Aky vykon na VS / Staci netbook ?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod palikat 4. 5. 2010 22:46

dakujem vsetkym za rady. dospel som k zaveru, ze si kupim nieco mensie.
Zaujal ma este HP mini 5102. Co si o nom myslite ?
Este mam casu na vyber, a ked ma nezaujme ziaden ATOMovy netbook, pravdepodobne pojdem do toho ACER 1410/1810, pripadne nejaky timeline 3810.
palikat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 4. 5. 2010 23:57

z vlastni zkusenosti muzu Acer 1810TZ vrele doporucit ... Acer timto vydarenym kouskem hrave vyvraci povest slabsiho vyrobce ... vykon ma bohate dostacujici na studium IT (sam na nem programuju a provadim jine podobne prace) a diky HW akceleraci HD videa si na nem prehrajete i filmy, vydrz baterie je uzasna (s nizsim podsvicenim da klidne 8-9 hodin brouzdani na internetu pres wifi nebo jine kancelarske prace) ... po pul roce uzivani funguje jako novej :-)
anonymni

Odeslat příspěvekod alfah4ns 5. 5. 2010 00:36

palikat:
viz Bego - a to je právě to, o čem mluvím.
Proč kupovat netbook s atomem, když dvoujádrový CULV procesor nabídne podstatně vyšší výkon (dvoujádrové culv se dají přirovnat k cca na svou frekvenci podtaktovaným plnohodnotným C2D), grafiku schopnou akcelerace HD (Intel 4500mhd, min 720p to dá levou zadní), výdrž srovnatelnou s netbooky, podobnou hmotnost.
cenový rozdíl tam zas tak velký není.

Ta 13' verze bude mít o trošku horší výdrž vzhledem k LCD, které bude mít o něco vyšší spotřebu, ale moc velký rozdíl to nebude.

Tak si rozmysli.
zajdi někam, zkoukni ty 11', 13', zkus si , jak se ti na tom bude psát (počítej s tím, že nad tím budeš trávit ve škole X hodin) a rozhodni se.
Atom má cenu v netboocích za 7k. Od 10k není o co stát.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod PC 5. 5. 2010 01:10

No, nevím nevím, jestli je prozíravé pouze kvůli váze opouštět NB s Core 2 Duo na poměrně vysokém taktu 2.1GHz... Za netbook bych to určitě neměnil...
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Junior

Odeslat příspěvekod ustijuf 5. 5. 2010 07:47

alfah4ns: podobně jako swarm, taky jsem za 13.
dnešní 13ky s CULV procesory jsou hmotnostně skoro na úrovni větších netbooků, výdrží taky, výkon mají solidní, vejde se na to klávesnice bez nějakého zmenšování a u 13ky se tolik člověk nekrčí.
Kdyžtak (doma, kolej), napojit nějaké levné externí LCD je maličkost. Stačí dokoupit si nějakou (i třeba použitou) 19ku třeba s 1280x1024 a no problem...

jinak to via nano se mi až tak nelíbí... dokud tady nebyly levné notebooky s CULV, třeba to bylo zajímavé, ale teď... třeba 13' acer timeline s dvoujádrovým su4100 má vyšší výkon i lepší výdrž při srovnatelné hmotnosti.

Tak ja neviem, ale vidím v tom dosť zázadný rozdiel:

LENOVO IdeaPad S12 bílý (+ ZDARMA Mobilní telefon LG GB102, + ZDARMA Vodafone karta s kreditem 200Kč)
Vaše cena bez DPH:v6 666 Kč
Vaše cena včetně DPH: 7 999 Kč

vs.

ACER Aspire 3810TZG-414G32n
Vaše cena bez DPH: 10 641 Kč
Vaše cena včetně DPH: 12 769 Kč

(ceny sú len náhmatkové z jedného e-schopu, možno pripustiť aj lepšie)

V danom prípade rozdiel 4 770 Kč (samozrejme rozdiel výbav jednotlivých kompov je v prospech Aceru). Teda platí "třeba 13' acer timeline s dvoujádrovým su4100 má vyšší výkon i lepší výdrž při srovnatelné hmotnosti", avšak v našich končinách je pre našinca aj cena dozaista nezanedbateľným atribútom, s ktorým treba rátať.

P.S. už o pár hodín bude predstavená (teda do výroby nasadená pre OEM výrobcov ako sú Lenovo a Samsung (črtá sa Asus) a všetci čínsky v rámci GMB a pod. platforma s modernizovaným VIA Nano 3000 proceseorom a all-in-one čipsetom VIA VX900 MSP.
PC: VIA EPIA M920 - VIA QuadCore E C4650 2.0GHz - 16GB SO-DIMM DDR3 - Nv GF GTX 1050 Ti OC 4GB - 2x 2,5" SSD - VIA VT2021 sound - 2x Realtek RTL8111G - FSP Aurum GOLD 400W - 25" ASUS VE258 - Win10 64bit - CM Elite 110; P.S. (ustijuf = Tralalák)
ustijuf
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 5. 5. 2010 13:31

Jak už tu, myslím, psali ostatní - chceš-li notebook na něco víc než jen prohlížení internetu a e-mailů a chceš-li s notebookem opravdu něco reálně dělat, netbooky nejsou vhodná volba.

Pak je možností víc - můžeš si koupit rychlý minibook, jako je třeba ThinkPad X201, což je cenově úplně, ale úplně někde jinde. Pak je tu alternativa právě těhle povedených CULV Acerů, které taky doporučuju.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod alfah4ns 5. 5. 2010 14:19

ustijuf:
jasně no, je to otázka peněz. Pokud dotyčný prostě nemá/nemůže/nechce připlatit, dovedu do pochopit. Ale je-li ta možnost, šel bych po CULV.

Na tu novou platformu jsem sám zvědavý, ale počkám si na recenze zařízení, kde bude. Doufám, že pořešili výdrž, stávající s12 nano třeba mě díky tomu dost odrazuje.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod p0etrik 5. 5. 2010 16:47

Chtelo by to upresnit, co vlastne budes studovat. IT / Telekomunikace je prilis vagni formulace. Minimalne v telco oboru je noseni vlastniho notebooku do skoly opravdu zbytecne. Na prednaskach je mnohem lepsi mit podklady na papiru a delat si do nich poznamky. Pokud se pouzivaji pocitace v labinach a cvicenich, tak uz tam samozrejme jsou i s prislusnym sw, ktery bys casto stejne ani nesehnal.
Co se tyce vykonu, vsechno je relativni. U nas maji nekteri vyvojari jeste stare notebooky s Pentiem-M, vcetne mne, i kdyz ja jej pouzivam hlavne na word, excel, semtam matlab. A staci to. Nicmene je treba dodat, ze na ntb nikdo nekompiluje.
Byt tebou tak si zatim necham puvodni (pomerne velmi slusne vykonny) pocitac a az dle situace se budu rozhodovat, jestli si nahodou neporidim neco na noseni do skoly.
p0etrik
Junior

Odeslat příspěvekod mh 6. 5. 2010 07:29

Domnívám se, že není třeba extra výkon. Pokud budete dělat něco opravdu náročného, tak jsou dostupné školní PC. Já přesně na obdobné účely použítí (IT management, ekonomie) používám Acer TM 8371 s Core2Duo, dělám na tom kancelářinu, jazyk C, webovky a grafiku a zatím vše zvládá velmi dobře a cenově jsem se vešel do 15000,-. Předtím jsem používal jako sešit EEE 1000H a ten Acer nabízí mnohem vyšší komfort práce a zároveň je jen o fous větší a těžší...
mh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 25. 5. 2010 23:13

palikat píše:dakujem vsetkym za rady. dospel som k zaveru, ze si kupim nieco mensie.
Zaujal ma este HP mini 5102. Co si o nom myslite ?

Dlouho jsem hledal nahradu za Asus EEE 901 a zvolil jsem prave HP Mini 5102. Rozhodne nelituji, rozliseni ma opravdu spickove a i celkove parametry. Konkurencni produkt jsem bohuzel nenasel.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 26. 5. 2010 09:59

Nic proti, ale podle mě je 1366x768 na 11" sebevražda - já už těžko vidím i na 1024x600. Jinak, konkurenční produkt asi opravdu nenajdeš, protože tak vysoké rozlišení na tak malé úhlopříčce snad nikdo jiný nedělá. Jinak je dobrá alternativa Lenovo IdeaPad S10-3 - stejné parametry (jako drtivá většina netbooků), jen klasický displej (1024x600).
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod S474N 26. 5. 2010 18:05

wizaard: vsak podle vkusu kazdeho soudruha. Me osobne zase prijde zoufale pouzivat netbook s rozlisenim 600px na vysku - to me nejvic stvalo na EEE901, ktere taktez mam. Zkus si schvalne otevrit blbe nastaveni Google Chrome a zjistis, ze polovinu veci diky tomu nevidis. A to se netyka pouze tohoto programu.

BTW konkurence existuje, je jim SONY VAIO P39, ktere ma 8" a rozliseni 1600x768 :mrgreen: Ovsem cenove uz neni kolem desitky.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 26. 5. 2010 19:01

s notebookama nemam zadnou praxi, muzu jen rict ze pravdu ma od p0etrik 5. 5. 2010 17:47 - zatim to neres, pockej po dvou tydnech na skole. na cvikach je ntb k nicemu zvlast na technice kde byvaji nakresy a vzorce. Kdyz jsou prakticke tak stejne delas na workstationech kvuli SW. Na prednasky chodit nebudes a na mastění CS na kolejích ti stačí dokoupit monitor. Kdyz nahodou budes do skoly chodit tak jak psali ostatni - papir je rychlejsi, a taky se z monitoru dost blbe uci.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod xatra 26. 5. 2010 19:36

Studuji třetím rokem IT (sš) a stačí mi netbook EEE1000H. Na psaní super, výdrž taky,a výkon-používám world, excel, EWB, pascal a v pohodě. Na hraní nic extra, ale po mírných úpravách sedá použít na hraní starších her(CS 1.6, GTA 3, VC, SA, W3, BF 1942...). Říkám spokojenost. Kámoš na výšce má ten stejnej a spokojenost. NA přenášení ideální, skoro nic neváží, ani s akumulátorem. Akorát šňůru je nutné prodloužit, ale není problém. Bohužel ale 1000H nejde sehnat, jedině v bazaru. 1001H je už šme*d.
xatra
Junior

Odeslat příspěvekod S474N 27. 5. 2010 11:57

Tak ono hlavne zalezi na pozadavcich. Prave z toho duvodu mam hlavni vykonny notebook jako "workstation" a HP Mini prave na prenaseni a nejake "poznamky v terenu" nebo jako pocitac na dovolenou (filmy, email, atd.).

S474N
Junior

Předchozí stránka