Zdravím trošku bych chtěl oživit - jaká je dnes situace s notebooky a pasivním chlazením? Dá se už něco vybrat? Současný notebook již není žádná sláva a hlavně jsem již 2 krát měnil chlazení - vždy něco přes 3000,- takže už odmítám dávat takové peníze za takovou blbinu

v současnosti ventilátor zase chrčí - evidentně vymleté ložisko a je to opravdu hodně hlasité - definoval bych ,,hlasitost,, jako hluk z rychlovarné konvice když ke konci vaří vodu.
Současný notebook - ThinkPad R61 - C2D T7250 2Ghz + 3GB RAM + Quadro NSV140M + 5400 ot 160GB + 1680x1050 15,4"
Co do výkonu bych si nechtěl pohoršit
Dal bych přednost něčemu kvalitnějšímu co do provedení - cena do max 40 když bude návrh za půlku budu jen rád
Musí to mít kvalitní displej a výstup na monitor
Velikost - tady sem dost benevolentní ideálně mezi 10-15"
Chci W8 - 8,1 64bit - nevím jaká je situace u tabletů možná bych skousl RT ale raději plné okna
Mohl by to být i tablet pokud by co do výkonu a td splňoval požadavky - uživatelsky přístupný s možností navýšení RAM alespoň na 8GB u 64bit.
Disk SSD - nějaký lepší - kapacita není tak podstatná - stačí na OS + Soft + nějaké drobné data - cca 10GB na data - zbytek mohu ukládat na externí úložiště.
MUSÍ TO BÝT PASIVNĚ CHLAZENÉ na tom TRVÁM
Jinak otázka 2:
Četl jsem tu, že se ThinkPady dají prý předělat na pasivky - mohl by mi s tím někdo poradit - možná bych to prubnul - nákup nového vidím tak v horizontu ,,léto,,
Opravdu nechci něco s aktivním chlazením - notebook pravidelně - cca 2-3 měsíce rozebírám a čistím a od nákupu (cca 5 let?) sem již 2krát měnil - s tím, že lenovo tedy asi neví co si za ten chladič říct - lenovu se nebráním, ale jen pasiv jestli něco mají.
Jinak jelikož to chci na domácí provoz byla by tu i varianta postavit si klasický stolní PC - ze starších dob mám krásný TOWER CHIEFTEC - těžká mrcha a narvat tam komponenty pro pasivní chlazení by dnes neměl být problém, ale přeci jen bych dal přednost nějakému mobilnějšímu řešení - člověk si to rád občas veme do postele nebo do jiného pokoje, či tak.... Takže stolní PC bych bral jen jako nouzovku pokud by se nedalo vybrat nic jiného s pasivem a dostatečným výkonem.
Děkuji za rady