Asus Lamborghini VX2 - náhradní aku.

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod GigiBarocco 21. 12. 2010 22:42

Co jsem se o baterie zajímal, tak jsem slyšel, že Asus má nekvalitní baterie. Nevím co je na tom pravdy, ale kvalita baterií této značky je prý známé mínus.

Ještě mám doma velmi stary (přes 6 let) Sony Vaio VGN-A250 a tam baterie vydrží až hodinu. Zřejmě na té kvalitě skutečně něco bude.
GigiBarocco
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wizaard 21. 12. 2010 22:52

Před 6 lety bylo ale všechno jinak, doporučuji s tímhle neoperovat, jen se pak zklameš. Těch "držáků" na trhu moc nezbylo.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karlos89 22. 12. 2010 01:04

Mě dostává to vaše měření typu "před rokem mi vydržela 3 hodiny, teď o 20 minut míň"... jako na tohle nemám nic víc než velké LOL :mrgreen:
To ho používáte pořád pod stejnou zátěží, že to můžete tak exaktně změřit? Mně u ročního netbooku vydrží baterka 4 hodiny nebo klidně 6, závisí na způsobu užití. Pátrat v tom po minutkách a vyvozovat z toho závěry bych si nedovolil. Na to mám program BatteryBar (ten bych dával do všech NB jako povinnou výbavu), který ukazuje mj. i opotřebení baterie. V poslední době mi to kolísá mezi 0,5 - 4,5%, baterka už se prostě pomalu začíná lehce opotřebovat, ale ještě tak měsíc dva zpátky jsem měl pořád čistou nulu. Baterie je stále zacvaklá v počítači a velice často ho používám mimo síť, protože ta mobilita je tak úžasná, že s sebou prostě odmítám pořád všude tahat kabel. Po roce relativně prasáckého užívání jsem se pořád ještě nepřešplhal ani přes 5% opotřebení a dělat si kvůli opotřebení v řádu jednotek procent vojnu fakt nehodlám ;-) Držím se jen jedné věci - pokud je to možné, vybíjím ho maximálně tak na 20-30%, níž jdu jen ve vyjímečných případech. A samozřejmě pokud ho nevyužívám, je většinu času stále připojen k síti, což bych radil všem majitelům notebooků. Blbý je, že spousta lidí má pořád tendence NB ze sítě odpojovat a taky vybíjet baterku do mrtva, protože jim to léta všichni tloukli do hlav v souvislosti se starými NiMH články :twisted:
karlos89
Junior

Odeslat příspěvekod GigiBarocco 22. 12. 2010 03:27

Poraďte tedy, jak správně používat baterii, abych omezil opotřebení?
Do současnosti jsem to neřešil - když jsem byl doma, nebo v kanceláři, počítač byl neustále zapojený do zásuvky. Jenom na cestách jsem využíval baterii a to velmi vyjímečně. Vím tedy, jak se používát nemá.
GigiBarocco
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 12. 2010 10:05

GigiBarocco píše: jsem slyšel, že Asus má nekvalitní baterie

Jedna baba povídala 8-)
Momentálně mám na stole nadupaný NB ASUS business class z r. 2003 s dvěma HDD a s původní baterií, už přes hodinu jede bez nabíječky :-)
Většina baterií vydrží 4 - 5 let bez ohledu na to, zda a jak se NB používá.
Životnost baterie typu Li-Ion rapidně sníží:
- úplné vybití baterie;
- dlouhá odstávka (baterie se sama vybije): to může baterii nevratně poškodit.
Prostuduj si:
http://www.nettech.cz/clanky/35-Jak-na- ... ku.html?cs
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 22. 12. 2010 11:13

Jak pečovat o baterii je i ve FAQ této sekce a psal to v tomto tématu už jednou wizaard - viewtopic.php?f=907&t=1113128 ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod neradil 22. 12. 2010 11:22

Milanr1- já bych se raději tím článkem moc neřídil. Ne vše co je tam uvedeno je pravda.
neradil
Junior

Odeslat příspěvekod dolnajs 15. 5. 2011 10:07

Já mám tento notebook taky už zhruba 3 roky a originální baterie vydrží při "běžné" práci na "Office" profil zhruba 2 hodiny.

Nicméně, jelikož notebook disponuje slotem na druhou baterii (místo Blue-Ray mechaniky), tak jsem začal pátrat, že bych ji dokoupil. Nicméně nemůžu najít, že by (i neoriginální) někdo nabízel (a měl skladem).

Jedná se o typ 90-NGF1B2100 (2nd battery pack).

Nejste někdo zběhlejší v hledání nebo to mám raději vzdát?
dolnajs
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 15. 5. 2011 10:38

rallydavid píše:přikláním se k FlanK3r. Mám starou 3 roky baterku a pravidelně jsem jí vyndával když jsem veděl, že nebude potřeba. Za tuto dobu se mi čas baterky zkrátil pouze o nějakých 20 min což mi příjde na její stáři nadprůměrný výsledek :-)

Naprosto nesouhlasím s FlanK3r. Mám 3 roky starou baterku a pravidelně jsem jí nechával uvnitř, i když jsem věděl, že nebude potřeba. Za tuto dobu se mi čas baterky zkrátil pouze o nějakých 15 min, což mi přijde na její stáří jako nadprůměrný výsledek :-) :-)

A díky rallydavid z toho můžu vyvodit jasný a neoddiskutovatelný závěr:

Vynadavání baterii škodí a způsobí o 33% rychlejší snižování kapacity.

Děkuju rallydavid, že pomohl objasnit tuto záhadu. Díky němu teď snad konečně nikdo nebude pochybovat o správnosti rozhodnutí nechávat baterii v notebooku pořád.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kavkoun78 16. 5. 2011 15:43

Je tam však dle mě více faktorů, jako je přebíjení baterie atd. Například baterii máte stále v notebooku a stále zapojený notebook v elektrické síti, standardně se vám notebook vybíjí a následně zas nabíjí. To nebude vhodné pro baterii.
kavkoun78
Junior

Odeslat příspěvekod Gender.Bender 16. 5. 2011 22:31

slysel jsem ze nekdy je lepsi kupovat cinske baterie = dobre ne nekvalitni cinske, ktere jsou delane presne na tyhle typy ntb, vetsinou muzou mit i vice kapacity, nez je tam napsane,
je to lepsi nez kupovat tzv repasovane - originalni . .
nekde mas s temito "dobrymi cinskymi" co se prodavaji v evrope, v nemecku www stranky, ted si ale nemuzu vzpomenout jake to jsou. . psali to v casopise, kamarad si koupil dobrou do dellu a maximalni spokojenost
Gender.Bender
Junior

Předchozí stránka