsiu verziu Compal, mal by som podobne parametre, len s mierne lepsou grafikou a cenu o 2.000,-Sk nizsiu. Ale aj mimo tohoto je rozdiel medzi tymto a mojim NB 8.900,-Sk (cena novej sasi nizsej verzie).

Tu uz pridavam "ozajstnu znacku":
http://www.alza.sk/notebook-sony-vaio-fz21z-d82041.htm za 43.900,-Sk bez WIN HP. Tento model ma rychlejsie ale starsie CPU (o 900,-Sk drahsie, ale to odratam od rozdielu), slabsiu a mozno aj nekvalitnejsiu RAM o 2GB (u mna cca 1100,-Sk rozdiel, ktory ospravedlnim lepsim CPU), slabsie ale urcite krajsie LCD, slabsia kamera, ovela slabsi HDD (na 4,200 ot. HDD je utrpenie pracovat v porovnani so 7.200ot. HDD) a nema Turbo Flash Memory. Sony ma vsak lepsi design (ktory mimochodom nepotrebujem), tak sa to ako tak dorovna. Je vsak o 21.000,-Sk drahsi. To su u mna 2 sasi.

O vystupe HDMI nebudem hovorit, lebo nemam HDMI LCD a kupujem NB a nie desktop, ku ktoremu samostatne LCD potrebujem.
Musim vsak povedat na adresu SONY, ze je to akoby som si kupoval mercedesa, ale postavenim sa hodil k Octavii (ktoru mimochodom mam). Mercedes je naozaj krasny a velmi kvalitny (mimochodom moja Octavia ma za sebou 7 rokov bez poruch sposobenych nizkou kavalitou). Avsak aj keby som na Mercedesa mal, su v zivote dolezitejsie veci, ktore treba platit, nez ukazovanie sa, ake mam pekne auto.

Dalej uz nejdem, lebo porovnatelne zostavy pri "znackach" cenovo len rastu.
peterg
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka