Netbook do školy - ASUS EEE 1015PEM, nebo HP Mini 5103?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mobil-man 9. 12. 2010 17:04

Takze vydrz a rozliseni na *** za cenu vyssi.
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MrGizmof 9. 12. 2010 18:41

Tak ak by bola výdrž aspoň 6 hodín, a tým myslím skutočnú a nie papierovú, možno by to bolo OK. A druhá vec je cena, celé to musí vojsť do 350€ :). Ten rozpočet bol vyšší (450€) ale odišla grafika takže peniažky išli do nej :)

Druhá vec je potom matný displej. ;-]
MrGizmof
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mobil-man 10. 12. 2010 12:26

tak 5103 mi prijde uz dneska:)
pokusim se tam nahodit w7 hp pres flashku...
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MrGizmof 10. 12. 2010 17:13

Tak napíš potom nejakú mini recenziu, som zvedavý že ako sa na ňom pracuje :).
MrGizmof
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mobil-man 11. 12. 2010 19:55

No tak jsou urcity peripetie s nahozenim winsowsu, ale snad se to povedlo.
Prvni dojmy jsou takovy, ze konstrukce je jedna z nejlepsich, co sem u netbooku videl (hlinikovy kryt a i spodek je z neceho pevnyho). Klavesnice vyhovuje, neni hlucna a ma idealni zdvih. Leskly touchpad je v pohode, dokonce mi prijde prijemnejsi nez hruby. Sviznost systemu je ok, aero funguje bez zadrhuti, jedine kdyz se dela neco narocnejsiho, tak to sem tam neni plynuly.
Nejvic se mi libi rozliseni displeje, chce to fakt dobry oci, ale ta velikost plochy jako u vetsiny 15,6" nb je supr:)
pokud bude dotaz, tak zodpovim
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hans_ 12. 12. 2010 15:45

Mobil-man píše:pokud bude dotaz, tak zodpovim

Chtel jsem se zeptat na hlucnost ventilatoru a zahrivani.
Jsou nejake dalsi pozitivni i negativni dojmy?
Chtel bych si ho taky koupit.
hans_
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 12. 12. 2010 20:49

Tak cetl jsem, ze ventilator huci hlasite, ale me se ho jeste nepodarilo zatizit, abych si to mohl poslechnout.
Bezne jde opravdu potichu a vic je slyset disk, nez ventilator. Ale je mozny, ze pri nedostatecnym odvetravani (mrizka je dole a nalevo) muze zrychlit a byt neprijemny, urcite to bude ale jen docasny, nez se uvolni chladic a snizi teplota.
Ze zacatku mi vadilo, ze funkcni klavesy defaultne nefunguji jako F, ale jako sekundarni pro hlasitost a symboly od vyrobce. Jako F jsou po stisku fn. To lze ale zmenit v biosu, takze F jsou primarni a zmena jasu,hlasitosti pres fn klavesu.
Jinak tedka ho nemam u sebe, takze nemuzu vyzkouset ho zatizit na delsi dobu...
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hans_ 12. 12. 2010 21:40

OK, díky, četl jsem tuto recenzi a zatím jsem pořád na vážkách.
http://www.svethardware.cz/art_doc-7B7D ... 2D50A.html
hans_
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 13. 12. 2010 15:35

No tak ta recenze testuje slabsi verzi, zatim jsem s dvoujadrovym atomem velice spokojenej. Spolu s rychlym diskem a 2GB ram na tom bezi windows 7 hp dost svizne. Dneska jsem zatizil procesor na delsi dobu a ventilator zvysil otacky na nejvyssi uroven, kdy je dost slyset a prehuci disk. Jenze jak sem rikal, trva to tak pul minuty a pak opet snizi otacky na minimum, kdy neni slyset.
Jedno negativum sem nasel a to je posuvny tlacitko pro zapinani bezdratoveho modulu, je pomerne male a chce to nehtem vyvinout dost sily na posunuti. Musim taky zjistit, jakym zpusobem lze vypinat wlan a bluetooth nezavisle na sobe, protoze ani po instalaci wirelles manageru to pise, ze jde o kombo modul a bud je on nebo off.
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Cen75 13. 12. 2010 15:36

Ségra má EEE a je s ním velmi spokojená.
Cen75
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hans_ 13. 12. 2010 16:21

Mobil-man píše:No tak ta recenze testuje slabsi verzi, zatim jsem s dvoujadrovym atomem velice spokojenej. Spolu s rychlym diskem a 2GB ram na tom bezi windows 7 hp dost svizne. Dneska jsem zatizil procesor na delsi dobu a ventilator zvysil otacky na nejvyssi uroven, kdy je dost slyset a prehuci disk. Jenze jak sem rikal, trva to tak pul minuty a pak opet snizi otacky na minimum, kdy neni slyset.
Jedno negativum sem nasel a to je posuvny tlacitko pro zapinani bezdratoveho modulu, je pomerne male a chce to nehtem vyvinout dost sily na posunuti. Musim taky zjistit, jakym zpusobem lze vypinat wlan a bluetooth nezavisle na sobe, protoze ani po instalaci wirelles manageru to pise, ze jde o kombo modul a bud je on nebo off.

Super, diky, moc mi to pomohlo, zda se, ze jsem rozhodnut.
Jinak, kde se da tento stroj nejlevneji poridit? Preferoval bych s Win (XP nebo 7)
Klidne zpravu na PM.
hans_
Junior

Odeslat příspěvekod DirtyKing 13. 12. 2010 16:32

Ja mel to EEE taky a to HP ma zase kamarad. Muj osobni nazor je, ze to EEE vypada jak laciný šmejd oproti tomu HP, dneska uz bych takovou chybu neudelal a bud si koupil to HP nebo si radeji nekoupil nic ;-)

// Jeste k tomu rozlišení, dneska už jsem poučenej a už bych též v životě nevzal nic s x na 600px, je to utrpení...!
HP Z2 G9 Intel Core i9 13900k, Nvidia RTX A4000 16GB, 64 GB DDR5, 2 TB SSD
Apple MacBook Air 13,6" M2, 16GB RAM, 1TB SSD
iMac 24" 16GB RAM, 1TB SSD
iPad Pro 11" 512 GB
iPhone 15 Pro Max 1TB Natural Titanium
Apple Watch Ultra
DirtyKing
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 13. 12. 2010 19:20

No pokud to chces v konfiguraci N550 a 2GB ram, tak to s windows neporidis prave kvuli nim, jelikoz MS ma urcity pravidla pro netbooky.
Takze hledat HP Mini 5103 (WT211ES) , zakladni instalace je s linuxem suse 11. Ale je otazka nekolika kliknuti tam nahodit windows 7, HP poskytuje vsechny ovladace jak na XP tak win7 na svem webu.
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wizaard 13. 12. 2010 23:08

Tady jde o to, že by HP nemohlo použít laciné Windows 7 Starter, ale muselo by tam nahodit Windows 7 Home Premium, což se jim asi u tak levné mašinky (zvlášť v téhle výbavě za ty peníze) nevyplatí.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MrGizmof 15. 12. 2010 23:12

Netbook doma a po vyskúšaní som 100% spokojný. Teda na 99%, ešte som totiž splašil 2GB ram lacno takže už len vyhodím starter a bude to 100% :).
Popúšťal som na ňom všetky veci ktoré budem používať a išiel parádne. A vôbec nevyzerá lacno, neviem ktorý model EEE si mal ale tento v čiernej vyzerá fakt dobre. Tiež je tam dá výhoda že môžem vypnúť Wlan a BT nezávisle na sebe :D. A rozlíšenie? Absolútne skvelé, vyskúšal som aj to vyššie a po pár minútach bolesť hlavy a slzenie očí.
Takže ja som s výberom spokojný :).
MrGizmof
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka