Dell Inspiron 1501 - výměna procesoru za dvoujádro

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod antracit 14. 4. 2008 16:44

Ahoj všem,

dostal jsem takovej nápad, já hlava když jsem si asi před rokem objednával svůj Dell Inspiron, tak jsem do něj dal jednojádro Sempron 3500+. A teď čím dál tím víc na Vistách pociťuju, že by to dvoujádro chtělo. Dost často jede procák na 100% a znáte ty záseky, kdy pořád na něco čekáte. U dvoujádra je to o něčem jiném, osobně vyzkoušeno.

Tak mě napadlo, sehnat Turiona X2 a dát ho tam, do Inspironu se běžně dával, tak si myslím, že by ho mohl podporovat i bios.

Co na to říkáte, neřešil jste už někdo podobnou věc? Nemáte známeho v Dellu, který by potvrdil, že to jde? ;-)
antracit
Junior

Odeslat příspěvekod antracit 14. 4. 2008 19:30

Tak jsem zjistil co se do 1501 dávalo za procáky a mám tyhle kandidáty:

Turion 64 X2 TL-52 - 1080 Kč
1600 MHz, 2 × 512 KiB, 800 MHz, 31 W

Turion 64 X2 TL-56 - 1400 Kč
1800 MHz, 2 × 512 KiB, 800 MHz, 33 W

Teď tam mám Sempron 3500+, 1,8 Ghz, 512 KB L2, 25 W.

Teď je jen dilema, zda dát přednost raději vyšší frekvenci, nebo menší spotřebě, i když ty 2 W asi moc velký rozdíl neudělají.:) Ale oproti Sempronu, který mám teď, co má 25 W to asi rozdíl ve výdrži bude. Zajíma by mě jestli je rozdíl výkonu jednoho jádra Turionu 1,6 Ghz vs Sempronu 1,8 Ghz.
antracit
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 14. 4. 2008 19:47

Mozna by bylo lepsi vymenit Visty za XP :D ony Visty nanotasku nejsou ani na dualcoru nijak svizny ,)
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod antracit 14. 4. 2008 19:55

No brzdíl to jednak jednojadro, jednak pomaly disk.

Ja ted presel na desktopu z P4 2,6 a 1,5 GB ram na Core2duo 2,6 Ghz a 2 GB ram, plus rychlejsi disk a neda se to vubec srovnat, konecne slapou Visty naprosto svizne. A myslim, ze nejvetsi rozdil udelal ten procak. To P4 jelo kazdou chvili na 100%, core2 se jen flaka kolem 40% max.

Na noutu mam XP i Visty a z Vist na XP uz bych se nikdy nevratil.

V praci mam Visty 64 bit - naprosta spokojenost, vsichni strasili jak budou pomale a nekompatibilni a slapou jako hodinky.
Volkswagen Konzern spambot - laufend
VW E-golf MR2016
antracit
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 14. 4. 2008 21:36

U me asi takhle - problemu jsem nasel na Vistach hned par z cehoz nektere byly neprekonatelne. Kdyz jsme u notasku, tak hlavne vyrazne nizsi vydrz baterie. Za tuhle dan mi Vista krome omalovanek neprinesla nic...cili ja nemel duvod prechazet. Bud muzu mit svizne CoreDuo s 2GB RAM, 7200ot HDD,XP a 5ti resp 8mi hodinami vydrze, nebo prumerne liny pocitac s Vistou a vydrzi 4 resp 6 hodin. Jeste pockam s tim prijdou WinSeven (doufam ze to budou dost vylepseny visty) a pak prechod :)

Presto verim ze beznemu uzivateli nabidnou Vista mnohem hezci (neplest prehlednejsi) prostredi :) jeste by tam mohli litat motylci na plose jako u novych SE :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kamil2268 15. 4. 2008 05:44

Gruppe : nejsou svižný na dualcoru? hmm nevím o tom...
kamil2268
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kevin a perry 15. 4. 2008 08:08

Myslel Vistu s dualcore vs. XP s dualcore ;). Na deskopu svižný jsou, ale na booku s pomalym hadrem fakt svižný nejsou.
GA Z68MX-UD2H-B3|Core i5 2500K@4,2Ghz default Vcore(@5Ghz, 1,41vcore) +Noctua NH-C14|4GB DDR3 Corsair 1600Mhz VengeanceLP|nVidia GTX 560 Ti + GELID rev.2 ICY VISION | 2x OCZ Vertex2 60GB SSD :) |Enermax MODU II 82+ 625W|LIAN LI PC A04 black
kevin a perry
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod phaeton_esc 15. 4. 2008 08:13

tady není podstatný jestli Visty jsou nebo nejsou na dual core svižný, což ani kamil neřeší

osobně myslím že by to fungovat mělo, ovšem realita může být úplně jiná...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AM ... processors
http://en.wikipedia.org/wiki/Turion_64_X2
Apple Macbook White (late 2007)
HTC HD2
Sony Alpha A200 (Minolta 28-85, Minolta 50)
phaeton_esc
Junior

Odeslat příspěvekod kevin a perry 15. 4. 2008 08:19

antracit píše:Co na to říkáte, neřešil jste už někdo podobnou věc? Nemáte známeho v Dellu, který by potvrdil, že to jde? ;-)

Nejjednoduší bude tam zavolat ne? Jestli to pude tak si určo polepšíš.
sry za ot v minulem přispěvku
GA Z68MX-UD2H-B3|Core i5 2500K@4,2Ghz default Vcore(@5Ghz, 1,41vcore) +Noctua NH-C14|4GB DDR3 Corsair 1600Mhz VengeanceLP|nVidia GTX 560 Ti + GELID rev.2 ICY VISION | 2x OCZ Vertex2 60GB SSD :) |Enermax MODU II 82+ 625W|LIAN LI PC A04 black
kevin a perry
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod antracit 15. 4. 2008 10:05

No nevím jak by se na to tvářili, nemůžeš si vyměnit procák aniž by jsi přišel o záruku... :)
Rozebrat nout můžeš.. takže podle mě ti řeknou, že to nejde i když by to šlo.

Já bych pak učitě napsal pocity z Vist na dualcore vs jednojadro. Proste je to vsechno dohromady, Visty jsou narocne na HW ale podle me to stoji za to.

Hlavni je uzivatelska privetivost - takove kravinky jako obsazenost disku, Windows Defender, fungujici hledani ovladacu pro hw, propracovana napoveda, lepsi sledovani prostredku, lepsi prace s pameti atd.. Pak konecne fungujici sdílení netu přes wifi na jedno kliknutí myší.. no těch výhod je prostě mraky, jen je nezjistíš po dvou dnech používání, kdy si řekneš hmmm tohle není tam kde bylo, tohle je jinak, to mě nebaví, raději se vymluvím na pomalost a budu módně používat dnes už zastaralá XP.

Navíc být zamrzlý na XP je podle mě blbost - stejně na Visty všichni přejdou hned jak XPčkům skončí podpora - takže být zamrzlý 2-3 roky zpátky není moc chytré, pak se všechno učit najednou -to už to můžu umět teď. Pak ti někdo přinese notebook s Vistama na opravu a ty koukáš jako puk, protože tam nic nenajdes...
antracit
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 15. 4. 2008 10:56

antracit: může si vyměnit procák aniž by přišel o záruku ,) dell dokonce uveřejňuje nádherný obrázkový tutorialy jak rozebrat cely book, vcetne casti s odstranenim CPU nebo VGA ,) jen pak pochopitelne nemuzes narokovat reklamacku ze ti s novym cpu nejede.

OT: jinak na Visty se nevymlouvam, zkousel jsem jim prijit na chut, ale hromada otravnych hlasek a jejich ,,rychlost,, me udolala. K tomu se pridaly probleym se softem, spatna podpora firewire rozhrani a bylo jasno :)
A nemyslim si ze by byl problem HW at uz slo o muj notasek s CoreDuo, 2GB RAM, x1400 a 7200ot HDD snad jeste nepatri mezi pomalejsi, stolni PC s Quadem a 8800GT taky neni snad brzda.
Proste kdyz mi za to zpomaleni, zkraceni vydrze, zvyseni hlucnosti booku, zvyseni teploty nenabidne Vista nic navic, tak proc prechazet? To by byl spis downgrade ne? :)

Ja napriklad loni prechod mezi AM2 Sempronem 3000+ a X2 3600+ v beznem provozu vubec nepoznal. Opravdu nepoznam jestli se mne aplikace otevze za 18 nebo za 17sekund. Pridam li k tomu to ze vetsina aplikaci je stale jednovlaknovych a jadra si je prehazujijak horky brambor, pak je ten prinos vazne jen marketing. Vetsi prinos ma spis novesi architektura. Rozdil jsem nepoznal ani pri prechodu z 1024 na 2048MB RAM. Chleba se lame az treba v Photoshopu (zaplat panbuh ze UZ KONECNE PO LETECH udelanem pro vicejadra, nebo 3D programech jako je rhinoceross, 3dmax...

Zamrznou na XP je opravdu blbost. Ale proc Visty? Sam MS priznal ze jejich vyvoj byl neumerne dlouhy a uz se to nebude opakovat. Seven uz tu budou za chvilku :)

,,Pak ti někdo přinese notebook s Vistama na opravu a ty koukáš jako puk, protože tam nic nenajdes...,, Znát Visty a používat Visty je rozdíl ,)

,,a budu módně používat dnes už zastaralá XP,, v cem jsou XP zastarala kdyz soucasne s vydani Service packu na visty se udela i service pack na XP???? Ta módní úchylka je spíše na straně Visty.

Rozhodne si stary CPU jeste nechej. Videl bych to tak, ze pokud vemes CPU, ktery se v konfiguratoru nabizel, nebude to problem, mozna jen bude chtit prehrat bios.
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod antracit 15. 4. 2008 11:16

Gruppe: Asi máme každý svůj díl pravdy o těch Vistách a Xp, tak to nechme být, ať nezklouzneme mimo téma.

K tomu rozebrání - tak to je super, věděl jsem, že noutík můžu rozebrat, ale ta výměna cpu mě nenapadla, že bude povolená i když co na tom je, jen ho prostě vyměníš. Dokonce ten můj byl už jednou venku když mi měnili desku kvůli čtečce karet. :)

Druhý procák si nechám a udělal bych pak nějaký testíky, horší je, že to bude trvat asi 3 týdny než to z USA dojde. :( U nás jsem ho nikde za tyhle prašule nenašel. Ebay to jistí.

Mimochodem, jak píšeš o tom disku v tvém noutu - těch 7200ot jsi tam už měl, nebo dokupoval potom?
Já mám v Dellu Samsunga 80 GB 5400ot a ten má jediné plus, že je tichý, ale rychlost nic moc, i podle testů. :(
VW E-golf MR2016
antracit
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 15. 4. 2008 11:29

Tak tak, kazdymu to co mu vyhovuje :)

njn, kamenem urazu jsou u notebooku prave ty disky. I kdyz posledni dobou uz se zacina bliskat na lepsi casy.

7200 uz jsem tam mel, (tehdy jsem za ne priplacel u obou booku) ale je to prvni generace, dnesni 7200ot uz jsou nekde jinde. Nicmene to hlavni - pristupova doba, je tam stale vyborna :)

Dneska je to vicemene otazkou volby jestli 5400ot nebo 7200ot, oba maji sve plusy i minusy. Hezky testik byl v comuteru.
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod antracit 15. 4. 2008 11:45

Já ten test četl, ale Computer jsem ztratil, pak byl taky pěknej testík v Chipu, ale na netu jsem vlastně žádnej nenašel. Nemáš ten Computer ještě doma?
Docela rád bych se na testy 2,5" disků mrknul.
VW E-golf MR2016
antracit
Junior

Odeslat příspěvekod antracit 12. 5. 2008 17:07

Gruppe, díky moc za testy, právě dnes mi přišel domů z USA Seagate 7200.2 160 GB. Uz delam ve Vistach complete pc backup na externi disk a pak udelam testik stareho Samsungu 80 GB 5400 ot HD tachem, obnovim system na tu novou 160 ku a udelam testik toho noveho.
Taky cekam kazdym dnem ten dvoujadrovy procacek. No uz se nemuzu dockat toho zrychleni. :tleskani
VW E-golf MR2016
antracit
Junior

Další stránka