od peterg 19. 6. 2008 16:06
Skusenosti s VBI po 2 tyzdnoch.
Ako som uz spominal, napisem svoje skusenosti. Napriek tomu, ze mi kamarat ponukol, ze mi posklada pocitac, ked mi dosli vsetky komponenty, rozhodol som sa zo zvedavosti zlozit ho sam. Vsak som uz skladal pred 10 rokmi klasicke PC. Hned na zaciatku musim povedat, ze ak mate dobry tutorial, je to lahsie nez poskladat skrinkove PC. Ja som si nasiel video na YouTube, kde skladali starsi Compal za 10 min. Ja som skladal Compal FL90 PM2.30. Zlozil som ho za 2 a pol hodiny. Takto dlho mi to trvalo len preto, lebo som nevedel, ktore skrutky pouzit, aby mi nahodou neskor nechybala dlhsia, ci kratsia skrutka. Po poskladani som skonstatoval, ze su skrutky tak poodlisovane velkostou, ze som sa nemusel trapit a mohol som zaskturkovat vzdy ked pasovalo. Keby som sa tymto netrapil, trva mi to ako novacikovi cca 30 minut.
Na notebook som nainstaloval Windows Vista Ultimate 64-bit SK SP1. Tento OS stal podstatnu ciastku celkovej ceny notebooku.
Za tieto 2 tyzdne som sa nestretol s nekompatibilitou s nejakym HW (nainstaloval som 2 tlaciarne, 2 mobily, internet cez oba mobily, GamePad a mouse).
Napriek tomu, ze mam 7200 otackovy HDD, vobec ho nepocut. Ventilator sa spusta iba sporadicky a aj to po dlhsom case prace. Ani ten skoro vobec nepocut. Urcite je tichsi, nez na Amilo PRO V2010, kde tiez bol dost tichy. Lestena LCD obrazovka je pekna, ale na SONY Vaio sa nechyta. Pozorovacie uhly su priemerne ale ovela, ovela, ovela lepsie nez na Amilo Pro V2010. Avsak kolega ma nizsiu verziu so slabsim rozlisenim a tam je pozorovaci uhol neporovnatelne lepsi. Nespozoroval som na nom znizenie kvality v ziadnom uhle. Ak by moj notebook existoval s obrazovkou lacnejsieho modelu ale s tymto HW, bral by som tu lacnejsiu obrazovku (so slabsim rozlisenim). Niekde som sa docital, ze je to LG a ze ju pouzivaju niektore HP Paviliony. Ta moja je neznama. Na pochvalu mojho LCD musim povedat, ze pozeranie videa v rozliseni 1440x900 je zazitok. Este som take nieco nevidel. Je to krasa.
Notebook pouzivam na pracu a musim povedat, ze som sa zatial nestretol s nekompatibilitou. Proste Vista Ultimate 64 bit slape ako hodinky. Prihlasovanie pomocou citacky odtlackov prstov som povodne neplanoval pouzivat, ale moja pohodlnost zvitazila. Je to super vec a uz by som nemenil. Pripojenie na internet cez BT cez Nokia PC Suite a N6120 prebieha uplne bezproblemovo. Naopak, ked som musel pouzivat kamaratov mobil SE W810i, bol to vazny problem a skoro vobec to nefungovalo. Rovnaky problem ma aj na svojom ASUSe, kde je Toshiba BT. Ked som skusal N6120 na jeho compe, nebol problem.
Na klavesnici sa pise super. Nevynechava pismenka ako som bol zvyknuty na Compaqu a posobi prijemnejsie nez na Amilo PRO V2010. Problem bol len zvyknut si na prehodene FN a Ctrl.
TouchPad funguje bezproblemov a aj scrollovanie pomocou pravej casti TouchPadu (na Amilo Pro V2010 to malo fungovat a nefungovalo). Ale musim povedat, ze vacsinou vyuzivam externu mys.
Zvuk je super a este som, sa s takymi dobrymi reprakmi na notebooku nestretol. Napriek tomu sa nechytaju na externe repraky. 2.0MPix cameru som este neskusal, takze neviem. Ale vraj je super. Mikrofon som skusal a reaguje super. Dokonca stereo. Ked si nahram zvuk z roznych stran a pustim na sluchatka, pocujem lavu, ci pravu stranu.
Zmeral som aj teploty na Evereste, na ktore ma niekto upozornoval. Od rana 9:00 hod na nom pracujem a teraz je cca 16:00 hod. Hodnoty podla EVERESTU su:
Procesor 45 C
CPU 1 15 C
CPU 2 5 C
GPU 53 C
Pridam este hodnoty napatia Jadro 0,93V
Kedze som take nieco kedysi nemeral, neviem, ci je to dobre, alebo nie. Ked ho mam na nohach, nepali ma to ako na Amilo Pro V2010.
Sasi je celoplastove a posobi velmi solidne. Uvidim o rok. Celkovy design naznacuje, ze sa nejedna o dizajnersky kusok. Ocenujem aj tlacitko na vypnutie zvuku. Mam aj tlacitka Wow video a Wow Audio. Len neviem na co su. Tak ich nepouzivam. Pouzivam ale tlacitka na zapnutie Firefoxu a Thunderbirdu.
Jedinou naozaj hlucnou castou je DVDRW. Nastastie ju pouzivam len zriedka.
Na celom notebooku mozem vytknut len jedinu vec a to je dodavana 6-clankova bateria. Vydrz, ked intenzivne pracujem (Open Office, Thunderbird a Firefox) je 1:50 hod. Je to asi rychlejsim HDD a narocnejsim 64-bit systemom.