Pomalý netbook Acer z Mountfieldu přítelkyně

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kopcak 29. 9. 2010 21:51

Dobrý den, mám jeden prblémek :D . Přítelkyně má Netbook Acer. Ano je to ten netbook od Moutnfieldu. Je na VŠ a pořád si stěžuje že se to seká atd. Já už nemám nervy na to jí říkat ať to zahodí a koupí si pořádný ntb co něco vydrží ale nedá si říct a proto se ptám. Dá se nějak navýšit, aspoň o něc výkon toho "křápu". Má to 512mb Ram, Intel Atom 1.6 Ghz integrovanou grafatrnu a 15 gb disk. No napadlo mě že přikoupím větší ram. A trošku přetaktuji procák. Ale nevím jestli to bude mít nějaký význam. A proto se ptám. Co by jste doporučili s tímto udělat? aby ji to beželo aspoň trochu plynule?

Btw. chytráky typu "Vyhodit z okna" apod zde nepotřebuji ;)
Naposledy upravil wizaard dne 30. 9. 2010 11:10, celkově upraveno 1
Důvod: Upraven název tématu na konkrétnější.
SDH Radkova Lhota * Nokia N97 mini CFW v.4.0F Hacked * HP Probook 4510s - WIN7 x64
kopcak
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 29. 9. 2010 21:53

ja tam vidim potencial hlavne v RAMce. 512MB je fakt bída.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 29. 9. 2010 21:59

kopcak:
Vyhoď to z okna :D
(ne, sranda :) )

RAM určitě min. 1GB, 512MB je s bídou i u XP.
Rychlé to ale i tak nebude, protože se tam dávaly hodně pomalé disky a protože ten atom je někde na úrovni Pentia 3.

Ale na kancelářské aplikace a přehrání avi to stačí.
Trochu problém můžou dělat něteré www stránky, které používají hodně Flashe, což je pro to CPU poměrně náročné, ale s tím nic nenaděláš...
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod kopcak 29. 9. 2010 22:10

dobrá ram přikúpíme :) .. a co říkáte na to taktování? mám to zkusit tak na 1,8 až 2,0 Ghz? nebo to nemá cenu? .. jinak ona to pooužívá použe na psaní, im, www a sem tam nějakej ten film, což to vše samostatně každé zvlášt jakštakš zvádne ale pokud chce např při skype otevřít firefox tak to je na dlouhé povídání :P .. no a ten disk myslíte že by nešel naradit? :)
SDH Radkova Lhota * Nokia N97 mini CFW v.4.0F Hacked * HP Probook 4510s - WIN7 x64
kopcak
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 29. 9. 2010 22:17

tam bude zasadni rozdil v tom kdyz bude mi otevrenych vic aplikaci jestli pri prepinani je to bude nacitat z pomaleho disku nebo relativne velmi rychle RAM.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 29. 9. 2010 22:24

No:-) Takovy stroj nejvic zrychli gravitace;-) Misto investice do upgradu, ktery stejne nic moc nevyresi, bych doporucil netbook prodat a investovat do noveho.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kopcak 29. 9. 2010 22:47

tento nazor sdilim i ja ale bohuzem ma pritelkyne ne ... Tak ja to tedy zkusim nejak poresit. Vsak ona casem pozna ze je to na prd.
Naposledy upravil wizaard dne 30. 9. 2010 11:07, celkově upraveno 1
Důvod: Není nutné citovat poslední příspěvek.
kopcak
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 29. 9. 2010 22:56

Nainstaluj flashfire.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dust 29. 9. 2010 23:31

Shodou okolností mám stejný netbook Acer a problém je asi jinde, než si myslíte. Tento netbook má SSD místo pevného disku a Windows XP si s tím moc nerozumí. Já mám verzi s 1 GB Ram a mám novější SSD. Ale je možné, že tvoje přítelkyně má starší verzi a tam bývávaly i pomalejší SSD.

Já bych doporučil zkusit na netbook nainstalovat Ubuntu Netbook Remix. Je to speciální verze Ubuntu pro netbooky. Sám ji na svém netbooku mám a jsem maximálně spokojen. Běží rychle i na SSD disku, je česky a uživatelsky to zvládne i přítelkyně. Programy se pohodlně instalují přes grafické rozhraní. Myslím, že to je dobrá volba... alternativy pro ICQ a další IM jsou i pro linux, Skype se tam rozjede a videa atd. jakbysmet

popis instalace najdete třeba zde (probíhá z USB disku):
http://radja.cz/145/instalace-ubuntu-ne ... -a110-zg5/

před instalací doporučuji provést zálohu disku a vytvoření jeho obrazu. zdarma se k tomu dá použít program (spustitelný z USB nebo CD nebo OS) CloneZilla. Info jak ho použít (není nejlépe napsané):
http://radja.cz/37/zaloha-pevneho-disku ... lla-a-usb/

Jo a abych nezapoměl, Ubuntu je hodně rozšířená distribuce Linuxu, takže mnoho problému i s tímto Acerem se již řešilo. Fóra jsou v AJ i češtině...

Jinak já osobně bych se do upgradu moc nepouštěl. U tohoto acera se RAMka dá vyměnit pouze po téměř celkové demontáži netbooku (viz návody na netu) a disk je tam taková "malá potvora", takže napasovat se tam dá tuším pouze 1,8 palcový disk, který je poměrně drahý... Ale upgrade by byl určitě dobrodružstvím. Je fakt, že při ceně tohoto netbooku by se ani tak moc neriskovalo :-)
dust
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 9. 2010 06:38

U toho notase nejde o to že si XP nerozumí s SSD primarně.Jde o to co za SSD tam je - schvalně co tam asi bude v zázraku od Mountfieldu? :-)
Když tak se mrkněte po netu - řešilo se to milionkrat,ono ho ma celkem dost lidí a najderte step by step řešení ktere aspon castečně eliminuje primarní problem s ssd diskem v tomto typu.
A kdybych chtěl opravdu rychlost - dejme tomu o řád jinde než je ubuntu remix tak když už se mluví o ochotě přidat ram,zaroven o ochotě provozovat newindows system - tak flashka - start s parametrem copy top ram a live distribuce k tomu uzpůsobená ktera zaroven pochopitelně uchovává změny.Potom jde mluvit o bleskový rychlosti i na těchto zgarbech.
Naposledy upravil oooooooooo dne 30. 9. 2010 06:42, celkově upraveno 1
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kopcak 30. 9. 2010 06:38

no tak to asi nepůjde. Já osobně mám na ntb jak Win tak Ubuntu a jedno jsem ji zapoměl říct že musí vybrat při bootování Win, tak jí najel Ubuntu a byl konec, nechce se učit v novém os když prý pořádně nezná ani Win7 Home, tohle má v ntb. No nejspíše ten disk asi měnit nebude, maximálně si přikoupí nějaký externí a jěště ru ramku a uvidí se.
kopcak
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 30. 9. 2010 07:56

nechce se učit v jinem systemu kdyz nezna ani win....
a co se nechce ucit? prikazy command lajny nebo kompilovat? vzdyt je to jen hloupa vymluva. A jestli je lista cerna ve win nebo hneda v ubuntu tak to se snad nemusi preucovat? opera/firefox/chrome maji stejne ikony, jestli otevre okynko kontaktu z pidgina nebo origos icq tak na to bude taky potrebovat aspon dvoudenni skoleni?

psaní, im, www a sem tam nějakej ten film
to je presne cilovka pro linux distribuce jako je ubuntu. nevidim rozdil v tom jestli ma filmy na plose nebo filmy na plose. kdyz to vezmu na manzelce tak se me jen zeptala jak se pousti solitaire, tak jsem ji to ukazal a nikdy vic jsem neslysel na ubuntu nejakou vytku. ale chapu ze kdyz se nechce tak je to horsi nez kdyz to nejde
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dust 30. 9. 2010 08:38

Souhlasím s karlos00x. Ubuntu je přesně pro tuto cílovou skupinu skvělý. Dokonce existuje Win XP skin, takže by teoreticky ona ani nic nemusela poznat :-D

Jinak samozřejmě nechám to na majiteli (majitelce) netbooku. Ale já jsem na svém Aceru AAO zkusil Win XP i Ubuntu a mohu jednoznačně říci, že Win XP se sekalo, i když pro to nebyl důvod. Někde na netu psali něco o problému s ovladači pro SSD. Kdo ví...

Myslím, že vyzkoušení Ubuntu je nejlevnější a i nejjednodušší varianta. Ale to je samozřejmě můj pohled :-)

p.s. jinak mám starý počítač, kde mi jede Win XP na 256 MB RAM a 400 Mhz procesoru, takže 512 MB RAM bych já osobně nehledal jako hlavní problém...

----
Ještě mě napadlo v reakci na: oooooooooo.
Existuje nějaká opravdu titěrná USB flaška, tuším, že firmy DeLock. Když se zasune do USB téměř "nevyčuhuje". A Linuxy, tedy i Ubuntu se dá nainstalovat a provozovat i z této USB. Tím by se taky mohlo vše urychlit...
dust
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 30. 9. 2010 08:47

dust: ono taky neni win XP jako win XP SP3...
originalni XP provozoval kamos na 128MB RAM - integrovana grafika a jelo to slusne.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod malcolmX 30. 9. 2010 09:08

karlos00x : Taky jsem chvili mel XP na subnotebooku s 300 MHz celerem a 128 MB RAM (tusim nejaky 1MB neomagic video chip), ale s Debianem (+ blackbox) byl MNOHEM sviznejsi.
malcolmX
Junior

Další stránka