Notebook na VŠ výkon vs. výdrž

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod CoolPoker 26. 9. 2010 14:01

Vybírám Notebook na VŠ. Já osobně chci co nejvýkonnější, aby mi to v rámci možností, dokázalo nahradit deskop. Hry nehraju, ale úprava HD videa a grafický soft používám často. Jako favorita mám Asus N53http://www.asus.as/asus-n53jq-sz035x-156-720qm-8g-500g5-blurayrw-gt425m-wf-bt-tv-w7p.html?_artperpage=100 . Vadí mi jen 5400 rpm u disku, ale podle webu výrobce by měl být k dispozici i 7200.

Další vada na kráse je výdrž.. Právě se chci zeptat zkušenějších.. Jestli je pro studenta na VŠ výdrž tak důležitá?? Právě řeším dilema, jestli dát přednost výkonu, nebo dlouhé výdrži. Kdybych měl všude přístup k el. sítí, tak není problém.. Ideální NT pro mě by bylo Vaio Z, ale to je cenově trošku jinde..
Případné jiné typy uvítám také.. :-)
CoolPoker
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 26. 9. 2010 14:11

Záleží, jestli upřednostníš školu nebo výkon. Protože do školy se hodí nějaký 13-14" s dlouho výdrží, protože zásuvky v posluchárnách nebývají a pokud ti notebook vydrží 1-1,5 hodiny, tak to je ti k ničemu a vůbec ho nosit nemusíš. Já mám teď notebook, který vydrží cca 2,5 hodiny, ale do školy ho nenosím, protože je to k ničemu - zásuvky v posluchárně nejsou a přednášky mají délku 2-3 hodiny a většinou jsou dvě hned za sebou. Takže teď (v pondělí, nejpozději v úterý) budu kupovat HP ProBook 6450b + externí baterie + dock station, abych ho mohl nosit do školy. A s 15,4", který mám teď, se i dost neobratně manipuluje a je těžký na přenášení, takže proto volím 14". A výkon té 6450b mi bohatě stačí. Navíc ASUS notebooky jsou plasťáky, na přenášení to není moc vhodné, ta konstrukce není zrovna moc pevná.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod CoolPoker 26. 9. 2010 14:37

Upřednostňuju obojí... Je to hold těžký... Buď koupit to Vaio Z za 60K nebo 2 levnější NT:D .. Ještě bych to bral z jiného pohledu.. Ulehčí NT při přednáškách hodně práce?? Pro zakreslování, atd.. mi příjde pořád lepší papír.. Hledám něco co mi nahradí můj počítač přes týden, kdy budu pryč z domu.. Ale zas jestli mi NT hodně usnadní práci., Tak to abych hledal nějaký kompromis:D

Nebo nemáte nějaký typ na dobrý poměr výkon/výdrž do 40000?? Když něco málo přes, taky neva..
CoolPoker
Junior

Odeslat příspěvekod AndyF 26. 9. 2010 16:25

MacBook Pro, Elitebook, ThinkPad T... je jich spousta a vsechny jsou kvalitni.
Notebook je na prednasky k nicenu, idealni je vytisknout si sebrane prednasky z minulych let, zvyraznovacem si pri prednasce zatrhavat podstatne veci a pripadne si na kraj dopsat neco jineho. Pocitac strasne rozptyluje. [Zkusenost z VSE]
AndyF
Junior

Odeslat příspěvekod MDP 26. 9. 2010 16:32

Z hlediska rychlosti poznamenání informace ještě dlouho nic vytištěné slajdíky a čmárání do nich rukou nenahradí. Ale co já mám za 4-5let na VUTčku zkušenost, tak výdrž na baterku, matnej displ. a odolná konstrukce je rozhodující. Zásuvek je totiž zoufale málo a tak ocení výdrž kolem 8mi hodin, což považuji za optimální. Zvláště když nejseš na koleji a tak je třeba využít pro nějaké služby - přístup k el. knihovně , zahraniční publikace atd. přes fakultní IP adresu. No v té cenně 40t jsou velmi rozumné kousky jako T410tka nebo EliteBook 8440p obojí pokud vím s i7-620 tkou, 4GB DDR3 a mat. TFT s 1600x900 .. vybrat možno podle vkusu každého soudruha. Nebo pokud máš tu možnost koupit stolní na kolej nebo privát za 25t a za 15t sehnat obyč. C2D notebook s velkou 9čl baterkou... takhle to řeším momentálně já.
MDP
Junior

Odeslat příspěvekod CoolPoker 26. 9. 2010 17:32

Díky moc za rady. Osobně se mi nejvíc líbi ten ASUS... Ale z Praktického hlediska sáhnu asi po tom EliteBooku. Ještě asi chvilku počkám, jak se to vyvine.. Jinak je znát velký rozdíl ve výkonu mezi procesory i5 a i7?? i5 je taktován většinou na vyšší frekvenci.. i7 má zas více jader..
CoolPoker
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 27. 9. 2010 13:57

Notebook teď už do školy nosím jen na cvičení. Na přednáškách to zbytečně rozptyluje, navíc pokud nepíšeš jen text, na papíře si to dokážeš rychleji, snadněji i lépe poznačit, lépe se z toho také pak učí. Na cvičeních se mi zase notebook hodí, protože dělám "na svém", navíc často na jednom počítači není jeden člověk, ale dělíte se třeba dva o jeden počítač a to pak se notebook hodí dvojnásob. Na přednášky bych ale doporučil papír a psát ručně.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod alfah4ns 27. 9. 2010 14:17

jsem téhož názoru.
Třeba kamarád na právech skutečně notebook na přednášce tahá, to, co si potřebuje zaznamenat, je z 95% jen holý text, umí psát 10seti, tak mu to vyhovuje více.
Zde oprvadu doporučuji notebook s co nej výdrží.

Ale zase třeba já na strojařině notebook na přednášky netahám (tak max. když chci mít po ruce skripta/slidy v pdf a nechce se mi to tisknout), protože tam mám samé obrázky, grafy, vzorce, atd... a jen odkazovat na obrázky, které píšu rukou boke na papír a doma překreslovat/skenovat, mi přijde nešikovné (zdržuje to - pořád lítat mezi sešitem a notebookem). Používám ho pouze ve cvikách a to pouze v odb. předmětech, kde se PC využívají a mi se nechce pořád chodit s fleškou a vždy si kopírovat na pc data a zpátky (a práce přímo s fleshkou je pomalá).
Zde už se ale hodí mít i trochu výkonnější notebook (tím nemyslím herní "hovádko" s nulovou výdrží, ale jakýsi kompromis), protože třeba na ty CADy se trochu toho výkonu hodí...
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod CoolPoker 27. 9. 2010 20:45

Díky všem za rady,,, Teď jsem narazil na http://www.alza.cz/sony-vaio-vpcf13z1e- ... 187908.htm .. Další kandidát...
CoolPoker
Junior

Odeslat příspěvekod The_mike 27. 9. 2010 21:02

VYDRZ
All C*ntent Cop*right 1999-2010
The_mike. All r*ghts reserved.
The_mike
Junior

Odeslat příspěvekod AndyF 27. 9. 2010 21:42

Tak ve zkratce. Pokud jdes na vysokou, mela by mit absolutni prioritu vydrz. Na prednasce eni nic vtipnejsiho, nez borecek s nadupanym Pavilionem, ktery po hodine musi shanet stavu.
Kazda minuta vydrze ti bude dobra. To Vaio vydrzi maximalne 2 hodiny, to je ti k nicemu.
Takze rozhodne ber MBP, pripadne Elitebooky/ThinkPady s Battery Packem.
AndyF
Junior

Odeslat příspěvekod wimby 28. 9. 2010 19:12

Notebook s velikou obrazovkou se špatně přenáší, s malou zas dýl svítí.
Vzhledem k tomu, že i přes naprostou rozdílnost v použitelnosti obou variant nevíš kterou volit, tak je pro tebe výhodnější něco napůl.
Já mam malej Dell Latitude. Nosim ho skoro všude, výdrž je kolem 13 hodin, pasivní chlazení, navíc je z hořčíku, takže celkem vydrží. Píšu do něj skoro všechno, mam v něm skripta a občas si i nahrávám přednášky, ale většinu her to nestíhá, což mi trochu vadí.
Kámoš má zase noťas skoro furt na koleji. Neni to tak silný jako desktopy, ale zatim na tom rozběhl všechno co potřeboval. Když jede domu, bere ho s sebou, jinak by se mu už noťas nevyplatil.
Jinak přenosný počítače se kupují kvůli tomu, aby se daly nosit. Když neni důvod je nosit, tak je nejlepší řešení desktop.
wimby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CoolPoker 28. 9. 2010 22:33

Nejvíc by mi asi vyhovovaly ty dražší elitebooky.. Takže chvilku počkám, třeba do nového roku, jestli nepůjdou s cenou dolů.. Ta výdrž kolem 4 hodin by stačila snad... Jinak všem dík moc.. NT bez výdrže by byl asi na nic, i pro občasné použití ve škole.. :-)

http://www.alza.cz/hp-elitebook-8540w-d153424.htm Tady ten se mi líbí.. Jen ta i5ka tam.. Chci aby to vydrželo několik let, co se výkonu týče... Je v praxi hodně velký rozdíl mezi i5 a i7?? i5 je zas na vyšší frekvenci..
CoolPoker
Junior