Musím mít v nb baterii, když je nb napájený z el. sitě?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod duuri 5. 3. 2008 13:03

to ze startis pracu je logicke...ale to ze chran proti napatovym razom je uplna blbost..pretoze ten ti anjprv musi prejst cez elektroniku a rovno ti ju znici :) az potom k baterke..
duuri
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 5. 3. 2008 15:29

Duuri, nevím, nevím, ale proud není totéž co napětí a kolega technikus psal o proudu...
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod duuri 5. 3. 2008 15:45

pytlik: tu nejde o slovicka;) ide proste o elektrinu ;)
duuri
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 5. 3. 2008 16:34

Já vím, že nejde o slovíčka, ale u elektriky je rozdíl mezi proudem a napětím dost podstatný. Samozřejmě, že se dá diskutovat o baterce, před čím nás může chránit, ale kolega technikus měl možná na mysli baterku co by zálohu při zvýšeném odběru notebooku, o čemž se sice také dá diskutovat, ale měl by potom na mysli proud.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vonder12 5. 3. 2008 17:07

neviete či mám nechať pri poklese kapacity ( 95% ) batériu nabíjať, alebo mám radšej notebook odpojiť od siete, aby sa baterka úplne vybila a potom ju dať nabiť
dikes
vonder12
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 5. 3. 2008 17:23

Názory se poněkud různí. Osobně věřím té teorii, která praví, že množství energie, které přes baterku proteče (tj. baterce se dodá určitá energie a potom se z ní odebere) je tím větší, čím méně se baterka přitom vybíjí. Platí-li tato teorie, tak je nejvhodnější baterii co nejdříve (nejčastěji) dobíjet a nenechávat ji hluboce vybíjet. Samozřejmě předpokládám, že přebíjení zabrání elektronika a také že nebude velkého rozdílu mezi vybíjením o, dejme tomu, 10% a 15%. Že prostě bude rozdíl v životnosti mezi úplným cyklem vybití-nabití a mezi nějakým částečným vybitím a opětným nabitím.
Pytlík
Pokročilý

Předchozí stránka