Vypnutí nebo zakázání integrované grafiky

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rogematrix 26. 6. 2010 21:11

Dobrý den, měl bych jen dotaz, jestli se dá u noteboku Asus N61JV-JX094V ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73683 ) vypnout , nebo zakázat integrovaná grafika a používat pouze nVidia GeForce GT 325M. Tento notebook má novou technologii nvidia optimus. Už jsem ho koupil a zjistil jsem , že pro mé použití (cad cam aplikace) to nebyla šťastná volba, pokud se mi nepodaří tu integrovanou grafiku vypnout nebo zakázat.Notebook mám trvale připojený do sítě. Předem díky za odpovědi.
rogematrix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 6. 2010 21:22

1) Pleteš si NB s grafickou pracovní stanicí.
2) VGA nVidia jsou čistě herní, optimalizované pro akceleraci bitmapové grafiky. K vážné práci se tato blikátka nehodí, v žádném případě k práci s vektorovou grafikou v GIS/CD/CAM/CAE...
Co s tím?
1) Dětský NB prodej nebo věnuj dětem na hraní.
2) Pořiď grafickou pracovní stanici s VGA Matrox.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swarm 26. 6. 2010 21:41

OMG...

Milanr1 píše:Pořiď grafickou pracovní stanici s VGA Matrox.

...a výkonově pak bude na úrovni integrované Intel GMA. (EDIT: Koukám na výkon 3D jádra používaného v aktuálních kartách Matroxu a je asi 2-4x slabší než lowend GeForce ve výše zmíněném notebooku - měření pomocí SPEC viewperf 10 - tj. aplikacích jako 3dsmax, catia, ugnx, PRO Engineer,...)

Milanr1 píše:VGA nVidia jsou čistě herní, (...)

No vidíš. A přitom 99% profesionálů ve firmách dnes používá na CAD/... právě grafické karty NVIDIA. Dokonce ti zlí výrobci drahých grafických stanic nějaký Matrox ani nenabízejí.

rogematrix: Odpověď Milanr1 vůbec neber vážně, asi má teď nějaké osobní problémy.

Pokud jde o Optimus, tak s ním je integrovaná grafika fixně připojená na výstupy, takže ji nelze vypnout. NVIDIA grafika do ní jen posílá vypočtený 3D obraz, který pak Intel GMA skládá. Vypínání ale neni potřeba, jen musíš pro danou aplikaci vytvořit profil v nastavení grafiky (pravé tlačítko na plochu, NVIDIA...). Tam vybereš danou aplikaci a přiřadíš jí neustálý běh diskrétního GPU. U OpenGL aplikací zatím Optimus nefunguje moc automaticky.

Btw dělat v CADech při rozlišení 1366x768 musí být pořádné utrpení.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 6. 2010 22:46

Swarm:
Máš v tom neuvěřitelný zmatek :-/
1) VGA Matrox je optimalizovaný pro 2-D a vektorovou grafiku.
Ani nejvýkonnější dvouprocesorový VGA ATI nebo nVidia se ani řádově nepřibližuje výkonem ani k nejlevnejší VGA Matrox.
Pokud máš zájem, pošlu Ti testy v GIS a CAD.
2) Kdyby si nějaký systémák-začátečník dovolil instalovat do grafické pracovní stanice herní blikátko nVidia, každý pracovník by ho žaloval pro pokus o poškozování zdraví :-/
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swarm 26. 6. 2010 23:25

Milanr1: To, co píšeš, bych bral vážně tak možná před 10 lety. Hoď mi odkaz na nějaký server, kde v neherním 3D dává Matrox lepší výsledky než QuadroFX, případně FirePro. Bavím se s lidma přes workstation z velkých výrobců (HP, Lenovo,...) a Quadro FX je téměř to jediné, co si zákazníci žádají. A těmi zákazníky myslím velké nadnárodní firmy, které na tom modelují obří projekty. Ostatně když vidim certifikace driverů u Matroxu, tak to teda žádná sláva už taky neni.

Btw možná tě to překvapí, ale Quadro FX jsou taky výrazně optimalizovaný právě na vektorovou grafiku... už docela dlouho.

Myslel jsem, že už ti zarytí vyznavači Matroxu dávno vymřeli, ale občas mě fórum dokáže překvapit.
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod soban 27. 6. 2010 07:45

Jasně ale musíš si koupit pořádnou nvidii co podporuje OpenGL a né herní blikátko s nvidií a s nějakou pochybnou funkcí do windows...

Pokud vím tak se prodávají nvidie přímo pro použití v CAD a pod... optimalizované pro OpenGL a pod.....

Prostě hledej u nvidie modely QuadroFX
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swarm 27. 6. 2010 09:02

soban: Koukám, že se pojem "herní blikátko" nějak rozmohl. Uvědom si, že výkon grafických karet jde stále kupředu a v těchto aplikacích se pracuje stále s podobnou náročností. Herní karta dnes má také dostatek výkonu pro potřeby určité části lidí. V ceně, ve které si dotyčný notebook kupoval, by nic s profi grafikou stejně nesehnal.

Tady jsem naházel pár výsledků v profi 3D aplikacích do Excelu pro porovnání herních/neherních karet, IGP a aktuálních karet Matroxu (hned nahoře):

Obrázek
(po kliknutí se načte obrázek v původní velikosti)
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod alfah4ns 27. 6. 2010 11:55

velmi pěkné srovnání.
Na internetu se povaluje spoustu testů profi 3D karet ve specviewperfu (vč. domovské stránky, kde jsou výsledky konkrétních workstation sestav) pro 3D CAD v PC, ale velmi málo testů notebooků. Takže díky za to.

Trochu mě ale udivují velmi podobné výsledky lowendové FX580m a high-endové FX3800m. Možná to tam ale brzdí procesor, přeci jen je to notebook.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod swarm 27. 6. 2010 12:04

alfah4ns: Testů mám mnohem víc a chystám na blogu k tomu udělat nějakou samostatnou sekci.

Ta FX3700M byla v notebooku se starším a pomalejším procesorem. F580M už byla s Core i7, který při testu makal na 3 GHz.
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod McLaren 27. 5. 2011 11:38

Mám podobný problém, akorát s tím rozdílem, že konkrétně hře Counter Strike 1.6 nelze nastavit grafiku, volba integrované grafiky nelze změnit (políčko je zašedlé)

Napadá někoho jak toto obejít? Hra se seká mírně na integrovanou grafiku, řešení nemohu nalézt, díky

cs.png
cs.png (19.56 ) Zobrazeno 8369 krát
Audi A4 2.5Tdi Quattro <3
McLaren
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wizaard 28. 5. 2011 22:40

O jaký se jedná notebook? Jaká grafika? Je aktuální ovladač?
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod McLaren 28. 5. 2011 23:04

Asus N61, Grafika NVidia Geforce 325M, ovladač nejaktuálnější.
Audi A4 2.5Tdi Quattro <3
McLaren
Kolemjdoucí