Zvýšení max. RAM u NTB

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod >MTCH< 2. 5. 2009 13:29

Dobrý den,
mám notebook Toshiba A200 1N7, RAM rozšířitelná na 2 GB. Jedná se o HW omezení, nebo je možné nějak tuto hranici překročit? Děkuji.
>MTCH<
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod david811 3. 5. 2009 10:36

Pravděpodobně se jedná o maximální hodnotu podporovanou základní deskou.
david811
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 5. 2009 11:25

Standardně jde opravdu o omezení dané základní deskou. I když si u PC pamatuji, že takové omezení nebylo "vytesané do kamene". U nějakého chipsetu byl omezen počet čipů na 1 DIMM modulu a protože se později začaly dělat "větší" čipy, šla velikost paměti rozšířit i nad tuto hranici.

Takže jedině se dotázat někde v obchodě, kde ti paměti přímo i namontují a vyzkoušet, jestli to funguje.

Takže tu je (velmi) malá šance, že omezení dané deskou půjde překročit. Ale vzhledem ke slabší konfiguraci (procesor, grafika) celkem nevidím důvod cpát tam víc než 2 GB RAM.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swarm 3. 5. 2009 12:24

Předpokládám, že tam bez problému půjde víc. Někdy je problém, že BIOS nevezme 4GB (a navíc si nejsem jist, že máš 64bit procesor, který by to uměl naadresovat), ale 3GB mi vzal zatím bez problému snad každý systém, který tvrdil, že umí max 2GB.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod WarCZ 3. 5. 2009 12:57

https://zabovreska.webnode.cz/
Hodinky: Pebble Steel
Registrován od 19. 2. 2006
WarCZ
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 5. 2009 13:02

A tady zase píšou max 2GB DDR2 SODIMM :D

http://www.pameti.cz/pameti/pameti.nsf/ ... &count=100
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod >MTCH< 3. 5. 2009 14:58

Hmm, je to tak, že výrobce uvádí 2 GB RAM. Zkusil jsem to v praxi - vložil jsem jednu 2 GB paměť a ponechal jednu původní 512 MB paměť, BIOS nahlásil v pořádku oněch cca 2,5 GB. Ovšem OS (Win Vista) odmítl naběhnout a vyhodil chybu. Pokorně jsem zasunul pouze 2 GB, to už ovšem systém nezahlásil vůbec nic a pro jistotu ani nerozsvítil displej. Podobně pak střečkoval i s původními 2 × 512 MB RAM, dvojice 1 GB ramek šla. Teď už zase běhá, jen s původními 2 × 512 MB.
Tak teď přemýšlím, jestli se koupit 2 × 1 GB RAM, nebo zkusit tento notebook prodat, dokud se ještě dá a koupit nějaký podobně starý, ale výkonnější. :hm
Děkuji vám všem za odpovědi, RAM jsem chtěl rozšířit proto, že cca po půl roce po reinstallu vist se s nimi při větším počtu spuštěných aplikací nedá téměř pracovat. :roll: A mám 32 bit.
>MTCH<
Kolemjdoucí