Srovnání teplot grafik ATI

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 11. 7. 2010 15:21

Ahoj,

potreboval bych poradit s jednou veci:

1. mam dve notebookove graficke karty - jedna ma vykon (Thermal Design Power) 12 wattu (ATI Mobility Radeon HD 5470), druha má vykon 17 wattu (ATI Mobility Radeon HD 5650). Znamena to, ze ta druha bude vice hřát?
    2. mam ty same grafiky, pricemz ta prvni (s mensim vykonem) je taktovana na 750 MHz, zatimco ta druha (s vetsim vykonem) je taktovana pouze na na 450 MHz. Znamena to, ze ta prvni by naopak mela vic hřát?

Vlastne se asi ptam na to, co ma vetsi vliv na teplotu grafiky - prikon, nebo frekvence? Ma to vubec nejaky vliv? Mozna je to uplne blbe polozeny dotaz, ale treba vas neco napadne. Ja jsem uplne mimo...

Diky!

Jen pro srovnani...

Obrázek
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod local_hero 11. 7. 2010 16:09

Vobec nejde o watty (spotrebu) ani o frekvencie ale o to ako, ake ma konkretny model notebooku navrhnute chladenie ... niektore nekvalitne notebooky maju aj so slabou grafikou radeon 4570 teplotu 95C v zatatzi (napr Asus K50AB), ine kvalitnejsie maju max 70C s takou istou grafikou ... a napriklad Asus G73 ma s radeonom 5870 (co je asi 4krat vykonejsia a aj s vacsou spotrebou ako radeon 4570) ovela nizsie teploty ...
local_hero
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 11. 7. 2010 16:14

Za prvé - TDP není výkon karty, ale vyzařované teplo, které musí odvádět chlazení. Takže ano, čím vyšší TDP, teoreticky tím vyšší zahřívání. Jinak, porovnáváš lowendovou HD5470 s mainstreamovou HD5650 - ta druhá má zhruba dvojnásobný výkon.

Takt jádra až tak podstatný údaj není, rozhoduje především počet procesorů, které zpracovávají obraz (HD5650 jich má prostě daleko víc), takt pamětí, ale hlavně jejich propustnost (u mobilních lowendových grafik to je 64bitů, ty vyšší mají lepší sběrnici 128bitovou).

Obecně bych ale odpověděl tak, že na zahřívání grafiky má vliv především výrobní proces a její celkový výkon, TDP Ti taky hodně napoví, ale takty určitě ne, zvlášť ne v rámci odlišných grafik.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 11. 7. 2010 16:29

Wow, diky moc za odpoved. Je to teda vyrazne slozitejsi, nez jsem si naivne myslel. To ostatne ukazuje i muj dotaz... Zase se ale zeptam trochu zjednodusene - bude HD5650 topit vyrazne vic nez HD5470 pri IDLE (necinnost/kancelar) a pak pri ZATEZI (HD filmy/hry) při stejnem typu chlazeni?
Naposledy upravil Yankee_VB dne 11. 7. 2010 16:32, celkově upraveno 1
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 11. 7. 2010 16:32

Mobilní ATI grafiky obecně (ze své zkušenosti) topí míň než stejně výkonné nVIDIe. HD5650 bude mít, myslím, v idle skoro stejné teploty jako HD5470, v zátěži tam samozřejmě rozdíl bude výraznější. Ale to je těžké - v tomhle případě spíš závisí na konkrétním notebooku a jeho chlazení. Čip jako takový topit víc bude, ale to neznamená, že musí výrazně víc topit notebook.

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 11. 7. 2010 16:34

Uvazuji o tomto notebooku (s firemni slevou za 20 000), ale nevim, cim to rozseknout... Uz to mozna resim az moc, ja nevim :-[

http://www.alza.cz/hp-pavilion-dv6-3040ec-d168498.htm
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod delong 11. 7. 2010 16:36

ati 5470 a 5650 a je rovnaka modelova rada (5xxx), vyrobny proces(40nm) takze sa daju porovnat, celkovo ma nizsiu spotrebu ta menej vykonna- ati 5470, takze to ktora bude menej hriat zalezi od navrhnuteho chladenia.
paviliony su vseobecne nekvalitne a prehrievaju sa, tento co si sem dal je novy model a zatim o nom nieje moc informacii.
delong
Junior

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 11. 7. 2010 17:02

A ten Pavilion, co uvadim vyse, asi neznate, co? Je to "hlinikova" novinka, vypada skvele a kvalita asi bude taky lepsi nez ty stare plasťáky, ale kdo ví... Nebo mate jina doporuceni?

Urcite chci procesor i3 nebo i5, velikost 15,4 - 17,3 palců, prepinatelnou grafiku, uziti na kancelar, filmy, obcas hry. Nicmene podle mych dosavadnich zkusenosti me hodne zajima nizke zahrivani a hluk, proto se ptam na tu grafiku. Cena max 23 000 CZK (v praci mam ale slevu 15 % na vyrobky od HP, proto uprednostnuji tuto znacku).

-- 11. 7. 2010 17:27 --

delong píše:paviliony su vseobecne nekvalitne a prehrievaju sa, tento co si sem dal je novy model a zatim o nom nieje moc informacii.

No prave, kvalitni recenze nejsou nikde, ani na zahranicnich webech. :-|

Byl jsem se ale v Alze podivat na levnejsi model (http://www.alza.cz/hp-pavilion-dv6-3030ec-d168497.htm) a vlevo od touchpadu byl dost horky, ackoliv to tam jen tak lezi a nikdo na tom nic poradne nedela... Prave jsem si myslel, ze u toho touchpadu bude grafika, a proto jsem chtel nejakou prumernou-lepsi grafiku, co tolik netopi. Fakt si na tom nedovedu predstavit hrat hry, kdyz v idle to bylo tak teple.
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 7. 2010 20:03

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 12K30CEXJM Splňuje vše, navíc má luxusní výdrž.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod swarm 11. 7. 2010 20:06

Yankee_VB: Neběžel na tom v Alze nějaký linux? Nedávno jsem viděl vystavené notebooky v obchodě a na všech běžel Linux, ve kterém správně nebyla nastavená spotřeba, takže notebook vlastně pořád běžel na maximální výkon a hřál.

Jinak spotřeba dokáže být u obou karet v idle velmi podobná. Dalo by se říct, že z 90% bude záležet na návrhu konkrétního notebooku.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 11. 7. 2010 20:13

No prave ze tam byly Windows 7 Home Premium 64b. Navic jsem overoval v task manageru, ze tam nic nezatezuje procesor. Jako mohlo to byt zahrate po celodennim behu (byl jsem tam v 19:00), ale stejne se mi to nezda. Proto mam strach, ze ty nove Paviliony opet nebudou stat za nic... Co si o tom myslíte?
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 11. 7. 2010 21:54

Bari007 píše:http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400812K30CEXJM Splňuje vše, navíc má luxusní výdrž.

Mam trochu strach z ACERu. Cetl jsem rozsahlou diskuzi na CZC o tom, jak piska apod. Ja nevim... Ma s tim nekdo zkusenosti? Navic je to takovy typicky plasťák, i když recenze o šasi jsou skvělé.
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 12. 7. 2010 06:24

A Ty si myslíš, že to HP je lepší? Nic ve zlém, ale nenech se vysmát, opak bude pravdou. Plátek desetiny milimetru silného plíšku dobře vypadá, ale nijak nepomůže. TimelineX od Aceru jsou momentálně bezkonkurenční stroje.

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 12. 7. 2010 08:01

No pro me byl Acer vzdy znamenim skveleho vykonu, ale zretelne nizsi kvality. Jejich poruchovost byla dost znama, ne? Ale treba se to uz meni, ja nevim...

Zvlastni ale je, ze treba i v te hloupe diskuzi na CZC (http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P5 ... tml?&all=1) si snad kazdy paty uzivatel stezuje na nejake piskani, vrceni u zapinani apod...
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 12. 7. 2010 13:32

Acer je na tom teď už nějakou dobu kvalitativně dobře, s příchodem Timeline a TimelineX řad silně nadprůměrně - časy se mění.

Co Ti brání si ho koupit a pak eventuelně do 14 dnů vrátit? Mně osobně by pískání a vrčení neodradilo od koupi - to je nutné si poslechnout, různí lidé mají různé výhrady, třeba i k věcem, které mi nevadí.

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Další stránka