Jak ztišit notebook?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 1. 12. 2008 21:41

Zdar
Notebook HP 6820s mi neustále fouká, přestože neprovozuji žádné náročné programy. Většinu času je spuštěno pod Windows XP pouze:
Firefox, Antivirový soft (NOD), Miranda + běžné aplikace k notebooku (neaktivní BT, aktivní WiFi, HP Quick launch button).
Procesor mi skáče o 0 do 5% výkonu, paměť ukazuje zhruba 450 využitých MB. Notebook je neustále na dřevěné desce, díky které je zabezpečen přívod vzduchu ke spodním vzduchovým vstupům. Notebook je starý cca půl roku, takže by větrák neměl být nijak zanešen nečistotami. Přesto větrák fouká neustále na plný výkon. Nainstaloval jsem si utilitu RMClock a nastavil profil demand. V tu chvíli se mi podtaktoval procesor na 0,8GHz/jádro, ovšem s větrákem to nijak nepohlo a neustále fouká. Tento program mi ukazuje u core temp 49 stupňů.
Je to normální? Mám instalovat ještě nějaký soft na ovládání větráků? Pomůže mi něco jiného?
Dík za tipy
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 1. 12. 2008 21:45

Je to bohužel normální u tohoto notebooku. Nic s tím neuděláš
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod CeCo 1. 12. 2008 22:06

Mas ho na napajani alebo na baterke? Ak na napajani, skus vypnut v BIOSe "Fan always on when on AC", ak to je zapnute.

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod JakubCh 1. 12. 2008 22:15

NENÍ to normální, mám HP 530 a ke krásně tichý (Core Duo CPU), fouká semo tamo, ať již jede na baterku nebo na síť. Búď BIOS, jak psal kolega výše, nebo update BIOSu - četl jsem snad něco o tom, že může jít o jeho chybu a nový to řeší, musíš pohledat. Občas se mi stane, že moje HPčko má taky foukací náladu, po restartu vše ok....ale nestává se to moc často.
Vím, že Swarm je fakt odborník, možná, že tenhle noťas to fakt dělá, ale bylo by to přinejmenším hodně divné, když naprostý low-end, jako je moje 530ka (na kterou ale nedám dopustit) to nedělá...takže se mi to prostě nezdá !
JakubCh
Junior

Odeslat příspěvekod deglaser 2. 12. 2008 01:08

CeCo píše:Mas ho na napajani alebo na baterke? Ak na napajani, skus vypnut v BIOSe "Fan always on when on AC", ak to je zapnute.

C

K cemu je to dobre dik za odpoved.
Samsung Galaxy S10e
deglaser
Junior

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 12. 2008 10:26

Zdar, díky za tipy:
Swarm: Já právě doufal v opak, protože jsem měl před ním nx7400 (který jste mi tu kdysi poradili právě ty a Ceco a za což jsem neskonale šťastný, protože jsem vystřídal Toshiby a Asusy, ale HP bylo výborné) a vím, že 6820s je jiná třída, ale u nx7400 jsem ten větrák nikdy neslyšel.

Ceco: Já to mám jako náhradu stolního PC, které si sebou beru po okruhu "pracovní stůl - sedačka v obýváku - postel" (záchod už ne, na to sem si pořídil Eee :o), ale je prakticky neustále na napájení, takže hned jak přijdu domů, otestuju a dám vědět.

JakubCH: Zdálo se mi, že notebook začíná trochu víc foukat, tak jsem udělal to, že jsem hledal soft k jakési regulaci a správce profilů, přímo na stránkách HP, kde jsem postahoval jejich utility. Mimo jiné i SW update, kde se stahují aktualizace k notebooku, takže kouknu, jestli se s těma stahuje i BIOS, ale protože předpokládám, že ne, doma to zkusím a napíšu.

Jinak, na nx7400 jsem sem tam vyndal klávesnici a lehce profoukal větrák, aby se očistil. Večer jsem se ještě pokoušel sundat klávesnici i u 6820s, ale přestože jsem odšrouboval dva šroubky označených klávesnicí zespodu a jemně jsem vyháčkoval horní část plastu (klávesnici přidrčujou malinké plastové zobáčky po třech stranách a dole jsou jakési západky), ještě něco mi ji drží v předělu, mezi klasickou a numerickou klávesnicí, takže do toho nechci moc drbat, ať to ještě nepoškodím. U nx jsem musel odcvaknout 4 západky, které byly nahoře na klávesnici, zde jsem nic takového nenašel, takže se to pokusím řešit asi jen SW cestou. Kdyby ale měl nejaký servisní manuál, nebo věděl, jak šasi rozebrat, dejte mi prosím vědět. Je to příjemnější čistit i klávesnici, když ji jen vyklepu.
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod deglaser 2. 12. 2008 10:47

To bych taky rad vedel jak sundat klavesnici u 6730s. ;-)
Samsung Galaxy S10e
deglaser
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 2. 12. 2008 13:41

JakubCh píše:NENÍ to normální, mám HP 530 a ke krásně tichý (Core Duo CPU),...

Bohužel to tak úplně nejde brát. Ke každému modelu je lepší přistupovat odděleně.

Vycházím jen z toho, co si letmo pamatuju, když jsem rok zpět recenzoval tenhle model. Podíval jsem se teď do recenze a tam jsem napsal:

Ventilátor běží velmi často a není ani kdovíjak tichý. Jeho zvuk není vyloženě rušivý, ale určitě ho nepřeslechnete. Je otázkou, o kolik by byl notebook tišší, kdyby neměl dedikovanou grafickou kartu. V případě velkého vytížení se hluk ventilátoru skokově zesílí. Pak už je bezpečně slyšet téměř v jakémkoli prostředí.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 12. 2008 16:18

Taaakže:
Bios jsem stáhl nejnovější, ale zjistil sem, že je to ten stejný, který tam mám. Přesto jsem jej flashnul.
Položka Fan always on when on AC byla v Biosu vypnuta, takže také žádná změna.

Notebook stále fouká, RMClock podtaktoval na 0,8GHz a procesor má 48 stupňů. Takže jsem si nepomohl, jak jsem doufal.
Pomůže mi jiná cesta? Rozebrání notebooku a jeho pročištění? Použití nějaké podložky, která je určena ke chlazení notebooku (ale bez aktivního chlazení)? SW uprava rychlosti větráků?
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 2. 12. 2008 16:41

Samozrejme vycisteni notebooku pomuze vzdy.

Podložkám jsem na chuť nepřišel, ale taky by pomohli, já mám notebook tak jako tak vždy zezadu podložený knihou apod :)
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JakubCh 2. 12. 2008 18:37

No vidíte...já mám moje levné 530 hozené na posteli, na polštáři, jak se mi chce, podložky neznám..teplota 45°, větráčky nehučí...krása :) Uměl jsem koupit :)
JakubCh
Junior

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 12. 2008 20:35

Tak manuál na 6730s je zde Obrázek

Stáhl jsem si i servisní manuál k mé 6820s, tak se do toho zítra pustím, jestli seženu jeden šroubovák. Nějaké tipy na vyčištění? Vždy jsem jen lehce profukoval s tím, že jsem držel vrtulku chladiče, aby se neotáčel. Nic jiného mě nenapadá.
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod Gooorila 4. 12. 2008 11:13

Zdar
Jal jsem se tedy manuálu a začal jsem rozebírat. Rozebral jsem většinu šasi (Sundal horní plast, sundal klávesnici, odmontoval monitor a pokoušel jsem se o sundání i horního krytu). Větrák byl lehce od prachu, ale nijak extrémně. Vysavačem jsem tam nechtěl šachovat, kvůli statické elektřině, tak jsem to prošistil vatovými tyčinkami a sprostě to vyfoukal pusou (stlačený vzduch nemám, u kompresoru se obávám že neodhadnu tlak). Sice jsem se pokoušel o sundání i horní šasi, ale drželo to na jednom místě a nechtěl jsem něco poškodit, tak jsem se na to vykašlal a radši to smontoval nazpět.
Žádný problém jsem nezjistil, takže jsem si nijak nepomohl. Po startu systému jsem prakticky tam, kde jsem byl předtím, protože RMClock mi ukazuje naprosto stejnou hodnotu 48-49 stupňů procesoru.
Ani tohle nepomohlo, takže hledám dál. Budu rád za jakékoli tipy. Ať už SW řešení (prg. na regulaci otáček větráků, úpravu nějakého profilu v RMClocku, jiném programu...), HW řešení (již jsem notebook podložil cca 20mm knihou v zadní části, takže jsem zvětšil spodní mezeru a teoreticky bych měl zvýšit přívod vzduchu. Mezi tímto zvednutím a klasickým položením není ale teplotní rozdíl žádný), nebo nějaké jiné Voodoo kouzla?
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 4. 12. 2008 11:52

JakubCh: HP530 mám taky, je opravdu velmi tiché (az neskutecne)...ale...jestli to nebude tím že je taky mizerně výkonné... grafika GMA950, CD 1,6GHz a 1GB RAM dnes nikoho neoslní, XPckam to ale staci :) Ale na to browsovani a stazeni fotek z fotaku to staci kralovsky :) Ale kdyby to mel byt muj book na praci, asi by tezce nestihal.

Gooorila: důležité je dobře vyčistit i žebra chladiče, nejlépe to jde jemným štětečkem. Ale to rozebrání noutu bývá nutností, bez toho to neuděláš pořádně. Vyčištění vrtulky od prachu je jen drobnou úpravou pro lepší pocit, ale nic moc nevyřeší. Je potřeba vyčistit CHLADIČ.

Samozřejmě ještě je tu otázka, zda-li to holt není běžná vlastnost, ale na to by ti nejlépe oddpověděli majitelé booku:)
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JakubCh 4. 12. 2008 12:11

Tak grafiku já stejně prostě nevyužiju a omyl, já mám 1,83 GHz, 2 GB RAM...a zvažuju 7200 disk, ale to váhám kvůli spotřebě a právě hlučnosti. Výkon hodně solidní :-)
JakubCh
Junior

Další stránka