Aky vykon na VS / Staci netbook ?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod palikat 4. 5. 2010 18:18

Zdravim vsetkych.

V septembri nastupujem na technicku vysoku skolu (odbor telekomunikacie alebo informatika) a potreboval by som poradit. Teraz mam starsi 15,4" notebook ( Core Duo 2,16GHz ,2GB ram, integrovana grafika GMA 950). Vykonovo my uplne postacuje, kedze hry vobec nehram, potrebujem ho len na web, office, filmy a hudbu. Jeho jedina chyba je vaha. Tych 2,8kg na caste nosenie je vela, stacilo mi ho zobrat parkrat do skoly. Rozmyslam ci ho ponechat alebo si kupit namiesto neho 12" netbook.

Otazka je, ci mi bude vykon netbooku postacovat na vysokoskolske potreby. Su programy vyuzivane pocas VS narocne ? (velkost displeja sa da vyriesit pripojenim monitora, takze to nie je dovod pre ponechanie 15,4")
Dakujem vopred za vase rady
palikat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod redmond 4. 5. 2010 18:31

vysoka skola v tomto kontexte nie je ziadny parameter ale subor neznamych.
Ale skus sa spytat vestice Teodory, ta ma na taketo veci know-how.
my name is mond, Redmond.
redmond
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fotoba 4. 5. 2010 18:43

aka vysoka skola?

humanitna? - v pohode najlahsi notebook
prirodovedna? - staci notebook za 700-900 EUR
technicka- podla toho aka?

na IT staci 800-1000 EUR
strojarina, stavabena, architektura tam aj 2 500 EUR notebook moze byt malo...
fotoba
Junior

Odeslat příspěvekod suk 4. 5. 2010 18:47

Pokud nebudes pracovat s grafikou a cimkoliv podobnym, tak si vystacis pomalu i s EEE.... ja mam 3 roky starej nb, Turion 2.2GHz s 1G ram a bez problemu to zvlada i ty narocnejsi softy jako je treba visual studio....
na mff jsem videl cloveka, co chodil do skoly akorat s nejakou variaci Eee... neco vykonnejsiho mel pak doma...
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nargon 4. 5. 2010 19:21

Zalezi co s tim notebookem budes delat. A tedy zamereni tveho vybraneho oboru.
Jestli tam budes pouzivat nejake *CAD systemy nebo nejake 3D modelovani, programovani grafiky... Tak tam to asi stacit nemusi.
Ale na cokoli dalsiho by melo byt v pohode.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 5. 2010 19:28

Spousta lidi rika, ze netbook nestaci na nic, nez jen na psani zapisku. Ono tak zle to zdaleka neni, v podstate par let stary notebook s nejakym Celeronem M na 1,2GHz ma podobny vykon, jako dnesni N450 v netboocich.

Na veskerou beznou cinnost, rikam BEZNOU, tj nejaka tabulka, point, maily, zapisky, prohlizeni fotek, prehravani MP3, DivX ... na to vsechno netbook staci.

HLAVNE vezmi nejaky s dobrou klavesnici. Acer 532h ma luxusni klavesnici. pokud by Ti bylo 10" male, vzal bych Acer 1810T, to je idealni kompromis dvoujadroveho procesoru Core2 DUO architektury (prejmenovane Core2 DUO na Pentium DualCore), jeste vcelku male hmotnosti, jeste vcelku male velikosti a dlouhe vydrze.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 4. 5. 2010 19:33

Pokud neni potreba grafika, tak bych vzal neco s dvoujadrovym ULV procesorem na 1,3 nebo 1,4GHz. Vykon proti Atomu mnohem lepsi a vydrz zustava slusna.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 4. 5. 2010 19:43

Výkonově bude stačit asi cokoli. Když jsem nastupoval na VŠ, tak jsem měl procesor asi ještě horší, než jsou dnešní Atomy, a všechno se zvládalo. Nedávno jsem koukal, že se v prvních ročnících dělají stále ty samé věci, takže bych se o výkon nebál.

Na tomhle oboru tě moc práce ve výkonově náročných programech nečeká. Nicméně Atom bych asi nebral - spíš bych vzal aspoň nějaký CULV procesor. Je to spíš o pohodlí. Jinak k tomu pohodlí - do školy mi přijde jako úplně ideální rozměr 13". Když u toho prosedíš třeba dvě 1,5hodinové přestávky, tak mě pochopíš. Během studia jsem měl možnost vyzkoušet notebooky snad všech úhlopříček a 13" je prostě ideál.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod piErcE 4. 5. 2010 20:30

fotoba píše:aka vysoka skola?

humanitna? - v pohode najlahsi notebook
prirodovedna? - staci notebook za 700-900 EUR
technicka- podla toho aka?

na IT staci 800-1000 EUR
strojarina, stavabena, architektura tam aj 2 500 EUR notebook moze byt malo...

proboha.. to mate na slovaci tak drahy netbooky ze zelezo na prirodovednou sanujes na 700 - 900 ecek? omfg

a ta strojarina, stavarna, arch .. 2500 eur? proboha .. to jsi vzal kde? za 2500 eur u nas dostanes notebook, ktery ti s prehledem nahrani herni PC... :) boze muj...

fakt by me zajimalo, jak ty ceny kalkulujes...
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod Gadelat 4. 5. 2010 20:43

Podla mojich skusenosti v prvom rocniku na technickej skole osobny pocitac neodporucam. Budes mat kopec predmetov ktorych poznamky bude robit na pocitaci odradzujuce a po case to vzdas a zistis ze vytlacit si skripta a oznacovat si dolezite veci zvyraznovackou, pripadne priamo do obrazkov dokreslovat, ucit sa z papiera a podobne je daleko efektivnejsie. Navyse diery v rozvrhu nie su az take hrozne ako sa zo zaciatku ked sa na neho pozries zda...
E6850, GF8800GT, 3GB RAM (1x OCZ 1GB, 2x Kingston 1GB), Asus Maximus Formula, WD 250GB, Seasonic 400W, 19" Asus VW198
Gadelat
Junior

Odeslat příspěvekod suk 4. 5. 2010 20:51

piErcE: tak ono za prirodovedne se bere snad i matematika a podobne, treba mff se vyclenil z nejaky prirodovedny fakulty... a za 2.5k eur notebook, ktery nahradi herni PC - vsak asi to tak myslel, nemyslis? CADy jsou pomerne narocnej soft na pamet a grafiku (i kdyz je pravda, ze na CAD je teda 13" spis vtipny :D )
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod redmond 4. 5. 2010 21:18

piErcE, akurat ze fotoba spominal notebooky, netbook si tam doplnila tvoja domyslavost, inspirovana titulkou temy.
my name is mond, Redmond.
redmond
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ustijuf 4. 5. 2010 21:39

Ideál je 12,1" a zlatá stredná cesta medzi Intel Atomom a Intel CULV = Lenovo IdeaPad S12 s VIA Nano procesorom. 8-D
PC: VIA EPIA M920 - VIA QuadCore E C4650 2.0GHz - 16GB SO-DIMM DDR3 - Nv GF GTX 1050 Ti OC 4GB - 2x 2,5" SSD - VIA VT2021 sound - 2x Realtek RTL8111G - FSP Aurum GOLD 400W - 25" ASUS VE258 - Win10 64bit - CM Elite 110; P.S. (ustijuf = Tralalák)
ustijuf
Junior

Odeslat příspěvekod piErcE 4. 5. 2010 21:47

redmond píše:piErcE, akurat ze fotoba spominal notebooky, netbook si tam doplnila tvoja domyslavost, inspirovana titulkou temy.

ale nedomyslel... Mluvil jsem o noteboocich... Ne o netboocich. Což určitě z textu bylo snad jasné. A překlep na tom nic nezměnil.
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 4. 5. 2010 22:02

suk:
i na studia strojařiny stačí jakékoliv dvojádro a lowend grafika.
Ono takové dvoujádro okolo 2.0GHz vpohodě ten cad potáhne a grafika je tam i tak spíše jen pro vykreslování 3D pracovního modelu (většinou se kreslí jednodušší sestavy o několik desítkách dílů max). V každém prg se dá nastavit úroveň detailů, apod. plnou kvalitu dáš jen když chceš dělat screeny (popř. použiješ rendering, což je spíše zátěž pro CPU). Nehledě na to že na strojařských fakultách jsou k dispozici učebny s workstationy, kde si lze po domluvě i mimo vyuč. zajít.

k dotazu:
podobně jako swarm, taky jsem za 13.
dnešní 13ky s CULV procesory jsou hmotnostně skoro na úrovni větších netbooků, výdrží taky, výkon mají solidní, vejde se na to klávesnice bez nějakého zmenšování a u 13ky se tolik člověk nekrčí.
Kdyžtak (doma, kolej), napojit nějaké levné externí LCD je maličkost. Stačí dokoupit si nějakou (i třeba použitou) 19ku třeba s 1280x1024 a no problem...

jinak to via nano se mi až tak nelíbí... dokud tady nebyly levné notebooky s CULV, třeba to bylo zajímavé, ale teď... třeba 13' acer timeline s dvoujádrovým su4100 má vyšší výkon i lepší výdrž při srovnatelné hmotnosti.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Další stránka