NB na grafiku, hry, 17", 20.000Kč

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Paleandr 7. 8. 2010 18:07

Zdravím, pročetl jsem si tu pár témat, které jsou hodně blízké požadavkům, které mám, ale stejně to neodpovídá na všechny mé otázky a tak zakládám téma vlastní.

Nikdy jsem si notebook nekupoval, takže to není zase tak lehká záležitost, zvlášť v dnešní době kdy je na trhu snad miliarda modelů. Chystám se na VŠ - obor informační a komunikační technologie a chtěl bych si k tomu pořídit adekvátní notebook. Vím, že mi řeknete, že 20 tisíc je tak pulka z toho co bych potřeboval, ale tohle je momentálně strop financí které mám na to abych koupil NB. Primárně bude určen na aplikace pracující s počitačovou grafikou (Adobe Programy, Sony Vegas, CAD a ruzné další, co mě čekají na škole). Dál bych si na něm chtěl zahrát i hry, přesněji se mi jedná o Lineage II, Starcraft II, a v budoucnu Guild Wars 2. Neplánuju to hrát na Ultra detaily a ani to nejde, ale mohlo by to aspoň trošku vypadat a fungovat pokud možno bez nějakých záseku atp. K tomu nějake kancelářské aplikace jako MS office.

Co se týče displeje, napsal jsem sice do názvu 17", ale neznamená to, že ho za každou cenu musím mít. Nechám si poradit. Rád bych větší displej, který je dobře čitelný. NB nemusí nutně obsahovat numerickou klávesnici na pravé straně, ikdyž to je asi standard. Provedení NB je mi taky celkem fuk, hlavně aby se to nerozpadlo po dvou jízdách v tramvaji. Budu ho nosit do školy, počítám tak 2-3 týdně a používat doma + jednou za čas dlouhá cesta vlakem. Doma mám ještě stolní počítač (3 roky starý), který budu asi hlavně používat k renderu, ale projekty bych klidně mohl dělat na notesu. Budu určitě používat externí harddisk, takže s přenosem dat by neměl být problém. Momentálně mě nic dalšího nenapadá, jakékoliv dotazy se budu snažit zodpovědět, děkuji za tipy, rady, nápady.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 7. 8. 2010 18:47

Jednak - opravdu si uvědom, jak je 17" notebook velký (a těžký). Dále, cestování s notebookem do školy 2-3x týdně není pro obyčejný multimediál úplně ideální, ale pokud se k němu budeš chovat slušně, budeš mít kvalitní brašnu, pak by to měl přežít.

V podstatě je to ale tak - pro Tvoje účely by se hodilo opravdu vyšší rozlišení (aspoň 1600x900). Tam je ale problém - konzumní multimediály ho obvykle nemají, nebo mají až ve velkých úhlopříčkách, kde už ale riskuješ nižší kvalitu zpracování. Tak jako tak bude ale vzhledem k požadavkům a výkonu asi 17" nutnost. Dále neznáme požadavky na výdrž baterie - takto výkoný notebook bude mít při nejvyšší úspoře maximálně 3,5, spíš jen 3 hodiny.

Je tedy potřeba se rozhodnout - já vidím několik variant:
1) Obětovat rozlišení a úhlopříčku a koupit Acer TimelineX 5820TG s HD5650.
2) Obětovat výdrž na baterii a částečně kvalitu a koupit nějaký 17" výkonný multimediál (třeba klidně Acer Aspire).
3) Obětovat herní výkon a koupit nějaký business notebook s výkonným procesorem, vyšším rozlišením a výdrží na baterii (třeba HP ProBook 6550b).

Obecně je ale potřeba si uvědomit, že chceš-li opravdu herní výkon, minimem pro Tebe jsou grafiky nVIDIA GeForce GT325M/330M/240M nebo ATI Radeon HD5650.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ahorek 7. 8. 2010 19:03

17p modely mají výhodu ve větším rozlišení. 1366x768 u 15p modelů je pro podobné hrátky opravdu k ničemu. Pokud používáš aplikace, kde je nahoře hodně malých ikonek a nástrojů, tak by se ti na tak malý display ani nemuseli vejít.
U velkých notebooků je to kvůli váze a velikosti samozřejmě horší s přenášením, ale možné to je. Vhodný batoh (pokud ho máš na VŠ můžeš v něm spolu s NTB brát i učebnice apod.) určitě využiješ.
Procesory vybírej pouze mezi Core i3 a Core i5, nic jiného do notebooku dnes nemá smysl (pokud se nebavíme o třídě okolo 10000Kč).
Integrovaná grafika typu Intel GMA ti na vyjmenované hry stačit nebude. Najdi nějakou dedikovanou, například na Radeonu 5650 rozběháš opravdu hodně her, ale u 17p notebooku se nevejdeš s cenou (bude lehce přes). Radeon 5470 by na hry měl stačit také, případně nějaká lepší Nvidie. Vyhni se integrovaným kartám od Intelu a starší generaci GK jako jsou Radeon 3xxx,4xxx,5145 nebo 540v
Nenapsal jsi jakou plánuješ výdrž? Je podstatná? Pokud ano a potřebuješ 8 hodin provozu na baterie, tak se 17p modelem nepochodíš. V takovém případě by ti mohli vyhovovat 15p série Acer TimelineX, které seženeš za dobrou cenu i s potřebným výkonem.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod Yankee_VB 7. 8. 2010 20:50

ahorek píše:Vyhni se integrovaným kartám od Intelu a starší generaci GK jako jsou Radeon 3xxx,4xxx,5145 nebo 540v

Proč? 540v není zas tak špatná...
Yankee_VB
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 8. 8. 2010 07:45

Taky příliš nechápu... Kvůli podpoře DX11? To u lowend karty nemá takový význam.

Dále - HD5470 bude na pecky, jako je Guild Wars 2, opravdu slabá - už dnes je to na nové tituly slabota. Jak jsem psal - minimálně HD5650, což už je slušná karta, na které i nové hry pustí na medium.

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ahorek 8. 8. 2010 11:52

Proč? 540v není zas tak špatná...
Taky příliš nechápu... Kvůli podpoře DX11

540v je přejmenovaná karta ze starší 4000 série. Proč si dnes kupovat nový notebook se starší kartou, když jsou k dispozici lepší? Navíc například výkonější 560v je vyráběna 55nm procesem, díky čemuž má i horší provozní vlastnosti než novější generace.
Souhlasím, že HD5650 je pro autora ideální karta, ale v tom případě se musí spokojit s 15palcovým modelem, protože těžko sežene slušnou 17ctku do 20000Kč.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod Paleandr 8. 8. 2010 12:53

O výdrž na baterii vůbec nejde, tak nebo tak bude pořád v zásuvce. Takže o tohle mi nejde.

Líbí se mi docela ten Acer Timeline X, jenže nevím jak s tím rozlišením... Výkon to má slušný, ale pouze 1366/768 rozlišení mi fakt přijde málo. Bylo by možné ho třeba používat v kombinaci s externím monitorem ? Zase ale externí monitor bych stejně mohl používal jen doma, tím pádem ve škole bych se s tím možná trápil.

Pokud budu vybírat nějakou 17ctku s podobným výkonem a HD5650, doporučily by jste mi něco ? Cena může i lehce přesahovat přes 20.000kč, já to snad nějak udělám. Přijde mi, že mít v batohu o půl kila navíc už není takovy rozdíl. Budu určitě používat batoh, s učebnicemi atp, takže ta váha mi prostě přijde zbytečná řešit, ale třeba se pletu.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 8. 8. 2010 14:25

Samozřejmě, jakýkoliv notebook lze používat s externím monitorem (VGA mají všechny, obvykle i HDMI, které lze lehce redukovat na DVI).

Dodatek k 17" - to není až tak o váze, ale běžné batohy pro 17" notebooky nejsou, na to je třeba dávat pozor! Je nutné batoh už s těmito požadavky kupovat. Pak ale zase pozor na to, aby notebook časté přenášení vydržel - multimediály na tohle prostě stavěné nejsou, marná sláva. Musíš pak na ten notebook dávat velký pozor.

Co se konkrétního notebooku týče, bylo by pro Tebe (parametry) vhodné něco na tento způsob (všechno celkem použitelné notebooky):
- ACER Aspire 7745G-434G64Mn (22.000 Kč) - asi nejlepší, Core i5
- ACER Aspire 7551G-N834G64MN (19.000 Kč) - nová generace s Phenomem

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bari007 8. 8. 2010 14:26

17" notebook skutečně na přenášení není moc vhodný ;) Já mám 15" a říkám si, že 14" by byla lepší volba... A nebude to ani půl kila, ale spíš kilo navíc a samozřejmě rozměry - budeš potřebovat i větší batoh.

Externí monitor samozřejmě bez problému připojíš k jakémukoliv notebooku, které má analogový nebo digitální výstup, což mají snad všechny notebooky.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ahorek 8. 8. 2010 18:05

Baťoh na 17" display používám tento, za 570Kč to byla velice výhodná koupě.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=50872

ACER Aspire 7745G mám, ale úplně spokojený s ním nejsem. Oproti jiným notebookům je dosti hlučný (spíše je tam podivně udělaná regulace). Display má velice malé pozorovací úhly. Klávesnice je taky nic moc a zvuk se z toho nedá poslouchat. Přesto je to poměrně použitelný notebook, který rozhodně netrpí nedostatkem výkonu.

Tady jsou ještě alternativy za podobnou cenu:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77527
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=78141
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod Paleandr 8. 8. 2010 22:16

No koukal jsem na tu Toshibu už někde jinde, docela se mi zamlouvá, ale nemá s tím někdo bližší zkušenost ? V podstatě se asi budu rozhodovat mezi TimelineX a tímhle 17"ti palcovým monstrem, výkonostně na tom budou asi stejně, a rozdíl v ceně je tisíc korun, to už přežiju. Otázka je jestli to rozlišení je fakt nutné, případně to s tou 17"tkou nebude horší jak s 15"tkou, ja fakt nevím.

Eště se asi chvíli budu rozhodovat, přápadně mi poradíte ještě něco jiného, zatím všem děkuju a čekám další posty.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod wizaard 9. 8. 2010 08:06

Jenže to je problém - radit v takovýchto tématech je za trest :-). Chceš se věnovat práci, která vyloženě žádá vysoké rozlišení, ale zároveň chceš hrát nejnovější hry... To je smrtící kombinace! Notebooky s výkonem a vysokým rozlišením jsou buď drahé, nebo mají určité větší či menší mouchy.

Prostě pokud chceš použitelnou kvalitu a výkon na hry zkombinovaný s výdrží, ovšem s tím, že se na tom bude bídně pracovat (nízké rozlišení), ber 15" TimelineX 5820TG. Pokud chceš nižší kvalitu, horší a/nebo hlučnější chlazení, krátkou výdrž na baterii, velkou obludu, ale s tou výhodou, že se na něm bude dát pracovat díky vyššímu rozlišení (velikost displeje nemá u 1600x900 bodů takový smysl), ber nějakou "sedmnáctku".¨

Ideál ale prostě za tu almužnu neseženeš, bohužel - s tím se smiř. Hry a takováto práce se prostě skloubit ideálně nedají...

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ahorek 9. 8. 2010 15:12

Naprostý souhlas s wizaardem. Tu Toshibu jsem chtěl kupovat také, ale zadrželo mě, že má na 17 palcovém ntb pouze 2x usb (+na jedno připojenou esatu).
Jakýkoliv notebook je o kompromisech. K 15'' si můžeš dokoupit pořádný monitor, doma to pak budeš mít lepší než se 17ctkou, ale ve škole by ses musel spokojit jen s tou 15ctkou. Záleží jen na tobě jak se rozhodneš.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod Paleandr 9. 8. 2010 23:05

Pravděpodobně půjdu do toho TimelineX, jistý si tím ale zatím nejsem :D Četl jsem dnes na diskuzi že jedna výrobní řada Timelinů má potíže s nadměrným pískáním, nevíte o tom něco? Dnes jsem ještě četl recenzi a každý ho chválí, tam pro změnu nebyla ani zmínka o nějakém pískotu.

Koukal jsem na ten ACER Aspire 7745G v porovnání s ACER Aspire TimeLineX 5820TG, tam vidím jako jediný rozdíl akorát tu 17" ti palcovou obrazovku. Rozdíl v ceně je 700kč, a HW jsou skoro totožné, nevěděl by někdo o té 17"tce trošku víc ? Ještě si ho asi okouknu, ale zajímá mě jak je proveden, jak je na tom chlazení atp. Díky za pomoc
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod C3luar 9. 8. 2010 23:37

Tak chladenie to je diskutabilná otázka niektoré modely ho majú menej efektívne a iné viac.

V podstate všetky nové NB a hlavne sa to týka Multimediálnych sa neprehrievajú a teploty niesu veľké.

:arrow: BTW: Ak teda sa nebavíme o chybe HW , chybe NB (výrobná chyba) , chybe chladenia (poškodený chladič) , a NB ako napríklad MSI atď...

ACER neviem ja tú značku nejako celkovo nemusím ale je pravda že doby kedy to boli šroty sú už preč a patria dnes v trhu ku veľmi obľúbenej značke čo sa týka aj dopytu a podobne. Rovnako cena/výkon je u nich veľmi zaujímavá.

Teploty nerieš rieš hlavne to čo chceš ! :!: :!: :!:

Chceš Notebook a teda len ty sám musíš vedieť čo na ňom budeš robiť neklam sám sebe a ani nám bez toho ti neporadíme a budeš sa pýtať ešte 10x minimálne či nezobrať ten a či ten a či ten nieje lepším a podobne.

Stanov si priority čo je pre teba podstatné :!: :!: :!:
---------------------------------------------------------------
NB:
>Toshiba Satellite P50B (new 2014)
>Toshiba Satellite A-300 (6 years and still run ...)
>Toshiba Tecra A8 (sweet dreams)
Mob: NOKIA Lumia 625
Auto: Ford Fiesta (MK6)
C3luar
Junior

Další stránka